Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли ефективна мярката 60/40

От днес започва кандидатстването към Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации на работодатели по схемата "60/40" за запазване на работните места в предприятията. "Ако няма такава мярка, хората ще бъдат освободени. Те ще отидат в Бюрото по труда и ще получат 60% от своя доход, като разходът за бюджета ще е същият", коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според него от фискална гледна точка е горе-долу същото дали ще има 100 хил. новорегистрирани безработни или 300 хил. работници, които ще бъдат подкрепени от програмата, но от икономическа гледна точка разликата е значителна. 

Смисълът на мярката е предприятията да съхранят производствения си капацитет, включително чрез задържане на квалифицирани и подготвени хора. Това ще позволи на компаниите бързо да възстановят дейността си след нормализиране на ситуацията в глобалната икономика и облекчаване на забраните и ограниченията. Същевременно, за работниците това е възможност да получават пълното си възнаграждение, а не 60% от него, каквото биха получавали под формата на обезщетение за безработица. Успехът на мярката зависи от обхвата и използването й от предприятията; колкото по-рестриктивна е приложимостта й, толкова по-малък ефект ще има. 

Сериозният ръст на безработица у нас е неизбежен, прогнозира Ганев. Най-големият удар ще бъде върху малките бизнеси, които не могат да издръжат на пазара на труда дори и един месец. "Ако има ръст на безработица с 200 хиляди души в рамките на месец и половина, а от схемата 60/40  са се ползвали 8 хиляди души, то мярката ще е провал. Но ако се ползват 150 хил. души, а ръстът е 100 хиляди души или поравно, тогава мярката по-скоро би била успешна."

Подробностите чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поклонението пред тленните останки на доц. д-р Христо Ганчев ще се състои на 9 юли

На 6 юли 2024 година внезапно ни напусна многоуважаемият лекар, преподавател, общественик и приятел доц. д-р Христо Ганчев, съобщават от Медицински университет – Варна. Доц. д-р Христо Ганчев е роден на 31 юли 1942 година в Шумен. Завършва медицина във Варна през 1968 година и се утвърждава като един от най-изявените специалисти в областта на..

публикувано на 07.07.24 в 11:18

Втори пожар в града

Оперативният дежурен в Областна администрация – Варна информира за нов пожар, този път в квартал Младост, на 6-ти етаж в бл.148, вх.4.  На място има екип на противопожарната служба, която е осигурила и висока стълба, за да бъдат изведени хората от задимените етажи. Бъдете внимателни! Температурите ще продължат да се повишават и..

публикувано на 07.07.24 в 11:07

Пожар в ДКЦ-то във Владиславово

По информация от оперативния дежурен в Областна администрация Варна от тази сутрин, пожар гори в ДКЦ 3 в квартал "Вл. Варненчик". Не е ясна причината за инцидента. На място са изпратени 2 противопожарни коли на ТДПБЗН – Варна.  Две помещения на третия етаж в Стоматологичния кабинет са засегнати от огнената стихия. Районът е отцепен от..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Румяна Угърчинска: Избирателите наказват Макрон, защото той обеща много, но не направи нищо

Франция прави исторически избор с гласуването на днешния балотаж на предсрочните избори за Национално събрание , които могат да доведат на власт крайната десница. Популярността на крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен продължава да спада, показват социологически проучвания преди днешното гласуване. Крайната десница и..

публикувано на 07.07.24 в 09:29

Признаха летището в Истанбул за най-доброто в Европа

Международният съвет на летищата (ACI) в Европа присъди наградата за най-добро летище на модерното летище Истанбул в Турция в категорията на летищата с над 40 милиона пътници годишно. Летище Истанбул IGA си подели наградата с миналогодишния победител - летище Фиумичино в Рим със същия резултат, се..

публикувано на 07.07.24 в 09:22

Горещини в 14 области у нас, на Балканите до 39 градуса

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток, предаде БГНЕС. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32 и 37 градуса, по-ниски по Черноморието, в София – около 32, Шумен и Благоевград – 34, Велико Търново, Пловдив..

публикувано на 07.07.24 в 09:17

Червен код за опасност от пожари в Северна България

За днес е обявен червен код за опасност от пожари в няколко области на Северна България, предаде БГНЕС. Това са областите Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска. Оранжев е кодът за пожари в Североизточна и Южна България, най-малка е опасността в Западна и Югозападна България...

публикувано на 07.07.24 в 09:14