Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Светът е оцелял, защото се е смял!

Първо тази мисъл на поета-сатирик  Радой Ралин ще видите да препуска наляво-надясно, когато отворите сайта на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Кризата, в която живеем в момента, поставя на изпитание представите ни за нормалност, но в борбата за психическо оцеляване на първа линия е чувството ни за хумор, ирония и самоирония.

В този контекст Домът на хумора и сатирата не може да има почивен ден. Наскоро той отвори врати онлайн за някои от най-новите си колекции. Във фейсбук беше създадена и специална група за колажи, мемета и карикатури по темите „коронавирус” и „карантина”.

За всичко това разговарям с директора на Дома Маргарита Доровска, завършила куриране на съвременно изкуство в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Под нейно ръководство музеят (който разполага с 8000 кв. м изложбена площ, богат фонд, архив и невероятна библиотека) започна да се появява все по-често в националния културен афиш, заради интересните събития, които организира.

Откривам Маргарита Доровска в нейния home office. По думите и в Габрово вали сняг, но настроението е спокойно, гражданите се държат дисциплинирано. И не пропуска да се пошегува:

Както знаете, габровци се гордеем, че сме първи във всичко, но този път бяхме първи в нещо, което не е повод за гордост – един от първите случаи на коронавирус беше тук, но в момента ситуацията е нормална.

Дома на хумора и сатирата „отвори врати” онлайн за някои от своити колекции. Първото, което видях, бяха творби на жени карикатуристи. За пръв път ли правите такъв конкурс?

Конкурсът се организира от United Sketches - международна организация в защита свободата на изразяването и карикатуристите в изгнание, основана през 2015 година и базирана в Нормандия, Франция.

Изложбата представя 100 творби на феноменални жени от цял свят, достигнали до финала на първия конкурс „Международна награда за жена карикатурист 2019“.

Нашата роля на партньор е да покажем резултатите от този конкурс. Той е много важен, защото статистиката показва, че жените обхващат по-малко от 5% от общността на политическите карикатуристи. Като цяло светът на карикатурата е доста мъжки свят.

По-различни ли са темите, които избират жените?

Едната със сигурност е темата за равнопоставеността между половете, а другата, която много ясно присъства, е за опазването на околната среда и природата, която ние така упорито разрушаваме с начина си на живот.

Къде можем да видим тези колекции?

Във фейсбук страницата на Дома на хумора и сатирата. Отделно, обаче, имаме и фейсбук група, отворена за нови членове, в която в момента събираме едни от най-добрите шеги, вицове, дигитални колажи по темите коронавирус и карантина – всичко, което ни се случва в момента.

Мисля, че е много изобретателен българинът и, слава Богу, чувството му за хумор не секва в тази ситуация. Аз също следя групата...

Това е доказана реакция в подобни ситуации: ние имаме нужда да удържаме състоянието на нормалност. Това правим, като се смеем. Това, което шегата и вицът ни дават, е едно обръщане на перспективата. Когато успееш да видиш света в нова перспектива, по нов начин, това ти дава известно облекчение.

Ген. Мутафчийски е абсолютният герой в тези шеги и карикатури...

Има цяла колекция с ген. Мутафчийски, аз имам две особено любими. Най-краткото показва Червената шапчица и репликата на генерала: „А ти накъде?”. Една от любимите ми пресни шеги е комплиментът: „Изглеждате невероятно! Изненадан съм, че пазарувате сутрин до десет и половина.”

А това народно творчество ли е? Известни ли са авторите? Интересно е да се направи този анализ.

Има автори, но те се загубват, тъй като споделянето не винаги предполага запазване на авторството. Пък и много често една хубава шега в различни вариации се ражда на повече от едно място. Интересното е, че в цял свят в момента се случва това – аз следя различни международни групи за хумор във фейсбук, в инстаграм... Светът буквално избухва!

В момент на криза се появява една особена нова креативност, която е много важно да запазим и да удържим, защото именно тя ще бъде нещото, което ще ни помогне да излезем от кризата. Със сигурност всички си даваме сметка, че светът няма да бъде съвсем същият, когато всичко това приключи и ние имаме нужда от творчески критични умове, които да дадат ход на някакъв, надяваме се, по-добър следващ порядък.


Цялото интервю с Маргарита Доровска може да чуете в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00