Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добруджанската певица Дойка Добрева - история, достойна за роман...

| обновено на 07.04.20 в 19:40

И от микрофона на радиото се разнасят нейните песни, преминават срутените вече гранични огради, тихо се стелят над сгушените добруджански села и изпълват с радост душите на отрудените селяци – братя и сестри от родната земя... Ето така през 1943 г., в рубриката „Тия, които слушаме по радиото“ във вестник „Радио-свят“, бр. 295 от 18 юни, авторът Ив. Ив. разказва за вече напълно забравената добруджанска певица Дойка Добрева. 

Дойка ДобреваПевицата, родена на 16 април 1912 г. в с. Полковник Свещарово, Добричко, е сред първите, които са пели "на живо" в Радио София преди 50-те години на миналия век. Още от малка почва да пее. Слуша песните, които майка ѝ пее, песните по тлаки и седенки, по коноп и жътва. Тук всички пеят – и млади, и стари, и в скръб, и в радост, пеят песента на полята, на земята... Слуша, заучава ги и пее...(в. „Радио-свят“). С първата си любов Добри Цонев бягат от окупирана Южна Добруджа и се установяват в София. През 1931 г. се женят в столицата. На следващата година се ражда първият им син Трайчо, а след още две и вторият – художникът Тодор Цонев. По препоръка на Добруджанската организация в София Дойка Добрева се явява на прослушване в Българското национално радио през 1935 г. В продължение на 15 години нейният глас звучи в национален ефир. Тя знае и пее над 100 песни: „Стар свекър Янки думаше“, „Посъбра Бальо дружина“, „Седнал е Манол да яде“, „Калинка булка хубава“, „Димитър твари гимия“... Пее и хумористични песни – „Де тий, Тудоро, китката“,  „А бре, дядо, дерменджийко“, „Снощи отидох на нова чешма, либе ле Иванчо“ и много други. (Бешков, Л., 1992, Добруджанци в науката, изкуството и културата)

Така накратко изглежда житейската история на Дойка Добрева. Любопитните подробности обаче разказват и за многото горчиви чаши, принудена да изпие до дъно по пътя. История, достойна за роман: от бягството от Южна Добруджа с голямата ѝ любов - Добри, но и за греха - любовта с друговерец, като поквара, за задраскването ѝ от семейната памет...

Писателката, краевед, общественик, интелектуалец, дълбоко свързаната с Добруджа Рада Въртунинска - дъщеря на най-добрата приятелка на Дойка Добрева от моминските години - разказва историята.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07