Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Агрономите съветват: Зеленчуковата градина през април и идеи за градския балкон

"Земята не чака. Всички агротехнически мероприятия в зеленчуковата градина трябва да се извършат своевременно през април и да не се отлагат" - съветва гл. ас. д-р Пламена Янкова, преподавател от катедра "Растениевъдство" на Технически университет - Варна. В Северна България заради по-хладното време можем да изчакаме още седмица преди да изнесем готовия разсад в градината, но е добре да го покрием с найлоново фолио, за да го предпазим от евентуални слани. Дини, краставици и пъпеши можем да засеем директно от семена, но е добре и тях да ги предпазим от осланяване.
На градския балкон също можем да отгледаме полезни подправки и билки. Те обичат светлина и топлина, не е добре да ги разполагаме в сенчести кътове. Поливането да е умерено, но често, а семената, които остават незасяти е добре да предпазим от влага и можем да ги използваме за следващия сезон. Готовите почвено-торови смеси са добри за тях само, ако изрично е посочено на опаковката, че са подходящи за разсад. Д-р Янкова дава и интересни идеи как да разнообразим ежедневието на децата в дългата карантина като засадим ягоди или лук на балкона в каскадни саксии или дори в собственоръчно изработена такава от бутилка от минерална вода. Чуйте повече в интервюто на Валерия Василева.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Място за тестване за достъп в центъра на Амстердам, Нидерландия, 4 февруари 2022 г.

10% повече BG студенти в чужбина след двете пандемични години

Дестинация №1 е Нидерландия Най-желаните специалности са право, туризъм и компютърни науки 10% ръст на студентите, които ще заминат да следват в чужбина, отчитат фирмите посредници за обучение зад граница. Като цяло интересът към чуждото висше образование се е увеличил с 22 на сто, показва броят на консултациите през 2022 г. Миналата..

публикувано на 07.08.22 в 13:09

Железничарите отбелязват професионалния си празник

Денят на железничаря по традиция се чества всяка година през първия неделен ден на месец август. Неговото отбелязване датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железничарите в България, е свързан с историческия факт, че в началото на август..

публикувано на 07.08.22 в 08:55

Котка на име Бандит спаси собственика си от бандити

В американския град Тупело в щата Мисисипи котка на име Бандит спаси мъж от крадци, които се опитваха да влязат в къщата му, съобщиха местни медии. „Всеки е чувал за кучета пазачи“, казва собственикът Еверит на 68 години. „А това е котка пазач.“ В нощта на..

публикувано на 06.08.22 в 14:16

Информационна кампания за кърменето днес и утре във Варна

Информационна кампания по повод Световната седмица на кърменето ще се проведе във Варна на 6 и 7 август. Събитието се организира от Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и е насочено към бременни, кърмачки и към всички заинтересовани лица. Желаещите да получат полезна информация за естественото хранене..

публикувано на 06.08.22 в 13:12

Отбелязваме Преображение Господне

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици...

публикувано на 06.08.22 в 09:08
Астрономическа обсерватория Николай Коперник във Варна

Нови цени за вход в обсерваторията „Н. Коперник“

Променят се таксите за посещение в обсерваторията „Н. Коперник“, това стана ясно на заседание на ПК „Финанси и бюджет“. Цената за посещение за ученици, студенти и пенсионери става 2 лв., а за възрастни 6 лв. Остава безплатното посещението за деца и ученици, които посещават НАОП „Н. Коперник“ в рамките на часове, включени в учебната програма...

публикувано на 05.08.22 в 16:36

Човешкият ум не е предназначен да бъде буден след полунощ

В средата на нощта светът понякога може да изглежда като тъмно място. Под прикритието на тъмнината негативните мисли могат да преминат през съзнанието ви и докато лежите будни, загледани в тавана, може да започнете да изпитвате желание за забранени удоволствия, като цигара или тежка въглехидратна храна...

публикувано на 05.08.22 в 16:05