Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Константин Герганов: Лекарят е лекар навсякъде и по всяко време

| обновено на 07.04.20 в 11:39

Работим както обикновено. Пациентите имат своите нужди и няма как да не ги обслужваме, когато се обръщат към медик. Спазваме съответните предпазни мерки, но лекарят си е лекар винаги и на всяко място. И на улицата, и вкъщи и навсякъде по света, където е поставен той си остава лекар. Няма бивш лекар.

В световния ден на здравето и професионален празник на българските лекари, това сподели д-р Константин Герганов от екипа на ВМА – Варна, в предаването „Новият ден“. Той е oртопед-травматолог с над 20 години стаж. Полковник от резерва и дългогодишен заместник – началник на МБАЛ – Варна към ВМА – София. Днес работи по специалността си в Клиниката по ортопедия и травматология на болницата. Участвал в няколко мисии на български военни контингенти зад граница: 2004г. – КFOR- Косово; 2005г. – EUFOR – Сараево – Босна и Херцеговина; 2007г. и 2009г. – ISAF- Афганистан – началник на хирургичните екипи (и травматолог) в испанска военна болница – база „Арена” – гр.Херат. Д-р Герганов има 3-ти дан в карате Киокушинкай и член на УС на Българска Киокушин Асоциация.


Чувствам днешния ден като празник още от времето, когато майка ми беше лекар. И досега винаги съм го приемал като празничен, хубав ден. Много мои колеги го възприемат по същия начин, както и аз.
Изборът на професия при вас може би е бил логичен, но все пак - какво беше водещо при избора ви?
Ще ви разкажа. Това съм го споделял и на синовете ми. Всъщност станах лекар по едно стечение на обстоятелствата, че имам проблем с очите, т.е. нося очила, иначе щях да стана военен. Но, навремето нямаше как да кандидатствам във военно училище, баща ми ме посъветва да кандидатствам медицина, все пак майка ми е лекар и не е нещо далечно като област на познанието в нашето семейство, а след това ако искам да стана военен лекар. Това се случи. Завърших медицина, станах военен лекар и бях в сферата на военната медицина до преди няколко години, когато поради навършване на възраст трябваше да се простя с пагона.
Лекарската професия е в голяма степен призвание. Сега, в тази ситуация как работите?
Работим както обикновено. Пациентите имат своите нужди и няма как да не ги обслужваме, когато се обръщат към медик. Спазваме съответните предпазни мерки, но лекарят си е лекар винаги и на всяко място. И на улицата, и вкъщи и навсякъде по света, където е поставен той си остава лекар. Няма бивш лекар.
Участвал сте във военни мисии, работил сте във високо рискова среда, как приемате ситуацията, в която сме сега всички?
Няма как да не я приемам по същия начин, както я приема цялото общество - с отговорност. Защото това е нещо, към което наистина трябва да се отнасяме отговорно. Ситуацията е такава, че трябва да се съобразяваме с нея неизбежно.
Трябва ли да променим нещо в отношението към собственото си здраве и какво, според вас? Какво ни провокира тази ситуация?
Точно за внимание към собственото ни здраве. Не само, заради себе си, а и заради най-близките ни, тези които обичаме и ни обичат! Защото пазенето на собственото здраве дава щастие и на тези, които са близки на сърцето ни.
Как да бъдем по-здрави? Вашият професионален съвет, който ще ни дадете днес?
Да се спазва т.нар.здравословен начин на живот, който всеки го разбира различно, но има основни принципи като повече време на въздух, повече сред природата, една здравословна храна, спазване на някакъв дневен режим.
А здравословните взаимоотношения между хората?
Категорично. Това е може би началото на целия списък от подобни съвети. Добрите взаимоотношения между хората много способстват за психическото здраве. А според СЗО моделът на доброто здраве включва категорично и добро психично здраве.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00