Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът за стари хора в Добрич във време на изолация

В извънредното положение, в което е страната ни вече почти един месец, мерките засегнаха всички възрасти – от най-малките, които си стоят по домовете и учат дистанционно, до най-възрастните, техните баби и дядовци. Още преди въвеждането на съвсем крайните мерки за социална дистанция, посещенията в Домовете за стари хора в цяла България бяха забранени, тъй като те са в най-рисковата група за заболяването COVID-19.

В Дома за стари хора в Добрич живеят 115 пенсионери, толкова е и капацитетът на социалното заведение. Седмица преди обявяването на извънредното положение в страната, достъпът до дома беше ограничен, забранени бяха и разходките на възрастните хора извън пределите му. Преди малко повече от година, когато бях на посещение при тях, в навечерието на едни от най-светлите празници – коледните, всички те си пожелаваха на първо място здраве и разбира се, техните близки, които живеят, разпръснати по света, да се приберат отново в България, за да са по-често заедно. Днес много българи наистина се прибраха в родината си, но за съжаление не защото са успели да намерят реализация тук, а принудени от условията на световната пандемия. И така – макар и физически по-близо до своите родители, баби и дядовци, те отново не могат да бъдат заедно с тях. Въпреки предизвикателствата на новата ситуация обаче потребителите на Дома в Добрич не спират да живеят активно, да творят, да се трудят и да се стараят да бъдат полезни според своите възможности. По думите на директора на дома Антоанета Пантелеева независимо от нуждата от физическа дистанция, екипът ѝ се старае по всякакъв начин да не се чувства социална изолация.

Възрастните хора в дома организират дарителска кампания,  с която искат да подпомогнат финансово многопрофилната болница в Добрич.

За добрата информираност не само на възрастните хора, но и на техните близки, полагат неимоверни усилия всички от екипа на Дома за стари хора в Добрич. Шеговито те наричат своите публикации в социалната мрежа брифинги. Разбира се винаги написаното е придружено и от редица снимки на възрастните и техните занимания. Те шият маски, изработват украси за наближаващите великденски празници, подготвят двора на дома за все по-настъпващата пролет, за да се обагри като всяка година в пъстротата на техните цветя, отбелязват своите рождени и имени дни и така, като че ли времето на изолация минава по-бързо. Един от тези брифинги завършва с призива, че сега е време, в което трябва да се опазим един друг, за да можем да се прегърнем после, думи, познати и от кампанията на БНР, наречена „За да се прегърнем утре“. И когато толкова много днес говорим за прегръдките, които очакваме с нетърпение, е и времето да се замислим дали достатъчно много ги оценявахме преди, когато те бяха нещо нормално, част от ежедневието ни. Време е и да обърнем повече внимание на уроците на близките ни с по-дълъг житейски опит, които винаги са ни учили да ценим малките неща от живота – една усмивка, една прегръдка, една целувка, един час на взаимност.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебният кабинет ще заседава днес

Служебният кабинет ще проведе заседание в от 13 часа днес. Днешното второ заседание на кабинета "Главчев" ще се случи след първия извънреден съвет за служебния премиер в Брюксел. Дневният ред на министрите предвижда 23 точки. Кабинетът ще определи представители в няколко национални съвета, както и председател на Комисията за борба с трафика на хора...

публикувано на 19.04.24 в 09:31
Корнелия Нинова

БСП поиска оставката на Росен Желязков

Оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков поискаха от БСП. "Защото ограничава гласа на опозицията", поясни  лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.  “Вчера издаде заповед, в която председателят на НС нарежда пресконференции, брифинги и кръгли маси с журналисти да се провеждат само по мотивирано предложение на..

публикувано на 19.04.24 в 09:28

Пропуски забавят въвеждането на "зелената зона" във Варна

Има установени грешки по време на работата по проекта за зелена зона във Варна и това може да наложи забавянето на влизането ѝ в сила. Това каза за Радио Варна Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" във Варна.  По време на редовната си пресконференция вчера кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че ще..

публикувано на 19.04.24 в 09:20

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1, предаде БНР. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.  ЦИК обявява списък на местата извън страната..

публикувано на 19.04.24 в 08:52

24-часова акция "Скорост" се провежда във Варна

Полицията във Варна стартира 24-часова акция за контрол на скоростта. Камери са поставени в целия град, съобщава Nova.bg.  „2217 са установените нарушения от 15 април до момента. 96 са случаите само за последните часове”, заяви Димитър Дреков, полицейски инспектор в сектор „Пътна полиция” - Варна.

публикувано на 19.04.24 в 08:16
Николай Костадинов

Разширението на бул."Цар Освободител" ще утвърди "Владиславово" като най-комуникативния квартал на Варна

Разширението на бул. „Цар Освободител“ ще утвърди квартал „Владиславово“ като най-комуникативния квартал на Варна, коментира за Радио Варна кметът на района Николай Костадинов. Относно градската железница или т.нар леко метро, той посочи, че ще е от полза за целия град, но отново най-големи ползи ще имат жителите на квартала, защото за няколко..

публикувано на 19.04.24 в 08:10

Израел нанесе удари по Иран

Израел нанесе удари по Иран, но не с ракети, както твърдяха първоначалните информации на световните информационни агенции, а с дронове, съобщaват американски служители, цитирани от Би Би Си. Към момента е ясно, че експлозия е била чута северозападно от иранския град Исфахан. Градът е третият по големина в ислямската държава, като провинцията е дом на..

публикувано на 19.04.24 в 08:05