Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Драганов: От държавата зависи дали ще поеме 80% от фонд "Работна заплата" в сектор туризъм

| обновено на 06.04.20 в 16:56
Румен Драганов
Снимка: Ани Петрова, БНР

​Временно отлагане на осигурителни плащания, гратисен период върху кредитите и лизингите, целеви финансов ресурс с цел гарантиране ликвидността и безвъзмездно финансиране на 80% от Фонд “Работна заплата”. Това са част от мерките, около които се обединиха представители на близо 300 неправителствени организации, физически и юридически лица в сферата на туризма и съпътстващите го сектори, които влязоха в Обединение „Бъдеще за туризма“. Фирмите от бранша настояват платените от потребителите суми за неосъществени пътувания да се възстановяват под формата на ваучер, споразумение за отложено пътуване и с връщане на парите в срок до 12 месеца. Браншът е категорично против с пари на клиенти да се покриват загуби и щети, които нямат нищо общо с настъпилата криза. Според организацията, извънредното положение налага отлагане влизането в сила на промените в Наредба Н-18/2018 г. Реалистични ли са тези искания, как бранша се готви за евентуално излизане от периода на изолация и достатъчно ли прави държавата, въпроси към Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и бивш зам.-министър с ресор туризъм.

Аз смятам, че водещото в декларацията на туроператорите трябва да е бъде пълното гарантиране на благополучието на своите клиенти. Така както направиха ТУИ, самолетните авиокомпании, както направиха всички които поради една или друга причина са засегнати от коронавируса. Това го направиха и хотелите, които спряха продажбите по време на световното туристическо изложение в Германия. Това е водещото което според мен трябва да присъства в декларацията им. какво ще дадат за благополучието на своите клиенти и за благополучието на своя персонал. Това което нямат е ликвидност и виждам, че правителството прави всичко възможно да я осигури за тези фирми. От такова естество бяха срещите в правната комисия-  да се даде възможност за допълнително споразумение, каквото всички туроператори могат да направят по отношение на своите потребители и клиенти. Аз не мога да ги нарека и туристи, защото за да станат такива, те трябва да преминат в друга категория, тоест трябва да имат нощувка. 

Относно възстановяване на неосъществените пътувания на потребители под формата на ваучери, Драганов каза, че от министерството на туриза и КЗК са излезли със становище, че такива ваучери могат да бъдат издадени. Това което се изисква от тези ваучери, те да имат покритие, т.е. да бъдат обезпечени. "Ваучерът представлява допълнително споразумение към договора което гарантира на туриста, че той или ще си вземе парите или ще реализира пътуване в друго време. Това което чух от министър Ангелкова, че тя насърчава издаването на такива ваучери, стига те да имат покритие, т.е да бъдат обезпечени." - каза Румен Драганов. 

Дали държавата ще финансира безвъзмездно 80% от фонд "Работна заплата" за хората от бранша, които в момента не работят, Драганов каза, че това зависи от самата държава, към която в момента има искания от други отрасли. Това е решение което ще вземе самото правителство смята той. 

По повод рестарта на взаимоотношенията между фирми и клиенти, експертът заяви, че и в момента се наблюдава предогодваряне между една голяма част от туроператорите и клиентите договорите които са сключили и намират общо съгласие. Което и трябва да правят според него:  Те имат клиенти, от тях са получили някакви пари и сега трябда се предоговорят новите условия след възникналите обстоятелства. Голяма част от туроператорите работят с постоянни клиенти които познават. Що се отнася, до информацията, че застрахователи еднократно прекратяват застраховките "Отговорност на оператора", Драганов каза, че отношенията между туроператорите и застрахователите са частно правен договор и няма друга намеса. Това което се иска е да получат някаква ликвидност. За сега държавата дава различни инструменти, ако не са достатъчни, могат да поискат и други механизми, до осигуряване на ликвидност на тези фирми. Какво означава това- те да получат някакви суми, безлихвени ако може, с които да бъдат направени разплащания с онези които държат да си получат парите обратно. За тези които са съгласни да бъдат разсрочени техните пътувания, ще бъде направено така както посочат техните туроператори. Застрахователят също е фирма. Нашите застрахователи са презастраховани при други застрахователи. Съответно се получава верижна реакция- твърде е възможно ако някой от застрахователите не може да се договори с презастрахователите, съответно по същия начин се прекратяват договорите

Експертът призова и за въввеждане на ваучери за туризъм, по подобие на тези които фирмите предоставят на своите служители за храна. Аргументът му е, че в страната все още има ведомства които разполагат със собствена леглова и хотелска база, почивни станции, което поставя в неравностойно положение тях и останалите граждани в България. Подобни ваучери могат да стимулират бранша, каза още Драганов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22