Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Каква е ролята на медиаторите сред ромското население

Жеман Хасан е здравен медиатор в Община Варна, работи в район „Аспарухово”, член е на Управителния съвет на Сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори" и "Междуетническо партньорство".

В Международния ден на ромите Даниела Стойнова разговаря с него за това как образованите роми-медиатори помагат на събратята си от местата с компактно ромско население, дали се съобразяват с мерките в извънредната ситуация, както и за обнадеждаващата информация, че младото поколение роми се стремят към образование и спазват ограниченията, наложени от епидемията.

"Всички сватби в момента са отложени, спазват се ограниченията. Единствено музикантите са недоволни", коментира Жеман Хасан.

6 хиляди души от ромския етнос живеят в "Аспарухово", но в момента там са останали максимум 4 хиляди, каза още здравният медиатор. В момента там няма наскоро завърнали се от чужбина.

По думите на Жеман Хасан, през последните години ромите от по-младото поколение наблягат на образованието. "От това имат нужда в момента хората - да бъдат по-образовани", допълни медиаторът.

Какво още каза той - чуйте в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цените на недвижимите имоти продължават да растат

Между 7 и 9 процента са се повишили цените на недвижимите имоти във Варна за първото шестмесечие на тази година. И до края на годината цените ще продължават да растат, а предлагане липсва. Това каза за Радио Варна Мартин Кателиев - собственик на голяма фирма за недвижими имоти. Форум „Домът утре” се състоя по-рано днес във Варна...

публикувано на 21.06.21 в 13:30

Усмихнати доброволци заразяват с добрини

Млади доброволци с усмивка се впускат в помощ на възрастни, на хора в неравностойно положение и други акции, в които въвличат и родителите си. Двадесет деца от 5, 7, 8 и 11-ти клас на СУ „Васил Левски“ в град Вълчи дол са ангажирани с доброволчество тази година. Те не питат какво трябва да направят, а го правят безусловно, и то с усмивка...

публикувано на 21.06.21 в 09:55

Настъпи лятото

Точно в 6.32 часа тази сутрин настъпи астрономическото лято. Тази година то съвпада и с метеорологичното, защото с началото на новата седмица започва затопляне на времето с повече слънчеви часове. Валежите ще спират в цялата страна, вятърът също постепенно ще отслабва. В следобедните часове на много места, главно в планинските райони ще има..

публикувано на 21.06.21 в 06:15

Днес е Петдесетница

Днес е Петдесетница. Празникът се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница. Новозаветната Петдесетница е ден, когато на повярвалите в Христос бил дарен Светият Дух, който слязъл над апостолите във..

публикувано на 20.06.21 в 10:10

След облекчаването на корона мерките идва бейби бум

През март 2021 г. в Германия са се родили толкова бебета, колкото не са се появявали на бял свят повече от 20 години. По данни на Федералния статистически институт, през март са родени почти 66 000 деца – за последно са били толкова през 1998 г. Само година по-рано броят им е бил с 10% по-малко, пише „Дойче..

публикувано на 19.06.21 в 16:25

Любов на сцената, любов в живота - Лилия каза "да" на Велин

Най-голямата изненада на премиерната „Графиня Марица“ на 18 юни 2021 във Варненската опера поднесе Велин Михайлов – Коломан Жупан, който пред препълнената зала на Основна сцена коленичи пред любимата си Лилия Илиева – Лиза и я помоли да се омъжи за него. Трябва да й се признае, че макар и не по-малко учудена от всички останали, на нея не й..

публикувано на 19.06.21 в 14:12
Варна, трета буна и портал към по-спокойното време за релакс

Вкусна храна, лятно кино и много изпълнители край морето

Най-новото социално място във Варна отваря врати - вкусна храна, качествени напитки, музика на живо, представления, лятно кино, работилници, срещи с приятели. Всичко това на метри от морето.  Откриването е този петък, на 18.06. Първите специални гости ще бъдат Керана и нейния акустичен екипаж. В партито се включва The Den Crew: Mad..

публикувано на 18.06.21 в 17:35