Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Толеранс за индивидуално бягащите и колоездачи, поискаха спoртни клубове

В специална Декларация за индивидуален спорт на открито, адресирана до всички отговорни институции, спортни клубове се обявиха за толеранс към индивидуално практикуващите бягане, колоездене, триатлон, туризъм.  Те се аргументират факта, че това ще поддържа практикуващите в здравословна физическа форма. 

"Следим подробно ситуацията навсякъде по света и в България. Забелязваме, че на много места с много повече заразени и починали, се вземеат много тежки мерки, но изрично се упоменава, че може да се практикува индивидуален спорт - бягане, колоездене, вкл. разходки. Сред природа, в паркова среда, дори в града, стига хората да са най-много по двойки. Става дума за поддържане на една добра физическа и психическа форма', каза Цоньо Пенев, основател на Клуб „Зелена стъпка”-Разград, организатор на традиционния Лудогорски маратон, трансграничния маратон от Крапец до Вама веке в Румъния и обратно, както и на бягането на пясък „Камчийски пясъци” през лятото.  По думите му това работи, ако всички са на дистанция един от друг и нямат контакт. Ако всички се приберат вкъщи и на улицата няма никой, това с нищо не би помогнало. Ако се спазва голяма дистанция и всеки намали контактите си, дори го преустанови с всички, освен със семейството и ако има някаква голяма необходимост във връзка с неговата работа. 

Декларацията на клубовете публикуваме по-долу без редакторска намеса. Цялото интервю чуйте в звуковия файл:До 

Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов,

Министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев,

Министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев,

Председателя на кризисния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски,

Уважаеми господа,

Ние сме клубове, развиващи любителския спорт на открито - бягане, колоездене триатлон, туризъм и др. Категорично подкрепяме усилията за справяне с кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Сами отменихме всички събития, които бяхме предвидили за този период и препоръчваме на членовете си стриктно да спазват предпазните мерки.

Като организатори на спортни събития сме прекратили всякакава подобна дейност още преди да буде въведено извънредното положение. Имаме опит от м.г., когато заради епидемията от чума по свинете се наложи да преместим датата на провеждане на Лудогорския маратон. 

Дисциплината е много дълбок въпрос. Тези мерки, които са наложени  целят да възпрепятстват част от хората, защото смисъла на това е да има по-малко хора на улицата, но не е задължително всички да бъдат бъзпрепятстване. Ясно е, че това работи когато хората са на дистанция един от друг и нямат контакт. Ако всички стоят по къщите си и няма никой на улицата, това с нищо не би помогнало. Би помогнало, ако всеки е достатъчно отговорен и спазва голяма дистанция, намали контактите си, дори ги преустанови с всички, освен със семейството си, или ако има някаква голяма необходимост във връзка с неговата работа.   

Обръщаме се към Вас, за да привлечем вниманието Ви към важен въпрос. В условията на социална изолация, индивидуалният спорт на открито е една от малкото активности, които са с нисък риск, но със съществено значение за опазването на физическото здраве и духа на населението. Бягането в парка или планината, когато е индивидуално и не нарушава забраната за събиране на повече от двама души, както и колоезденето - в града или извън него, позволяват на практикуващите ги да запазят физическата си форма, да дишат чист въздух, да прекарат време на слънце. Доказано е, че подобни активности спомагат за поддържането на висок тонус и по-слаба податливост към заболявания.

Затова е от ключово значение, дори при налагане на още по-строги мерки, индивидуалният спорт на открито да остане разрешен - разбира се, при спазване на определени условия. Би трябвало той да бъде позволен и в парковете, затворени за друг тип посещение.

Евентуалната му забрана би имала много негативен ефект както в краткосрочен, така и в дългосрочен план - знаем, че спортът е най-добра превенция за много заболявания, сред които сърдечносъдови, диабет тип 2 и др., а наличието на точно тези заболявания прави хората податливи на усложнения при всякакви вирусни инфекции. 

Мислим, че дори е разумно държавата да насърчи хората да практикуват индивидуален спорт, като избягват популярните места, а се насочват към такива, в които няма други хора. Самите ние отправяме стриктни препоръки към членовете си - да спортуват сами, да се разминават на разстояние с други спортуващи, да избягват ръкостискания и какъвто и да било друг физически контакт, да не докосват повърхности, а ако им се наложи да почистват ръцете си, да тичат или карат колело, но да не ползват уредите за уличен фитнес, които са докосвани и от други хора, да не прекаляват с тренировките, за да не отслабят имунитета си и да тренират само ако се чувстват във форма.

Припомняме, че в нито една от европейските държави, въвели най-строги мерки заради COVID-19, индивидуалният спорт на открито не е бил изцяло забраняван. 

Италия и Испания ограничиха спортното колоездене едва когато болниците се препълниха, водени от логиката, че ако колоездач претърпи инцидент няма да има къде да бъде лекуван. Но дори и в тази обстановка не забраниха бягането. Надяваме се и тук индивидуалният спорт на открито, който не носи рискове, да остане разрешен.

С уважение:

Цоньо Пенев,

Председател на Спортен клуб  “Зелена стъпка”

Еленко Еленков

Председател на Спортен клуб “Бегач”

Владимир Димитров

Председател на СНЦ "Зелена Странджа"

Николай Колев

Управител на Спортен клуб “Ай рън”

Димитър Димитров

Сдружение “Екско Клуб

Любомир Спасов, 

Председател на клуб "Школа за характери" 

Любомир Попйорданов,

Байк енд Рън за Чепън


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички клубове в Бундеслигата подновиха тренировки

Всички клубове в германската Бундеслига подновиха тренировки за първи път, след като сезонът бе преустановен заради пандемията от коронавирус. Повечето тимове, включително шампионът и настоящ лидер в класирането "Байерн Мюнхен", се завърнаха към тренировъчния..

публикувано на 07.04.20 в 15:49

МОК оповести новите дати за квалификациите за Токио 2020

Международният олимпийски комитет обяви обновените срокове за приключване на квалификационния период за спортистите на Олимпийските игра в Токио, които ще се проведат през лятото на 2021 г. Квалификациите официално ще приключат на 29 юни 2021 г. Пълната система ще..

публикувано на 07.04.20 в 13:11

Григор Димитров за пералнята, ранното ставане и „Харвард“

Най-добрият български тенисист в историята Григор Димитров започна да води блог на официалния сайт на АТР, пише БНР. В сайта той разказа за живота си по време на пандемията от коронавирус в Калифорния. Хасковлията разкри, че е станал маниак на прането и че започва онлайн курс в "Харвард". Ето най-интересното, което Димитров написа:..

публикувано на 07.04.20 в 11:08

Международният бридж фестивал в Добрич ще се проведе онлайн

Традиционният международен бридж фестивал Добрич, който тази година ще има своето 35-о издание, ще се проведе в планираното време в спортните календари на Българската бридж федерация и Европейската бридж лига - от 10-12 април. В резултат на сложната здравна..

публикувано на 07.04.20 в 08:05
Националната футболна база в Бояна

БФС реши кога ще бъдат подновени турнирите

Днес в Национална футболна база „Бояна“ се проведе работна срещ. Участниците в нея решиха, че първенствата и турнирите в Първа и Втора лига ще стартират 3 седмици, след като Националният оперативен щаб разреши подновяване на тренировъчния процес. Целта е клубовете да се подготвят достатъчно добре за официалните двубои. БФС и АФЛ ще предоставят..

публикувано на 06.04.20 в 16:07

Над 200 се записаха за участие в БФБ е-баскет лига

Двеста и дванадесет геймъри се записаха за участие в БФБ е-баскет лига, съобщи БНР.  Крайният срок за попълване на регистрационната форма за състезанието изтече снощи в 19:00 часа. „Участниците ще бъдат разпределени в 8 групи с по 32 отбора. Интернационалната група ще бъде запълнена изцяло с геймъри от цял свят. Останалите 180 състезатели ще..

публикувано на 06.04.20 в 12:58
Кубрат Пулев по време на пресконференцията

Кобрата: Бия Джошуа и дарявам половината пари за героите в битката с коронавируса

Първо бия Антъни Джошуа, а после дарявам половината от хонорара си за героите в битката срещу коронавируса - лекари, медицински сестри, санитари, а също така и за закупуване на модерна медицинска техника за битката срещу този дяволски вирус. Това казва българската звезда в професионалния бокс Кубрат Пулев-Кобрата в интервю за германски..

публикувано на 05.04.20 в 13:18