Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добруджанската певица Дойка Добрева - история, достойна за роман...

| обновено на 07.04.20 в 19:40

И от микрофона на радиото се разнасят нейните песни, преминават срутените вече гранични огради, тихо се стелят над сгушените добруджански села и изпълват с радост душите на отрудените селяци – братя и сестри от родната земя... Ето така през 1943 г., в рубриката „Тия, които слушаме по радиото“ във вестник „Радио-свят“, бр. 295 от 18 юни, авторът Ив. Ив. разказва за вече напълно забравената добруджанска певица Дойка Добрева. 

Дойка ДобреваПевицата, родена на 16 април 1912 г. в с. Полковник Свещарово, Добричко, е сред първите, които са пели "на живо" в Радио София преди 50-те години на миналия век. Още от малка почва да пее. Слуша песните, които майка ѝ пее, песните по тлаки и седенки, по коноп и жътва. Тук всички пеят – и млади, и стари, и в скръб, и в радост, пеят песента на полята, на земята... Слуша, заучава ги и пее...(в. „Радио-свят“). С първата си любов Добри Цонев бягат от окупирана Южна Добруджа и се установяват в София. През 1931 г. се женят в столицата. На следващата година се ражда първият им син Трайчо, а след още две и вторият – художникът Тодор Цонев. По препоръка на Добруджанската организация в София Дойка Добрева се явява на прослушване в Българското национално радио през 1935 г. В продължение на 15 години нейният глас звучи в национален ефир. Тя знае и пее над 100 песни: „Стар свекър Янки думаше“, „Посъбра Бальо дружина“, „Седнал е Манол да яде“, „Калинка булка хубава“, „Димитър твари гимия“... Пее и хумористични песни – „Де тий, Тудоро, китката“,  „А бре, дядо, дерменджийко“, „Снощи отидох на нова чешма, либе ле Иванчо“ и много други. (Бешков, Л., 1992, Добруджанци в науката, изкуството и културата)

Така накратко изглежда житейската история на Дойка Добрева. Любопитните подробности обаче разказват и за многото горчиви чаши, принудена да изпие до дъно по пътя. История, достойна за роман: от бягството от Южна Добруджа с голямата ѝ любов - Добри, но и за греха - любовта с друговерец, като поквара, за задраскването ѝ от семейната памет...

Писателката, краевед, общественик, интелектуалец, дълбоко свързаната с Добруджа Рада Въртунинска - дъщеря на най-добрата приятелка на Дойка Добрева от моминските години - разказва историята.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46