Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Агрономите съветват: Зеленчуковата градина през април и идеи за градския балкон

"Земята не чака. Всички агротехнически мероприятия в зеленчуковата градина трябва да се извършат своевременно през април и да не се отлагат" - съветва гл. ас. д-р Пламена Янкова, преподавател от катедра "Растениевъдство" на Технически университет - Варна. В Северна България заради по-хладното време можем да изчакаме още седмица преди да изнесем готовия разсад в градината, но е добре да го покрием с найлоново фолио, за да го предпазим от евентуални слани. Дини, краставици и пъпеши можем да засеем директно от семена, но е добре и тях да ги предпазим от осланяване.
На градския балкон също можем да отгледаме полезни подправки и билки. Те обичат светлина и топлина, не е добре да ги разполагаме в сенчести кътове. Поливането да е умерено, но често, а семената, които остават незасяти е добре да предпазим от влага и можем да ги използваме за следващия сезон. Готовите почвено-торови смеси са добри за тях само, ако изрично е посочено на опаковката, че са подходящи за разсад. Д-р Янкова дава и интересни идеи как да разнообразим ежедневието на децата в дългата карантина като засадим ягоди или лук на балкона в каскадни саксии или дори в собственоръчно изработена такава от бутилка от минерална вода. Чуйте повече в интервюто на Валерия Василева.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Озеленителките

Есен в Морската градина /снимки/

Холандски лалета ще красят Морската градина във Варна и през следващата пролет. От есента започва подготовката по засаждането на луковиците, оформят се и нови фигури, каза за Радио Варна Янка Петрова, която работи в парка като озеленител повече от 25 години. В момента тече усилена работа по почистването на градината от падналите листа...

публикувано на 29.09.22 в 09:30
Лиа-Филипа Кирова и Виктория Харизанова

Храни и консумативи за пострадалите в Карловско събира Ротаракт клуб Варна

И младежите от Ротаракт клуб Варна се включват с благотворителна инициатива в помощ на пострадалите от природното бедствие села в Карловско. Човешките несгоди, предизвикали лавина от доброволци, подтикват и варненските младежи да се включват в каузата „Заедно за село Каравелово и село Богдан“. Вдъхновени от силата от човешкия дух Ротаракт клуб..

публикувано на 29.09.22 в 09:20

Кои професии ще измести изкуственият интелект?

"Дигиталната трансформация и бъдещето на труда". Тази тема разглежда в книгата си доц.д-р Васил Киров от Института по философия и социология при БАН. В книгата са събрани различни изследвания от последните 3-4 години, които показват глобалните тенденции и как те се отразяват на локално ниво. "2013 година излезе много важен доклад на двама учени от..

публикувано на 28.09.22 в 16:38

След 8 години закъснение България създава структура, която да управлява мрежата "Натура 2000"

Макар България да е част от природозащитната мрежа "Натура 2000" от две десетилетия, страната ни не е създала организация за управлението ѝ. Крайният срок за това е бил 2014 г. Това каза за Радио Варна Айлин Хасан - държавен експерт в отдел "Натура 2000" в Министерство на околната среда и горите (МОСВ) и ръководител на проекта за популяри. По думите ѝ..

обновено на 28.09.22 в 15:16

Безплатни семинари за възпитанието на децата започват на 30 септември

Стартират три безплатни онлайн семинари на тема "Как да възпитаме уверени и независими деца". Те са част от кампанията "В подкрепа на зависимите и техните семейства". Целта е да се помогне на хората, които имат проблеми. Да се насочат какви мерки да предприемат в помощ на своите деца. Водещи на семинарите са Милена Петрова и Павел..

публикувано на 28.09.22 в 11:15

Инфлацията променя поведението на потребителите

Инфлацията в световен мащаб води до стремеж на потребителите да купуват предимно на промоция основните храни и стоки за дома. Промоциите са част от политиката на веригите за такива продукти, но сега са особено следени от потребителите след като в някои страни, сред които и България, поскъпването на живота се усеща повече. Това важи както..

публикувано на 28.09.22 в 09:46

Колоездене за здраве в Балчик по случай Деня на европейското сътрудничество

Повече от 100 ученици се включиха в спортния празник, чрез който в Балчик се отбеляза Денят на европейското сътрудничество. В продължение на няколко часа децата от местните училища караха велосипеди, осигурени от общината, по крайбрежната алея. Разнообразни подаръци бяха раздадени от Техническия секретариат на офиса на програма ИНТЕРРЕГ VА в румънския..

публикувано на 27.09.22 в 14:30