Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 700 предпазни шлема произведоха във Варна, цената им 4 лв. за брой

Над 700 са първите предпазни шлемове, произведени от варненска фирма. Това съобщи за Радио Варна управителят й Николай Боев. Шлемовете ще бъдат изпратени до Община Варна, която от своя страна ще направи разпределението. Първите партиди ще бъдат изпратени на хората, които са на първа линия с борбата с коронавируса - лекари, медицински сестри, полицаи, социални работници, доброволци. С тях ще бъдат подсигурени и екипите, които са на контролно-пропускателните пунктове на входовете на Варна.

Материалът, от който са изработени шлемовете, е подобен на прозрачен плексиглас, но е по-тънък и здрав. Моделът е конструиран в рамките на половин ден. Производството е започнало в неделя, обясни Николай Боев. "Технологията е малко по-различна от тази на шлемовете на Министерството. Елипсата е малко по-голяма, за да е по-далеч от лицето на човек и той да не се изпотява", каза още Боев.

Официалната цена на един предпазен шлем е 4 лв. След като бъдат разпределени на институциите на първа линия, всеки ще може да си поръча, подчерта Николай Боев.

Около хиляда предпазни шлема на ден се произвеждат във варненската фирма.

Подробностите чуйте от интервюто на Даниела Стойнова с Николай Боев:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без маски на закрито от утре на някои места за ваксинирани или преболедували

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено..

публикувано на 15.06.21 в 18:43

Няма непроходими улици след дъжда във Варна

Няма наводнени  и непроходими участъци по пътищата във Варна към този час. Това показа репортерска проверка на Радио Варна. Движението в града се осъществява нормално при дъждовни условия. През целия ден вали, но дъждът ту се усилва, ту намалява и водата успява да се оттече по шахтите. По-голямо количество вода се е събрало  по ул. "Девня"..

публикувано на 15.06.21 в 17:25

4-годишните във Варна задължително на градина

Детската градина за 4-годишните във Варна става задължителна от учебната 2021/2022 г. Това реши Общинския съвет  на свое заседание днес. Предвидени са допълнителни 350 места  За тази есен, за да осигури максимален обхват на 4-годишните деца, общината е предвидила допълнителни близо 350 места в детските градини в различните райони.  До края на..

публикувано на 15.06.21 в 16:46

362 са свободните места в детските градини за второ класиране във Варна

Свободните места за второ класиране в първа група на детските градини са 362 , съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. В яслените групи в градините свободните места са 72. До 18-ти юни електронната система е отворена за подаване на нови заявления или редакция на активни заявления. Класирането ще бъде обявено на 21-ви..

публикувано на 15.06.21 в 16:22

Фериботът "Белослав" спира за 10 дни

Фериботът „Белослав“ няма да извършва курсове от 15 юни до 25 юни заради планов класов ремонт. През това време връзката между двата бряга на плавателен канал №2 ще се осъществява с моторен кораб „Белла”, съобщават от общинската фирма "Белфери".

публикувано на 15.06.21 в 16:05

От юли започва подмяна на контейнерите за смет във Варна

От началото на юли започва подмяна на контейнерите за битови отпадъци във Варна. Предстои въвеждането на новата система за сметосъбиране, подобна на тази в София и Бургас, която постепенно ще замени старите контейнери по улиците и ще дава възможност да се измери количеството боклук, който всеки от нас изхвърля. Това каза в интервю на Даниела Стойнова..

публикувано на 15.06.21 в 15:38

Без такса тротоарно право за заведенията във Варна до края на месеца

Oсвобождават от такса „тротоарно право“ всички търговски обекти и заведения за периода от 1 април до 30 юни 2021 г. Мярката в подкрепа на бизнеса, предложена от председателя Тодор Балабанов, беше одобрена с почти пълно единодушие на днешното заседание на Общинския съвет. Собствениците на заведения във Варна реално са освободени от плащането на..

публикувано на 15.06.21 в 14:41