Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мариана Николова: Музеят не е отворен, но ще показваме виртуално съкровищата ни

Варненският Музей на Възраждането започна да публикува интересни експозиции от своя фонд във фейсбук страницата си. Първата е една от най-посещаваните - посветена на Гарибалди. Тази експозиция беше открита през м. май 2017 г. по повод 210 години от рождението на Джузепе Гарибалди - личност, оказала влияние върху много от българските революционери през XIX в. Изложбата беше реализирана със  съдействието и личнитете контакти на Антонио Таркуиньо - почетен консул на Италия за Варна. А на откриването й присъства и Анита Гарибалди - председател на Фондация "Джузепе Гарибалди" и правнучка на именития революционер (на снимката по-долу). За отварянето на Музея през социалната мрежа разговаряме с неговия директор историкът Мариана Николова (на снимката втора от ляво на дясно):

Г-жо Николова вече имаме виртуална възможност да разгледаме най-интересното от фонда на Музея на Възраждането. Коя е първата експозиция?

Наистина в условията, в които живеем днес и в ситуацията в която сме поставени, всички се опитваме да бъдем максимално отдадени на работата си, но и максимално предпазливи. Искаме да покажем, че макари Музеят да не е отворен за посетители в момента, ние виртуално също можем да показваме съкровища ни. И фейсбук страницата ни е едно такова пространство, където хората могат да видят инициативи, които сме имали, но които не са били в състояние да видят поради различни обстоятелства. Днес решихме да представим много скъпа за нас изложба, тя е посветена на Гарибалди и българите. Това е една от изложбите, които най-често гостуват при колеги в страната и към няв винаги има голям интерес. Затова и като първа инициатива се спряхме на тази изложба. 

А как ще продължите? Ще има ли следващи виртуални експозиции?

Да, имаме намерение да продължим, докато сградата ни бъде отворена. Имаме натрупан богат опит, имаме доста изложби, които можем да представим и ще се опитаме да го направим в това време, в което единствената възможност за посещение на Музея е тази страница.

Избрали ли сте ден от седмицата, в който ще правите новите публикации и кои ще са следващите теми?

Не сме избрали конкретен ден, тъй като от доста време на фейсбук страницата ни от доста време сме подели еднс инициатива за съответния ден от календара да представяме съботия или личности, свързани с Българското Възраждане. Но ще имаме изложби, свързани с варненски възрожденци, с хора допринесли за развитието на Варна преди и след Освобождението.  

Кажете сега за някои от тях. 

Варненските опълченци, хората които след Освобождението живеят във Варна. Никола Корчев, който е бил толкова впечатляващ човек, че самият художник Ярослав Вешин решава да изобрази именно него със Самарското знаме и тази картина е една от най-популярните и затова се използва толкова често в българските учебници по история. Никола Корчев е бил прекрасен българин, висок два метра, изключително достолепен и до днес част от неговите лични вещи се пазят в Музея на Възраждането. Друг такъв, важен за варненци опълченец е Георги Минков Сивков, един от опълченците роден във Варна. Всъшност Варна дава в опълчението много малко хора.  Преди няколко години Сивков, по инициатива на неговите потомци беше обявен посмъртно  за почетен гражданин на град Варна. За него също ще припомном на фейсбук страницата ни. Надяваме се и на обратна връзка от посетителите на нащата страница.  

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00