Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търсете баркод 380 - гаранция за родно производство

Малцина у нас знаят, че първите три цифри на баркода на всяка стока показват държавата на произход.

Българският префикс е 380 - с бърза проверка на баркода, всички могат да разпознаят произхода на продукта и да се уверят, че той е произведен в България.

За целта е необходимо потребителите да обърнат стоката, която е в ръцете им и да разберат къде е произведена. От асоциацията на земеделските производители в България смятат, че кампанията може да се възприеме като лесно предизвикателство по силите на всеки потребител, но с масови съвместни усилия, промяната на потребителските навици може да се превърне в мощен импулс за българската икономика.

Кампанията ИЗБИРАМ 380 се изправя срещу кризата като популяризира българския баркод

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) стартира национална информационно-образователна кампания ИЗБИРАМ 380, съвместно със специализираната земеделска онлайн платформа Agrozona.bg. Целта на инициативата е промяна на потребителските навици и насърчаване консумацията на български продукти в търговските вериги. Кампанията се провежда с институционалната подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Всичко за кампанията можете да намерите тук: https://izbiram380.agrozona.bg/

"Избирам 380" се провежда с подкрепата на Министерството на земеделието храните и горите. Това е поредната инициатива на АЗПБ в подкрепа на българските производители, зад която застава министър Десислава Танева. Само преди ден нейното предложение търговските вериги да бъдат задължени да продават храни от местни производители, бе прието от Министерски съвет. Водещи производители от земеделския сектор и хранително-вкусовата промишленост също подкрепиха инициативата. 

„Освен трагедия от здравен характер, пандемията на коронавируса представлява и огромна заплаха за икономиката. Много български производители в земеделието и хранително-вкусовата промишленост са изправени пред фалит. В тази ситуация една от малкото спасителни мерки ще бъде повишената консумация на български продукти. В дългосрочен план кампанията има за цел да насърчи съзнателния избор на потребителите, който постепенно ще окаже влияние върху финансовите резултати на българските компании и да създаде повече работни места”, сподели председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов по повод инициативата.

Кампанията „Избирам 380“ неслучайно стартира в седмицата преди Великден – заради очакваното по-високо потребление на продукти и е практическо продължение на традиционните кампании за стимулиране на консумацията на стоки, родно производство. Компанията на agrozona.bg и АЗПБ обаче няма да се ограничи с христианския празник, а е замислена като дългосрочна инициатива с периодични пикове около националните празници, когато традиционно потребителската активност е най-висока.

Това е поредната идея на АЗПБ за справяне с кризата от началото на извънредното положение в България. Само в рамките на две седмици от асоциацията направиха редица предложения, които впоследствие бяха одобрени от земеделското ведомство и Министерски съвет, и вече дават резултати. Такива са мярката безработните лица да могат да работят в селското стопанство, без да бъдат лишени от обезщетенията си; специалният статут на карантиниране за земеделските работници, което гарантира непрекъснат цикъл на работа; както и ангажиментът на търговските вериги да бъдат задължени да продават храни от местни производители.

От Асоциацията подчертават, че икономическият патриотизъм е концепция, която се обсъжда все по-често в редица европейски държави, а и навсякъде по света като мярка срещу кризата. Тази мотивирана и здравословна конкуренция с чуждестранните стоки ще даде допълнителен стимул на местните производители за иновации, като повишават ефективността на своите производства и да подобряват качеството на своите продукти.

От АЗПБ съобщават още, че съвместно с Института по аграрна икономика подготвят анализ за положителния икономически ефект от консумацията на български продукти и цялостните ползи за родната икономика.

• Инициативата подпомага българската икономика в условията на разрастваща се криза заради COVID-19.

• Повишената консумация на български продукти е спасителна мярка за земеделието и хранително-вкусовата промишленост

• Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева подкрепи инициативата


ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерът Бойко Борисов е с коронавирус

Министър-председателят е с положителна проба за Ковид-19. Това съобщи той във фейсбук профила си: "Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите..

обновено на 25.10.20 в 18:50

На Димитровден празнува град Белослав

С тържествена литургия и заря Белослав ще отбележи празника на града на Димитровден - 26 октомври. Програмата започва в 8 и 30 с литургия в православния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“. В 10 и 30 ще има празнична програма с участието на деца от детските градини в Белослав и поднасяне на венец и цветя на паметника в парка. В 20..

публикувано на 25.10.20 в 15:14

Фурор за възпитаници на варненската обсерватория на Международна олимпиада

Три медала за възпитаниците на Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Постижението е от провелата се между 25 септември и 24 октомври Международна олимпиада по астрономия и астрофизика, която тази година се казва Global e-Competition on Astronomy and Astrophysics. Изданието ѝ беше онлайн заради пандемията..

публикувано на 25.10.20 в 13:17

Кръстовището на смъртта в с. Долище вече е кръгово

Кръстовището край село Долище вече е кръгово. На това място са станали множество тежки катастрофи. "Благодаря на всички, които помогнаха за изграждането на кръговото кръстовище", коментира във Фейсбук кметът на Варна, Иван Портних. Припомняме, че от Агенция пътна инфраструктура планираха да започне ремонт на панорамния път Аксаковска панорама –..

публикувано на 25.10.20 в 09:12

Адресите без вода в неделя

Без вода във Варне ще е районът под сп. "Писател", около х-л "Ной" от 10 ч. до около 16 ч. По данни на “Водоснабдяване и канализация Добрич” АД, аварии се отстраняват на територията на следните общини: Район Добрич: бул. “Трети март” № 59; Ще бъде нарушено водоподаването в района на ДЗС; Район Тервел: с. Кочмар..

публикувано на 25.10.20 в 08:46

ДГ № 12 “Щурче“ в Добрич няма да работи от утре заради случаи на COVID-19

Шест лица от персонала на Детската градина № 12 “Щурче“ са дали положителен резултат за Ковид-19, съобщават от Община Добрич. Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова детското заведение няма да работи от 26 октомври. Лицата са дали положителен резултат за коронавирус за периода от 21 до 23 октомври...

публикувано на 25.10.20 в 08:42

Светият синод избира Доростолски митрополит

Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия ще избере днес новия Доростолски митрополит. Двамата кандидати са Константийският епископ Яков и Величкият епископ Сионий. Митрополитите от Светия синод, начело с патриарх Неофит, с явно гласуване, ще изберат и утвърдят новия Доростолски митрополит, съобщиха от БПЦ. На 18..

публикувано на 25.10.20 в 08:15