Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лимоните във Варна стигнаха 5 лева

Цената на лимоните вече се нормализира, но все още в някои магазини във Варна може да се видят цени от 5 лева за килограм. Наблюденията са на Ивелина Вълканова, икономист "цени" в Системата за агропазарна информация във Варна. "В началото на извънредното положение имаше голямо търсене на лимони, стигна се до недостиг, което доведе до високите цени."

Основното отклонение от нормалните цени сега е при плодовете и зеленчуците. Има увеличение в цената на чесъна, на стария лук, на картофите и на морковите. Вълканова уточни, че на пазара няма български чесън, въпреки че търговците го обявяват за родно производство. Ябълките и джинджифилът също повишиха цените си. Това се дължи на недостига им - "камионите стоят по границите и не могат да влязат в страната. Затова през тази седмица най-сериозно е увеличението в цената на зеленчуците. Ние разчитаме основно на внос през това време на годината, доставките са забавят, затова се увеличават и цените." 

С една-две стотинки са поскъпнали яйцата на базова основа, което води до по-високи цени на дребно. През последните дни се наблюдава увеличение на захарта. Основни продукти като боб, леща и ориз все още задържат нормалните си цени. Отклонения са наблюдавани само в отделни магазини, но това е в зависимост от доставките. Засега има продукти в хранителните магазини във Варна.  Търговията, макар и трудно, продължава в условията на извънредно положение, добавя Вълканова:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъдещето на подводницата "Слава" - музей и екоцентър

От края на миналата година последната българска подводница "Слава" вече е базирана за последно. Мястото е край фериботния комплекс в Белослав, на южния бряг на Варненско-Белославското езеро в непосредствена близост до Музея на стъклото. Там "Слава" ще бъде превърната в музей. Инициативата за превръщането на "Слава" в място за слава..

публикувано на 13.07.20 в 14:37

Защитете се в Интернет: Измислете си сложни пароли

Рецептата за силна парола е нейната дължина, периодично актуализиране, а също и методът за съхранение – специалисти съветват да я запишете на лист хартия в портфейла и да я променяте поне веднъж на три месеца , казаха експерти пред РИА Новости. „Паролата е един от..

публикувано на 13.07.20 в 11:18

Гърци палят турското знаме, руснаци бойкотират турския туризъм

"Света София е наш вътрешен въпрос" ("Йени шафак", "Тюркийе"), "Ердоган счупи оковите" ("Йени акит"), "Подкрепа от ислямския свят за джамията "Света София" (в. "Йенисьоз"), "Турция не преви врат пред Запада" ("Анаюрт") - това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин по повод на решението за промяна на статута на храма "Света..

публикувано на 13.07.20 в 10:45

Тесла става достъпна

Тесла намалява цените на Модел Уай Производителят на електромобили Тесла (Tesla) намали цената на спортния си високопроходим модел (СУВ - SUV) с 3000 долара броени месеци след пускането му на пазара, предаде Ройтерс. Намаляването на цената на Модел Уай (Model Y) последва обявените през май по-ниски цени за Модел 3 (Model 3), Модел Екс..

публикувано на 13.07.20 в 09:21

Ще бъде ли застроена детска площадка в Гръцката махала

Ще бъде ли частично застроена детската площадка в Гръцката махала на Варна на пресечката на ул. "Черноризец Храбър" и ул. "Архимандрит Панарет"? Отговорът на този въпрос търсим в ефира на Радио Варна. След опасения за застрояване на част от площадката, която е почти единствената в тази част на Варна, на 2 юли жители на околните улици организират..

публикувано на 13.07.20 в 08:24

Oтварят отново барове и дискотеки

Министерството на здравеопазването (МЗ) отворя отново нощните заведения, които преди дни бяха затворени за посещение на закрито. Това съобщи на брифинг пред министерството зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева днес. Това става дни сле като баровете и дискотеките бяха затворени след драстичният ръст на заболелите от COVID-19 у нас и минаването..

публикувано на 12.07.20 в 16:54

Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават мозъка

Маргаринът и майонезата разрушават мозъка. Не само тези продукти са вредни за здравето, но и всички, които съдържат трансмазнини. Това съобщава за РИА Новости като цитира диетологът Елена Соломатина. На второ място по нездравословност се нареждат храните, съдържащи "бързи" въглехидрати. Това са изделия със..

публикувано на 12.07.20 в 14:50