Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По една минимална заплата за работещите на пръва линия в социалната сфера

   Работещите в социалната сфера на първа линия ще получат по една минимална работна заплата допълнително към възнагражденията си този месец, каза в интервю за БТА заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.
Това са социални работници, служители в Бюрата по труда и в Главната инспекция по труда. Социалните работници, които ще бъдат подпомогнати са около 2 700 души, работещите в Бюрата по труда са 2000, а трудовите инспектори са около 350.
В първите седмици след обявяването на извънредното положение със средства от Европейския социален фонд беше осигурено допълнително възнаграждение на хората, които работят в системите на здравеопазването и на социалното подпомагане - около 2700 служители на Агенцията за социално подпомагане, припомни заместник-социалният министър Русинова.Останалите структури - Бюрата по труда, ГИТ, са също много натоварени, допълни тя, и напомни, че за тях с пари от бюджета са осигурени лични предпазни средства. Русинова посочи, че тези хора също заслужават да бъдат подкрепени, заради огромното натоварване в работата, на което са подложени, като уточни, че става дума за около 2000 души, които работят в системата на Бюрата по труда и около 350 трудови инспектори.
В момента се търсят резерви в бюджета, за да бъдат допълнително стимулирани тези служители с една минимална работна заплата. Целта е в рамките на този месец те да ги получат, заяви Русинова и добави, че ако е необходимо, ще се търсят резерви и за по-дълги периоди да има следващи плащания.За ГИТ вече са пренасочени 125 000 лева по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"/ОПРЧР/ за лични предпазни средства.

Ще има допълнителен ресурс, насочен към схеми за краткосрочно подпомагане на фирмите, за да не освобождават персонал

След правен анализ на всички оперативни програми очакваме около 30 милиона лева от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и около 105 милиона лева от Оперативната програма "Добро управление" да бъдат насочени към ОПРЧР, за да има допълнителен ресурс, който изцяло да бъде посветен на мерки за борба с пандемията от коронавирус, каза още заместник-министърът.Средствата ще бъдат насочени първо към схеми за краткосрочно подпомагане на фирмите, за да не освобождават персонал, съобщи заместник-министър Зорница Русинова.
Тя подчерта, че безработицата расте с тревожни темпове - среднодневно се регистрират около 3000 безработни и на този етап новорегистрираните вече са над 70 000 души.Затова, по думите на Русинова, трябва да се мобилизира достатъчно ресурс към фирмите, за да наемат безработните след приключване на извънредното положение.

В рамките на един месец след извънредното положение работодателите ще бъдат подкрепени с 40 процента
от минималните заплати за всеки един служител


Обмисляме допълнителна схема към най-засегнатите предприятия - в рамките на един месец работодателите да бъдат подкрепени с 40 процента от минималната работна заплата за всеки един служител и дължимите осигуровки, каза Зорница Русинова. Тя посочи, че тепърва тази схема предстои да бъде съгласувана с ЕК.
Според Русинова в първите месеци на извънредното положение най-полезно за хората и фирмите ще бъде да има мобилизиран ресурс за субсидирана заетост.В първите месеци след края на извънредното положение най-полезно за хората и фирмите ще бъде да се мобилизира ресурс за субсидирана заетост, за да можем бързо да преодолеем растящата безработица и пазарът на труда да се върне в рамките на относителна икономическа стабилност, посочи заместник-министърът. Според Русинова би било илюзия да се смята, че след тази криза ще може много бързо да се възстановят предишните нива на заетост. Но с подкрепата на фирмите със схемата 60/40, с мерките по ОПРЧР, както и с програмата на Министерството на икономиката за подкрепа на малките и микро предприятия, с безлихвените кредити, фирмите ще могат поетапно да възстановят икономическата си дейност.

Реализирните вече социални мерки

Заместник-социалният министър Зорница Русинова припомни, че още в първите няколко седмици на извънредното положение беше мобилизиран ресурс за подкрепа на служителите на здравното министерство на първа линия, както и ресурс към местните власти, за да бъдат подкрепени самотноживеещите възрастни хора, хората с увреждания, така че да може общините да стигнат до всеки нуждаещ се.
По думите на Русинова е много важно всеки, който трябва да си стои вкъщи, да бъде подкрепен с доставка на храна, на лекарства и друга подкрепа."Осигурихме ресурс от допълнително 45 милиона лева за общините за патронажна грижа, вече има и близо 80 допълнително подписани проекти", отбеляза Русинова. Тя допълни, че са осигурени и допълнителни 5 милиона лева за програмата Топъл обяд, така че да продължи. Започна и раздаването на допълнителни пакети храни за над 40 000 човека.
Родителите на деца до 12 г., които най-малко 20 дни са в неплатен отпуск заради невъзможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение, ще получат еднократна помощ в размер на 375 лева, припомни заместник-министър Русинова и подчерта, че подкрепата е важна за родителите, които са принудени да стоят вкъщи заради невъзможност за дистанционна работа и поради това, че са затворени ясли, градини и училища.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тестове за грамотност по български език в Морската градина

Летният правописен маратон от инициативата "Бъди грамотен", се провежда за пореден път във  Варна. До сцена "Раковина" жителите и гостите на морската столица  имат възможността да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации. Организаторите от Академика БГ са подготвили тестове в три възрастови групи, а за..

публикувано на 20.07.24 в 12:54

32 градуса по обед във Варна

Варна е най-топлата точка край морето в съботния ден. Това показват данните на синоптиците, подадени от метеостанциите по места. В 12 часа в морската столица са измерени 32 градуса, в Бургас, Ахтопол и носовете Калиакра и Емине 30 градуса, 29 в Шабла. Най-топло във вътрешността на Източна България е в Русе и Карнобат, където са регистрирани 34 градуса,..

публикувано на 20.07.24 в 12:45

Протестиращи в Евксиноград: Искаме крайни срокове на ремонтите

До края на месец септември пътните настилки в местността Евксиноград трябва да бъдат възстановени, след провежданите ВиК-ремонти. Водното дружество ще ги възстанови във вида преди дейностите и с гаранция осем години . Това каза днес заместник-кметът по инфраструктурата на община Варна Палмен Китипов по време на протеста на живеещите там срещу..

публикувано на 20.07.24 в 12:24
тродос кипър

Днес е 50-ата годишнина от турската военна намеса в Кипър; Ердоган и Мицотакис пристигат на острова

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точният час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция.  За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата..

публикувано на 20.07.24 в 11:46

Илинден е - морето взема жертви

За християните днес е е дин от големите летни празници. Българската православна църква почита Св. пророк Илия. Според житието на светеца 900 години преди идването на Христос той предрекъл събитието. Единствен от всички светии неговия живот на земята не свършва със смърт. Църковният празник е наречен от народа Илинден. Според..

публикувано на 20.07.24 в 11:23

Инициативата “Бъди грамотен” отново гостува във Варна

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата  “Бъди грамотен”.  Събитието ще се проведе от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. По време на състезанието жителите и гостите на града ни ще имат възможност да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации...

публикувано на 20.07.24 в 08:41

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде  Калина Калчева от Ямбол, израснала във Воден.   Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите , защото по думите й те "в момента най-много имат..

публикувано на 20.07.24 в 08:34