Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Земеделски производител от Ливан дари лавандула на балчишко село

500 броя растения лавандула ще красят Сенокос след дарение на земеделски производител. Той е от Ливан, казва се Джимил Митри и от четири години отглежда маслодайни насаждения край балчишкото село. Ще засадим лавандулата пред пенсионерския клуб и алеите на Сенокос, благодарен е кметът на селото Красимир Георгиев.

Джамил Митри сподели, че лавандулата е чудодейно растение, което прави въздуха по-чист, има благотворно и антибактериално въздействие. Качествата й са високо ценени в Япония.

Човек трябва да прави нещо за мястото, където живее, казва той с намерението да направи още дарения.

Избира България пред Ливан, защото харесва страната, а тук го довежда любовта. Жена му е българка, по думите му, най-красивата.

В родната си страна се занимава с птицевъдство, а тук обработва 400 декара лавандула и 120 декара рози. Извънредното положение не му създава проблеми в работата, засега. Около 15 май ще започне розобера, в пиковите дни ще са му нужни до около 50 работници дневно.

Противоепидемичните мерки в България са подобни на тези в Ливан (страна, в която туризмът е основен отрасъл - поради приятния климат и множеството забележителности и места, включени в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство). Няма отворени заведения, можеш да отидеш до работа и за покупки. В средиземноморската страна няма висока смъртност поради COVID-19.  Според Митри нацията в държавата от Близкия изток е здрава, защото в менюто й ежедневно присъстват зеленчуците.

Нека Господ да помогне на всички по света, да се справим с този проблем и хората да се върнат на работа, е пожеланието на Митри.

Лавандулата намира широко приложение в медицината, козметиката, оказва благоприятно емоционално въздействие, използва се срещу насекоми. Свойства: антидепресивно, антисептично, антитоксично, дезинфекционно, дезодориращо, антиспазматично, болкоуспокояващо, нервно-тонизиращо. В Япония са доказали чрез научни изследвания, че линалолът – вещество, съдържащо се в лавандулата, успокоява нервите, премахва натрупалото се напрежение и помага за намаляване на стреса. Веществото се съдържа в аромата на лавандуловите цветчета, затова може просто да засеете лавандула в двора си и да се наслаждавате на благоуханието и красотата й. За да се отървете от стреса в ежедневието може също да разпръснете лавандула из стаята, да си направите ароматна вана с листенца от растението или с лавандулово масло и да релаксирате.

Подробностите чуйте в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Курорт Албена, май 2020

Албена е готова за първите български туристи

Румънците могат да отидат в Гърция и в България, но след завръщането си, по правило трябва да бъдат поставени в изолация за 14 дни, заяви министърът на икономиката Вирджил Попеску пред телевизия Бе1 снощи.  Така стартът на летния сезон в курорта Албена започва с български туристи. По плажната ивица чадърите са..

публикувано на 29.05.20 в 16:52

Изпълнител от Студиото за поп-рок певци „Сарандев“ в Добрич спечели първа награда в Международния конкурс "Lemari" – Беларус

Александър Петров е завоювал най-много точки сред 400 млади изпълнители от 21 страни. Традиционно конкурсът се провежда през месец април в град Минск, по изключение тази година фестивалът е бил в онлайн вариант.  Информация на кореспондента Мая Щърбанова: Добричкият изпълнител Александър Петров се е състезавал в категорията „Естраден..

публикувано на 29.05.20 в 15:31
Новата лята сцена зад театъра във Варна

Спектакли на открито във Варна за Деня на детето

На 1-ви и 3-ти юни ще отвори врати за най-малките зрители новата лятна сцена „Зад Театъра“. „Приключения опасни със герои сладкогласни“ и „Приказка за деца“ по Чайковски са първите заглавия в летния афиш. Местата са ограничени, а билетите вече са в продажба на касата на ТМПЦ  -Варна, и двете прояви са от 18 ч., съобщават от ТМПЦ...

публикувано на 29.05.20 в 14:42

Страната с „туризъм в гените“ губи 80% от него заради пандемията

Пандемията COVID-19 е нанесла на италианската туристическа индустрия толкова големи щети, че през 2020 г. приходите й ще намалеят с 80% в сравнение с миналата година, каза за РИА Новости Виторио Месина, председател на Националната асоциация на туристическата индустрия „Assoturismo Confesercenti“...

публикувано на 29.05.20 в 13:51

Първите туристи - българи пристигат в Албена

Курортният комплекс „Албена“ посреща днес първите си туристи. С обявяването на извънредното положение в страната достъпът до курорта беше забранен, но още преди неговата отмяна посещението за разходка стана отново възможно. Мерките за безопасност и хигиена в почивното селище започват още на бариерата, където всяко едно превозно средство..

публикувано на 29.05.20 в 08:55

Българи ще гребат през океана в подкрепа на донорството

Стефан Иванов и неговият 16-годишен син Максим планират да прекосят Атлантическия океан с постоената от тях гребна лодка NEVEREST. Плаването ще започне след броени дни от Португалия и ще приключи на бразилския бряг.  Разстоянието е около 3 200 морски мили, или общо 6 хиляди километра. За Радио Варна Стефан Иванов съобщи, че..

публикувано на 29.05.20 в 08:05
Време за детство, време за ваканция

Школите и занималните за деца отварят врати от 1 юни

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 1 юни е разрешено отново да се провеждат всички извънкласни дейности с деца в занимални, клубове, центрове и школи при определените в документа условия. Как се подготвят във Варна, как ще спазват противоепидемичните мерки за дистанция и дезинфекция, как ще обяснят на децата за очакваното от..

обновено на 28.05.20 в 19:00