Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светът е оцелял, защото се е смял!

Първо тази мисъл на поета-сатирик  Радой Ралин ще видите да препуска наляво-надясно, когато отворите сайта на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Кризата, в която живеем в момента, поставя на изпитание представите ни за нормалност, но в борбата за психическо оцеляване на първа линия е чувството ни за хумор, ирония и самоирония.

В този контекст Домът на хумора и сатирата не може да има почивен ден. Наскоро той отвори врати онлайн за някои от най-новите си колекции. Във фейсбук беше създадена и специална група за колажи, мемета и карикатури по темите „коронавирус” и „карантина”.

За всичко това разговарям с директора на Дома Маргарита Доровска, завършила куриране на съвременно изкуство в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Под нейно ръководство музеят (който разполага с 8000 кв. м изложбена площ, богат фонд, архив и невероятна библиотека) започна да се появява все по-често в националния културен афиш, заради интересните събития, които организира.

Откривам Маргарита Доровска в нейния home office. По думите и в Габрово вали сняг, но настроението е спокойно, гражданите се държат дисциплинирано. И не пропуска да се пошегува:

Както знаете, габровци се гордеем, че сме първи във всичко, но този път бяхме първи в нещо, което не е повод за гордост – един от първите случаи на коронавирус беше тук, но в момента ситуацията е нормална.

Дома на хумора и сатирата „отвори врати” онлайн за някои от своити колекции. Първото, което видях, бяха творби на жени карикатуристи. За пръв път ли правите такъв конкурс?

Конкурсът се организира от United Sketches - международна организация в защита свободата на изразяването и карикатуристите в изгнание, основана през 2015 година и базирана в Нормандия, Франция.

Изложбата представя 100 творби на феноменални жени от цял свят, достигнали до финала на първия конкурс „Международна награда за жена карикатурист 2019“.

Нашата роля на партньор е да покажем резултатите от този конкурс. Той е много важен, защото статистиката показва, че жените обхващат по-малко от 5% от общността на политическите карикатуристи. Като цяло светът на карикатурата е доста мъжки свят.

По-различни ли са темите, които избират жените?

Едната със сигурност е темата за равнопоставеността между половете, а другата, която много ясно присъства, е за опазването на околната среда и природата, която ние така упорито разрушаваме с начина си на живот.

Къде можем да видим тези колекции?

Във фейсбук страницата на Дома на хумора и сатирата. Отделно, обаче, имаме и фейсбук група, отворена за нови членове, в която в момента събираме едни от най-добрите шеги, вицове, дигитални колажи по темите коронавирус и карантина – всичко, което ни се случва в момента.

Мисля, че е много изобретателен българинът и, слава Богу, чувството му за хумор не секва в тази ситуация. Аз също следя групата...

Това е доказана реакция в подобни ситуации: ние имаме нужда да удържаме състоянието на нормалност. Това правим, като се смеем. Това, което шегата и вицът ни дават, е едно обръщане на перспективата. Когато успееш да видиш света в нова перспектива, по нов начин, това ти дава известно облекчение.

Ген. Мутафчийски е абсолютният герой в тези шеги и карикатури...

Има цяла колекция с ген. Мутафчийски, аз имам две особено любими. Най-краткото показва Червената шапчица и репликата на генерала: „А ти накъде?”. Една от любимите ми пресни шеги е комплиментът: „Изглеждате невероятно! Изненадан съм, че пазарувате сутрин до десет и половина.”

А това народно творчество ли е? Известни ли са авторите? Интересно е да се направи този анализ.

Има автори, но те се загубват, тъй като споделянето не винаги предполага запазване на авторството. Пък и много често една хубава шега в различни вариации се ражда на повече от едно място. Интересното е, че в цял свят в момента се случва това – аз следя различни международни групи за хумор във фейсбук, в инстаграм... Светът буквално избухва!

В момент на криза се появява една особена нова креативност, която е много важно да запазим и да удържим, защото именно тя ще бъде нещото, което ще ни помогне да излезем от кризата. Със сигурност всички си даваме сметка, че светът няма да бъде съвсем същият, когато всичко това приключи и ние имаме нужда от творчески критични умове, които да дадат ход на някакъв, надяваме се, по-добър следващ порядък.


Цялото интервю с Маргарита Доровска може да чуете в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Деница Христова

Деница Христова: Няма жена, която да не е красива, облечена в носия!

За Еньовден Валерия Василева разговаря с Деница Христова - старши учител в начален етап в СУ "Св. Климент Охридски" - Варна. В своята работа с децата от първи до четвърти клас приема за своя мисия да им даде знание и любов към народните ни традиции и музикалния фолклор чрез собственото им преживяване. "Много често говоря на децата, че не се знае дали ще..

обновено на 24.06.21 в 15:38

Документален разказ на журналиста Димитър Кенаров в основата на подкаст на Amazon's Audible

През 2008 г. журналист от македонския Утрински вестник – Владо Таневски се оказва сериен убиец на жени в Кичево. Случаят потриса Македония и влиза в световния новинарски поток, защото се оказва, че Таневски, отразявал разследванията по убийствата на общо 4 жени, започва да изнася в публикациите си факти, които не били оповестени публично..

публикувано на 23.06.21 в 11:36

Гражданска платформа доказа, че българските политици лъжат

Съмишленици, млади хора учещи в Германия, решават да проверят дали това, което говорят българските политици отговаря на истината. И да потвърдят или отрекат съмненията, че по време на избори се лъже най-много. Но не по усет, а с факти и доказателства, чрез засичане на твърденията и проверката им като факти. До какви изводи са стигнали Радослав..

публикувано на 22.06.21 в 15:50
Милко Божков

Каменни послания в картините на Милко Божков

„Салонът на природата“ е озаглавена изложба, с която Галерия 8 отбелязва 33 години от своето създаване. Творби на художника Милко Божков по стихове на Борис Христов гостуват не за първи път във Варна. Но този път богатството от форми и идеи водят своето начало от посланията, закодирани в камъка. Те са и основната отправна точка, от която Милко..

публикувано на 22.06.21 в 09:45

Михаела Аройо: В Бесарабия имат много по-малко, но го ценят много повече

Фотоизложбата "Корен", разказваща за живота на българите в Молдова и Украйна, пътува по местата в България, откъдето преди три века като бежанци са тръгнали техните предци. Автор на снимките е варненката Михаела Аройо. В момента самостоятелната й изложба „Корен“ е в Малкия салон на НЧ „Христо Ботев“ в с. Голица, община Долни Чифлик, област..

публикувано на 21.06.21 в 10:24

Архитект Лъчезар Костов: Още не сме дорасли достатъчно за да ценим културното ни наследство

Архитект Лъчезар Костов е роден през 1988 година в Плевен. На 18-годишна възраст се записва да учи „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” . В момента е главен инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство към Министерството на културата. От няколко дни, той вече е дипломант в..

публикувано на 18.06.21 в 10:00

Пътуването в снимките на фотографа Делян Вълчев

„In Transit“ се нарича изложбата на потомствения фотограф Делян Вълчев, която се открива днес във Варна. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ приютява дебютната самостоятелна изложба на фотографа, който улавя лицата на пътниците в метрото на Ню Йорк. Забързани, уморени, изнервени, замислени, отчуждени, унесени или просто безразлични са..

публикувано на 17.06.21 в 11:04