Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социална изолация - как да се съхраним?

| обновено на 24.03.20 в 12:09
Снимка: БГНЕС

Боряна Чалъкова е един от психолозите, които работят на телефонната линия за психологична подкрепа на деца, ученици, родители и педагогически специалисти във Варна.

Обажданията приема екип от Общинския център във Варна. Линията за връзка с подкрепящите специалисти е възможност за преодоляване на емоционални последици от условията на принудителна социална дистанция. Всеки работен ден родители, деца и педагози могат да разговарят с психолозите при спазване на принципите за доброволност и дискретност. Въпроси могат да бъдат изпращани и по електронна поща.

Боряна Чалъкова е клиничен психолог и психотерапевт и провежда онлайн консултации всеки работен ден от 10 до 12 ч. (Целия график може да видите в края на публикацията).

"Кризата, щом е свързана с изолация, усилва емоциите. Тук се включват още скуката, неадекватната информация, страховете от финансовите загуби, страховете за бъдещето, за здравето. В такава ситуация започват да се появяват и натрапчиви мисли, а обща рецепта за справяне с проблема няма", подчерта Чалъкова.

Най-подходящото решение на проблема обаче е да се обърнем към простичките неща, съветва ни психотерапевтът. "Трябва се замислим, че тази карантина, тази изолация, може да е в наша услуга и да намали стреса. Тя помага на другите, помага и на нас самите. Ние в 21. век сме облагодетелствани и че можем да провеждаме срещите си с приятели в интернет пространството. Трябва да се учим от младите хора, на които до скоро се ядосвахме, че непрекъснато си чатят. Сега е моментът да търсим различни материали, да се веселим с приятелите си в интернет", допълни Боряна Чалъкова. Съветът към по-възрастното поколение, което няма достъп до интернет, е да говорят с близките си по-често по телефона и да обменят мисли извън ситуацията. "Важно е да имаме социални контакти и да усвояваме нови умения за реализирането на тези контакти", каза още Боряна Чалъкова.

Целия разговор с нея чуйте в звуковия файл:Консултациите се провеждат по график:

Цвета Стоянова – детски психолог, кариерен консултант:

всеки работен ден от 13 ч. – 15 ч.; 0882 567 038

Онлайн консултация /електронна поща:

Боряна Чалъкова - клиничен психолог, психотерапевт:

всеки работен ден от 10 ч. - 12 ч.;

e-mail: together.withb@gmail.com; 0887 498 047

Марина Габровска - психотерапевт, медиатор:

всеки понеделник и четвъртък от 9 ч. - 13 ч.

e-mail: together.withm@gmail.com; 0885 911 728

Националната телефонна линия за деца 116 111 (денонощна).


ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00