Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойо Вартоломеев: МК може да подкрепи издателствата като отвори сега програмата за библиотечните фондове

| обновено на 13.04.20 в 11:38
Стойо Вартоломеев
Снимка: БНР

Издателска къща "Хермес" е единствената засега от големите вериги в книгоиздаването и книгоразпространението, която ще се възползва от програмата 60/40, коментира за Радио Варна управителят Стойо Вартоломеев. Фирмата направи необходимото за оптимизиране на работата си още през март, като спря производството на нови книги, затвори книжарниците, предоговори плащането на наемите и съкрати няколко служители с надеждата да ги наеме отново веднага след кризата. Тази седмица издателството ще подаде документи, за да могат всички книжари да получат пълната си заплата за април. Според управителя, компаниите се въздържат от включване в програмата 60/40 заради някои от условията.

Резонно е да се изисква да са платени всички данъци и осигуровки, за да получат помощта, но не е приемливо, например, ограничението да не могат да правят преструктуриране на щата. Проблем е и клаузата за продажби на дребно, защото пълна забрана в момента има само за книжарници, които се намират в МОЛ-овете. "Нашата издателска къща има финансови и материални резерви - в момента продаваме един собствен магазин дори, и ще се справим, но не всички в бранша разполагат с такива ресурси", смята Стойо Вартоломеев. Според него има реални работещи мерки, които с повече гъвкавост Министерството на културата може да предприеме още сега, веднага, за да подкрепи целево издателския бизнес. С него разговаря Валерия Василева:

В цяла Европа издателствата и медиите са сред най-засегнатите от ситуацията. Кое е най-належащото в момента, каква е Вашата преценка?

Такъв сложен казус не е възниквал досега. През последните 25-30 години, откакто основахме частните издателства и книжарници, преживяхме доста промени и катаклизми. Прескочихме и оня висок праг от времето на управлението на Жан Виденов, но тогава напук на всичко продавахме много книги. А сега и да искаме да продаваме - не можем. Вече един месец часовникът е спрял за производството и в голяма степен и за продажбата на книги. Книжарниците са затворени, а книгите стоят самотно в тях. Голяма част от екипите са пуснати в отпуск. Работят електронните книжарници. Там, в интерес на истината, търговията е оживена. Тя е значително по-добра от това, което беше преди месец или два-три месеца. Но все пак е крайно недостатъчна, за да се поддържат издателските и търговските системи.

На брифинга в петък министътът на културата обобщи мерките, които ще бъдат предложени за хората, които работят като свободни артисти в сферата на културата. Мислите ли, това ще облекчи ли донякъде финансово ситуацията в книгоиздаването?

Не бих казал. По-скоро засяга артистите, които са на свободна практика по театрите и оперите. Мисля, че става дума за тях. Ето, аз в момента подписвам хонорарния лист за седмицата - това, което ще платим в началото на седмицата на нашите редактори, преводачи, сътрудници. Ние не сме спрели разплащането на фирмите, включително и на нашите сътрудници. В такива трудни моменти, както човекът има задействан инстинкт за самосъхранение, по същия начин е и с фирмите. Там вече собственикът, управителят е този, който взема радикалните решения. Първото нещо, което ние направихме, е да спрем производството, защото няма какво да продаваме. Второ - прегледахме си персонала и направихме леки съкращения. На 7-8 човека бяха прекратени договорите още през март месец, но се опитваме да запазим цялото, жертвайки част от периферията. Когато се отвори пазарът и нещата се подобрят, винаги можем да назначим допълнителен човек.  Издателският екип е запазен изцяло, запазваме изцяло и нашите 12 книжарници. В момента всички са затворени.

Вярвате ли в кампании като "Купи 1 книга"?

Всяка една позитивна кампания има смисъл. Надявам се тази да привлече погледите на четящата общност в България. Смятам, че тази кампания има смисъл, но няма да постигне максималния ефект. Проблемът е в това, че не всеки може да ползва електронните книжарници. Има отдалечени места, където е проблем, че книжарниците са затворени. Опитваме се да обърнем внимание на почитателите на книгата, че в това дълго стоене у дома или около дома, човек има достатъчно време първо да погледне лавиците с книги, които е закупил и не е прочел. Сега е моментът да ги прочетат. А защо пък да не закупят една книга? Смятам, че тази кампания има смисъл, но няма да постигне максималния ефект заради голямото боледуване, което изживява цялото общество и целият свят. Аз бих казал нещо друго - има едно решение, което може да помогне на книгоиздателския бизнес и аз го предложих, обаче едва ли ще има ефект. Всяка година в бюджета на държавата са планувани 2 млн. лв. за библиотеки и читалища, които обикновено се дават лятото или есента. Ако нашето министерство е малко по-гъвкаво, би могло тези 2 милиона сега да ги отвори. Сега да пуснат програмата за читалищата и библиотеките, а не през лятото или есента! Така библиотеките ще могат да си поръчат книгите от издателите и издателите ще им ги изпращат. Това е една много сериозна финансова инжекция в този период. За съжаление това може да съществува само в нашето мислене. Сега разбирам, че програмата ще бъде обявена някъде през късното лято. Това са средства, гласувани от бюджета. В момента нашата Асоциация има една чудесна инициатива - всички издатели събират в един общ каталог списъка на наличните заглавия, които имат. И ако министерството задейства тази процедура, то те ще получат този общ електронен каталог и ще могат да си поръчват книги. И това може да стане много бързо.

Защо се отлага за лятото този транш?

Нямам логично обяснение. Смятам, че там има някаква инерция, която си работи, защото този сектор точно сега има нужда от финансова подкрепа.

Цялото интервю на Валерия Василева със Стойо Вартоломеев, управител на ИК "Хермес", чуйте в прикачения звуков файл.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05