Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изолацията като начин на живот

| обновено на 10.04.20 в 17:11

Как протича животът на един човек в изолация, далеч от града, но близо до природата? Изолирани в работа и на въздух, много от по-възрастните хора в момента споделят този начин на живот. Сигурно ги виждате, пътувайки в колите си, как са се привели и копаят в двора, други съдят зеленчуци, а трети, просто си почиват. Много хора намират време в изолация, за да "постегнат" имотите си, да прекопаят градинките и земите си, дори и да подрежат лозята си. В такъв момент се срещаме с Пламен Пенев, който живее в един от живописните райони на Варна - местността "Кабакум". Далеч от ежедневието на града, сред шума на вълните и песента на вятъра, Пламен намира изолацията си като възможност да свърши още малко работа из двора си. Липсват му срещите с най-близките му, но и на това ще му дойде времето, смята Пламен, който пожела на всички слушатели и читатели на Радио Варна да бъдат търпеливи и добавя, че "човек трябва да свиква, защото ако не го прави ще започне да му липсва!".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бяла приказка край Варна /СНИМКИ/

Бяла пелена покри полета и пътища край Варна, видя фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев. Кадрита са от пътя за село Долище. Снегът вече не е мираж и за морската столица. Някои от кварталите, разположени на по-голяма надмо рска височина, също осъмнаха със снежна покривка.

публикувано на 01.12.20 в 16:18

Четирима от 10 родители са небрежни при превозване на децата си в кола

Всеки четвърти родител проявява небрежност при превозване на децата си в автомобил , сочат данните от приключилото в края на октомври 2020 г. национално проучване за нагласите и поведението на родителите по отношение на детската безопасност в колата. Проучването обхваща 1127 родители на деца до 12-годишна възраст, като 70% от тях не са склонни да..

публикувано на 01.12.20 в 14:55

ХИВ дейностите са прекратени от половин година

24 граждански организации, работещи с уязвими общности, предлагат промени в Закона за здравето, с които да се гарантира устойчиво държавно финансиране на дейностите по превенция и грижи за ХИВ, туберкулоза и вирусни хепатити в България. "А ко законодателна реформа не бъде проведена, то обществените поръчки ще  останат единствената форма за разпределяне на..

публикувано на 01.12.20 в 10:41

"Делфините" започват традиционната си Коледна кампания

От 1 декември започва коледната благотворителна кампания на доброволческата организация PTPI „Делфините“. В нея младежи изработват и продават в различни търговски центрове и магазини във Варна коледни картички. Заради пандемията тази година кампанията ще премине основно онлайн. „Делфините“ този път ще помагат за обзавеждането на кабинети в..

публикувано на 01.12.20 в 08:46

"Галъп": Новите мерки по-скоро се приемат добре

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете. Обществото обаче продължава да изглежда объркано. Не е малка популярността и на алтернативните прочити на ситуацията. Неяснотата за перспективата води и до сериозни дялове на свидетелства за психични проблеми и травми. Не е ясна и картината..

публикувано на 30.11.20 в 15:23

С тържествена литургия бе отбелязан Андреевден във Варна

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света архиерейска литургия в катедрални храм "Свето Успение Богородично" в морската столица по повод деня на Св. апостол Андрей Първозвани. Той припомни ,че св.апостол Андрей обиколил всички градове край Черно море, включително и Одесос, днешна Варна. След службата Даниела Стойнова..

публикувано на 30.11.20 в 14:38

Страхът от изкуствения интелект е ирационален

Екзоскелети превръщат работниците в автомобилните заводи в човеко-роботи; Роботи ще заменят сезонните работници в брането на зеленчуци в Англия и Франция;  Роботи опрашват растения и заменят пчелите;  Руски робот преподава физика, химия, биология и роботика на деца в Норвегия;  Учени създадоха система от изкуствен интелект, която може да..

публикувано на 01.12.20 в 09:00