Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален режим на работа в сектор "Земеделие" искат браншови организации

Снимка: Радио Шумен

Заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъдат поставени под специален режим на карантина, с което да не се допуска блокиране на постоянния цикъл на работа в секторите. Това е искането на почти всички браншови организации от земеделието, животновъдството, преработката и производството на храни, обединени под шапката на „Национален земеделски форум“.

Единният апел е адресиран до премиера Бойко Борисов, председателя на оперативния щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, министъра на земеделието Десислава Танева и здравния министър Кирил Ананиев.

Отвореното писмо е по инициатива на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Организациите настояват за въвеждането на специфичен режим на карантина за работещите - с определението „критични работници“. Като такива се възприемат всички заети и ангажирани в първичното селскостопанско производство, неговата преработка и производство на храни.

При сегашния ред за карантиниране съвсем скоро цели предприятия рискуват да бъдат затворени, защото само при един заразен, всички работници ще трябва да бъдат поставени под карантина, а стотици производства, от които зависи прехраната на населението, да преустановят работа, посочват от Асоциацията.

"Това положение е пагубно не само за конкретното стопанство и заетите лица, но би създало и редица опасности за населението и националната сигурност. Освен проблема с липсата на работна ръка в сектора, трябва да се знае, че нашите работници са тясно специализирани и не могат да бъдат заменени от нови, при случай на карантина. В случай, че се предвиди зелен коридор за наши работници към европейски държави, допълнително ще настояваме пред щаба те да не бъдат допускани обратно в страната и да бъдат своевременно информирани за това", заяви Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

От Асоциацията подготвят предложения за други социално-икономически мерки, които ще бъдат представени допълнително пред Оперативния щаб и Народното събрани.

Близо 40 браншови организации настояват работещите да имат правото да изпълняват задълженията си при стриктно определени правила за безопасност. В призива се подчертава, че земеделските стопани от сектор „Животновъдство“, както и всички преработватели и производители по агро-хранителната верига познават отлично пораженията, които инфекциозните заболявания причиняват при животните. Земеделските производители от години са изградили стриктна дисциплина в прилагането на мерки за превенция срещу зарази като африканска чума по свинете и птичи грип.

Извънредното положение създава много притеснения за животновъдите, при които процесът на работа е непрекъснат. Новите мерки на кризисния щаб предвиждат при заболели хора, под карантина до 28 дни да останат и всички, които са били контактни с него.

"Производственият процес в животновъдните обекти не трябва да бъде спиран. Представете си, че ако една ферма остане без персонал и за един ден - това означава закриване на предприятието. В нашия сектор всеки работник е контактен с другите и дори различните смени контактуват помежду си. Дори само един или двама работника да имат проблеми, няма кой да обслужва животните", категоричен е Иван Ангелов, член на АЗПБ и собственик на най-голямата българска компания за производство на яйца от свободно отглеждани кокошки.

Специфичният режим на карантина, предложен от организациите, се изразява в разрешаването на карантинираните работещи да могат при стриктно определен от работодателя маршрут и при организиран служебен транспорт да се предвиждат до работното си място, да прилагат под контрол утвърдени със заповед на ръководител правила за лична дезинфекция, да полагат труд в регламентираното работно време, след което по съответния маршрут и с организирания служебен транспорт да се прибират на деклариран от тях актуален адрес на местоживеене.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47