Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Специален режим на работа в сектор "Земеделие" искат браншови организации

Снимка: Радио Шумен

Заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъдат поставени под специален режим на карантина, с което да не се допуска блокиране на постоянния цикъл на работа в секторите. Това е искането на почти всички браншови организации от земеделието, животновъдството, преработката и производството на храни, обединени под шапката на „Национален земеделски форум“.

Единният апел е адресиран до премиера Бойко Борисов, председателя на оперативния щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, министъра на земеделието Десислава Танева и здравния министър Кирил Ананиев.

Отвореното писмо е по инициатива на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Организациите настояват за въвеждането на специфичен режим на карантина за работещите - с определението „критични работници“. Като такива се възприемат всички заети и ангажирани в първичното селскостопанско производство, неговата преработка и производство на храни.

При сегашния ред за карантиниране съвсем скоро цели предприятия рискуват да бъдат затворени, защото само при един заразен, всички работници ще трябва да бъдат поставени под карантина, а стотици производства, от които зависи прехраната на населението, да преустановят работа, посочват от Асоциацията.

"Това положение е пагубно не само за конкретното стопанство и заетите лица, но би създало и редица опасности за населението и националната сигурност. Освен проблема с липсата на работна ръка в сектора, трябва да се знае, че нашите работници са тясно специализирани и не могат да бъдат заменени от нови, при случай на карантина. В случай, че се предвиди зелен коридор за наши работници към европейски държави, допълнително ще настояваме пред щаба те да не бъдат допускани обратно в страната и да бъдат своевременно информирани за това", заяви Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

От Асоциацията подготвят предложения за други социално-икономически мерки, които ще бъдат представени допълнително пред Оперативния щаб и Народното събрани.

Близо 40 браншови организации настояват работещите да имат правото да изпълняват задълженията си при стриктно определени правила за безопасност. В призива се подчертава, че земеделските стопани от сектор „Животновъдство“, както и всички преработватели и производители по агро-хранителната верига познават отлично пораженията, които инфекциозните заболявания причиняват при животните. Земеделските производители от години са изградили стриктна дисциплина в прилагането на мерки за превенция срещу зарази като африканска чума по свинете и птичи грип.

Извънредното положение създава много притеснения за животновъдите, при които процесът на работа е непрекъснат. Новите мерки на кризисния щаб предвиждат при заболели хора, под карантина до 28 дни да останат и всички, които са били контактни с него.

"Производственият процес в животновъдните обекти не трябва да бъде спиран. Представете си, че ако една ферма остане без персонал и за един ден - това означава закриване на предприятието. В нашия сектор всеки работник е контактен с другите и дори различните смени контактуват помежду си. Дори само един или двама работника да имат проблеми, няма кой да обслужва животните", категоричен е Иван Ангелов, член на АЗПБ и собственик на най-голямата българска компания за производство на яйца от свободно отглеждани кокошки.

Специфичният режим на карантина, предложен от организациите, се изразява в разрешаването на карантинираните работещи да могат при стриктно определен от работодателя маршрут и при организиран служебен транспорт да се предвиждат до работното си място, да прилагат под контрол утвърдени със заповед на ръководител правила за лична дезинфекция, да полагат труд в регламентираното работно време, след което по съответния маршрут и с организирания служебен транспорт да се прибират на деклариран от тях актуален адрес на местоживеене.ВИЖТЕ ОЩЕ

11 дни за миньорите от Оброчище да опитат да си върнат неплатените заплати

Работниците от мангановата мина Оброчище разполагат със срок от 11 дни, за да кандидатстват във Фонда за гарантиране на вземанията заради неизплатените им от повече от 18 месеца заплати. Припомняме ви, че в края на миналата година Добричкият окръжен съд заведе дело по несъстоятелност на концесионера на рудника „Евроманган“ по искане на..

публикувано на 03.06.20 в 10:35

Кризата с коронавируса влоши състоянието на хората със сърдечна недостатъчност

Заради страха от зараза те спряха да посещават своите лекари, имат повече оплаквания, чувстват се по-зле. Всеки ден или през ден в кабинетите ни идват точно такива пациенти. Изводът е на лекарите е от проведената он-лайн среща на общопрактикуващи лекари и кардиолозипо темата: „Пътят на пациента със сърдечна недостатъчност – проблеми и решения“...

публикувано на 03.06.20 в 10:33

Къщата на Хитлер става полицейски участък

Австрия разкри плановете си да „неутрализира“ сградата, в която е роден нацисткият диктатор Адолф Хитлер, превръщайки я в полицейски участък, предаде Би Би Си. Правителството купи принудително сградата през 2016 г. след продължителен спор, а сега властите съобщиха, че през ноември ще стане участък. Австрийско архитектурно..

обновено на 03.06.20 в 09:29

Турските депутати се върнаха в парламента с маски, поздравяат се с лакти

Протичането на първия ден от подновяването на работата на турския парламент вчера след временното прекъсване заради епидемията от коронавирус е водеща тема на опозиционния турски вестник "Сьозджу". Изданието отбелязва, че след като 48 дни стоя затворен, Меджлисът отново отвори врати вчера, но при мерки за безопасност, включващи социална..

публикувано на 03.06.20 в 09:28

Свличане от ската над Алея първа във Варна

Свличане на скални маси от ската над Алея първа в Морската градина във Варна е станало тази нощ.  То е преди известно заведение в близост до Офицерски плаж-запад, съобщи слушател на Радио Варна.  Няма пострадали, но явно дъждовете напоследък са причина за свличането.  В района периодично има свлачищни процеси. Снимките са на Мая Георгиева...

публикувано на 03.06.20 в 08:48
Доц. Димо Димов

2560 са вече случаите на Ковид-19 у нас

За последното денонощие потвърдените случаи от новия коронавирус са 22, съобщи доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб на редовния сутрешен брифинг в Министерския съвет. Активност има в 6 области – София, където всички 6 новоконстатирани случаи са амбулаторни, Сливен – 9 нови случая, Ямбол - 4, Видин, Пазарджик и Перник по един...

публикувано на 03.06.20 в 08:12

Зрелостниците отново на матура

Втората задължителна матура за 12-класниците се провежда днес. Тя е по свободноизбираем предмет. Зрелостниците ще пишат върху вариант 2. Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката и важи за всичките 13 учебни предмета, по които днес се явяват учениците на втората матура. Заявления за явяване са подали..

публикувано на 03.06.20 в 08:06