Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Николова: Музеят не е отворен, но ще показваме виртуално съкровищата ни

Варненският Музей на Възраждането започна да публикува интересни експозиции от своя фонд във фейсбук страницата си. Първата е една от най-посещаваните - посветена на Гарибалди. Тази експозиция беше открита през м. май 2017 г. по повод 210 години от рождението на Джузепе Гарибалди - личност, оказала влияние върху много от българските революционери през XIX в. Изложбата беше реализирана със  съдействието и личнитете контакти на Антонио Таркуиньо - почетен консул на Италия за Варна. А на откриването й присъства и Анита Гарибалди - председател на Фондация "Джузепе Гарибалди" и правнучка на именития революционер (на снимката по-долу). За отварянето на Музея през социалната мрежа разговаряме с неговия директор историкът Мариана Николова (на снимката втора от ляво на дясно):

Г-жо Николова вече имаме виртуална възможност да разгледаме най-интересното от фонда на Музея на Възраждането. Коя е първата експозиция?

Наистина в условията, в които живеем днес и в ситуацията в която сме поставени, всички се опитваме да бъдем максимално отдадени на работата си, но и максимално предпазливи. Искаме да покажем, че макари Музеят да не е отворен за посетители в момента, ние виртуално също можем да показваме съкровища ни. И фейсбук страницата ни е едно такова пространство, където хората могат да видят инициативи, които сме имали, но които не са били в състояние да видят поради различни обстоятелства. Днес решихме да представим много скъпа за нас изложба, тя е посветена на Гарибалди и българите. Това е една от изложбите, които най-често гостуват при колеги в страната и към няв винаги има голям интерес. Затова и като първа инициатива се спряхме на тази изложба. 

А как ще продължите? Ще има ли следващи виртуални експозиции?

Да, имаме намерение да продължим, докато сградата ни бъде отворена. Имаме натрупан богат опит, имаме доста изложби, които можем да представим и ще се опитаме да го направим в това време, в което единствената възможност за посещение на Музея е тази страница.

Избрали ли сте ден от седмицата, в който ще правите новите публикации и кои ще са следващите теми?

Не сме избрали конкретен ден, тъй като от доста време на фейсбук страницата ни от доста време сме подели еднс инициатива за съответния ден от календара да представяме съботия или личности, свързани с Българското Възраждане. Но ще имаме изложби, свързани с варненски възрожденци, с хора допринесли за развитието на Варна преди и след Освобождението.  

Кажете сега за някои от тях. 

Варненските опълченци, хората които след Освобождението живеят във Варна. Никола Корчев, който е бил толкова впечатляващ човек, че самият художник Ярослав Вешин решава да изобрази именно него със Самарското знаме и тази картина е една от най-популярните и затова се използва толкова често в българските учебници по история. Никола Корчев е бил прекрасен българин, висок два метра, изключително достолепен и до днес част от неговите лични вещи се пазят в Музея на Възраждането. Друг такъв, важен за варненци опълченец е Георги Минков Сивков, един от опълченците роден във Варна. Всъшност Варна дава в опълчението много малко хора.  Преди няколко години Сивков, по инициатива на неговите потомци беше обявен посмъртно  за почетен гражданин на град Варна. За него също ще припомном на фейсбук страницата ни. Надяваме се и на обратна връзка от посетителите на нащата страница.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30