Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По-ефективни в режим "home office"

Хората работят у дома повече от необходимото, поради невъзможността да излизат навън, да се занимават с други дейности, а и за да не скучаят. Поне на два часа обаче трябва да се излиза на въздух за раздвижване -  или в двора, или по балконите - понеже оставайки си вкъщи, сме застрашени от затлъстяване.  Това каза за Радио Варна Толя Стоицова, професор по социална и медийна психология. Важен е и въпросът как да се обличаме, когато работим от вкъщи: 

"Българинът като народопсихология е малко краен. Има хора, които цял ден остават по пижама и това е абсурдно. Други пък се обличат официално и дори се гримират. Не е добро нито едното, нито другото. Но има изключения.  Майките на деца в предучилищна възраст трябва да изглеждат така, както децата им са свикнали да ги виждат, за да не ги плашат, понеже стереотипите и при тях са нарушени." 


За тинейджърите сегашната ситуация е рай, според проф. Стоицова, понеже те са винаги онлайн "като пианисти по телефоните си".  Преподавателят в НБУ наблюдава интересен феномен - повишено присъствие на  студентите към нейните лекции.  Досега те рядко са присъствали физически, понеже лекциите не са задължителни. Сега обаче професорът отчита тяхното активно участие, "понеже онлайн е по-лесно.
Проф. Стоицова коментира и как социалната изолация у някои хора води до медийно изключване:
"Най-силният страхогенен фактор е неизвестността, затова медиите не трябва да се изключват. Друг е въпросът, че не трябва да се дават големи подробности и те да не се съобщават много често. Журналистите трябва да бъдат добросъвестни, защото хората сега разчитат на медиите."ВИЖТЕ ОЩЕ

Сезонът на черешите във Варна

Започна брането на черешите в градините. Реколта има,  стопаните обаче казват, че плодчетата тази година са по-дребни. Има дъждове и стоката върви едва-едва. Череши от Приселци все още на пазар Чаталджа във Варна няма. Търговците успокояват, че има време, т.к. беритбата продължава около месец. Хората си купуват по 200-300 грама череши, видя репортерът..

публикувано на 26.05.20 в 15:25

С "Урааа" влетя в детската градина малкият Виктор

Тази сутрин отвориха врати общинските детски градини и ясли във Варна. Групите са между 10 и 18 деца, а за тяхната организация  отговарят директорите. Предварително проучване на общината показа, че 58% от семействата на деца над 3 г. искат те да посещават градина, а останалите предпочитат да изчакат до есента. По-голям ще е напливът към..

обновено на 26.05.20 в 11:39

Робот сервира кафе в южнокорейско заведение

Новият обслужващ робот в кафене в южнокорейския град Теджън е любезен и бърз, докато плавно си проправя път към клиентите, информира Ройтерс.  "Заповядайте вашия ройбос, бадемов чай лате, насладете му се. Още по-хубав е като го разбъркате", казва роботът, докато клиентка си взима напитката от поднос, монтиран на голям, лъскав бял робот с формата на..

публикувано на 25.05.20 в 16:50

Доволната мисирка

Мисирката се събуди рано. С изгрева. Огледа се. Другите мисирки все още спяха. „Тия цял живот такива ще си останат – мисирки заспали“, помисли си тя и побърза да застане пред излъсканата месингова чиния. В птичарника я използваха вместо огледало. „Вярно, не съм първа хубост, но поне съм умна... Поне достатъчно умна, за да разбера откъде..

публикувано на 25.05.20 в 08:54

Ден на прошка за мюсюлманите

Рамазан байрам празнуват мюсюлманите днес (24.05.). Денят започна с тържествени молитви в джамиите . Празникът, известен още като Шекер байрам, се чества след края на Свещения месец Рамазан, по време на който вярващите се въздържаха от храна и вода в светлата част на деня. Празникът продължава три дни. Вярващите се събират със семействата..

обновено на 24.05.20 в 16:05
Рим, 29 април 2020 г.

Кориере дела Сера: Победители са бедните европейски държави

Три месеца след началото на корона-кризата в Европа стана ясно, че по-бедните държави на стария континент „победиха” по-богатите, пише италианският вестник „Кориере дела Сера”. В материал, озаглавен „Коронавирусът в Европа: Защо Румъния, България, Албания и Гърция са с по-малко смъртни случаи”,..

публикувано на 24.05.20 в 12:15

Читалищата отбелязват своя празник на 24 май

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост своя празник честват и Народните читалища. Това става съгласно Устава на Съюза на народните читалища, приет от 26-я редовен конгрес през ноември 1990 година. Първите читалища възникват през 1856 година в градовете Свищов, Лом и Шумен. През втората половина на XX век, подобна..

публикувано на 24.05.20 в 05:10