Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анна Цолова: Налагам си и информационна профилактика

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо. Но за сметка на това, извън всекидневния ефир, който бе нейн спътник дълги години, сега се справя изключително добре и отговорно с новото си предизвикателство да обучава. "Говори, за да те видят!", е нейното ново поприще. 

Анна Цолова припомня, че най-важният въпрос е  "ЗАЩО?".  Категорична е, че в момента всеки журналист и всеки говорещ по темата трябва да е умерен, да излъчва емпатия, да успокоява и да не създава напрежение у слушателя или зрителя. Цолова не усеща и не вижда състезание за информация между медиите.

"Чувам въпроси, които по същество не водят до нищо, а журналистът трябва да е конкретен, за да извлече повече и точна информация. Журналистът трябва да има критично мислене и да го изразява", категорична е Цолова. Според нея в момента се гледа телевизия повече от всякога у нас. "В историята на телевизията няма такова масово гледане, както сега. Да, ние сме в пандемия от коронавируса. Но сме и в информационна пандемия", смята Цолова. "Надявам се по-малко хора да са обект на една попивателна информация, която се тиражира по различни сайтове, която за мен е откровена глупост. Хората четат и гледат цифри, цифри на смътност, което води до паника. На мен ми липсва например историята на излекувалите се, на преминалите успешно заразата с COVID-19. Липсва ми добрата новина", казва още Анна Цолова.

"Не съм изгубила журналистическия си инстинкт. Зная кои информационни сайтове като потребител да ползвам. Разбира се, това са традиционните канали за информация. В момента като потребител следя информационния поток, защото към този момент не задавам аз въпросите. Разбира се, не гледам и не следя онези източници, които действат с методите на пропаганда и на заблуда. Ако случайно ги "отворя", го правя, за да видя какво целят, за да си сглобя картинката. Силово си налагам информационна профилактика в този момент. Но това не означава, че не съм информирана. Днес всички се интересуваме от това, което ни заобикаля. Но тази информационна профилактика може да ни помогне да се съхраним като хора със здрава психика. Напоследък все повече си пожелаваме здраве, желая го и аз на всички хора!".

Цялото интервю на Нина Милошевич с журналиста Анна Цолова, може да чуете в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00