Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална антибактериална лампа във Варна

Уникална лампа за фототерапия има отскоро във Варна. Тя е със силно антибактериално и противовирусно действие. Препоръчва се като профилактика при проблеми на горните дихателни пътища, астма и ред други заболявания, защото усилва кръвообращението, подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета.

Фототерапията е метод, който се базира  на влиянието на  UV-светлината. Има три спектъра лъчи: с три вида UV-A, UV-B, UV-C. Те влияят върху различни заболявания. И на целия организъм. 

Подробности от разговора на репортера ни Ваня Славова с дерматолога д-р Теодора Йорданова:


Лампата се намира в МЦ Санита. Цената за процедура е 10 лева. 

Още в древността бил известен положителният ефект на слънчевата светлина върху на кожата. Има данни за използването й с цел лечение на кожни заболявания още от 1500 г. пр. Хр. По-късно на базата на този принцип Нилс Финсен разработва метода на фототерапия.

Фототерапия или още светлинна терапия е форма на лечение, при което се използва изкуствената ултравиолетова светлина от видимата част на спектъра. Терапията се провежда в  кабинет, под лекарски контрол. Съществуват и устройства за домашна употреба, но при тях ефектът не е гарантиран.

Ултравиолетовата светлина намалява възпалението на кожата и може да помогне при различни възпалителни кожни заболявания.

Повлиява състояния като:

екзема;

атопичен дерматит;

витилиго;

някои форми на дерматит;

полиморфна светлинна ерупция;

питириазис лихеноидес;

кожен Т-клетъчен лимфом;

лихен планус;

гранулома ануларе;

генерализиран сърбеж на кожата в резултат на бъбречно или чернодробно заболяване.

Ефектите на фототерапията се основават на промени в имунитета на кожата, намаляване на възпалението и отстраняване на анормалните клетки. В резултат хиперпролиферацията на кожните клетки намалява.


Ултравиолетовата светлина променя функцията на имунните клетки в кожата, без да засяга естествения имунитет. Поради това лечението с ултравиолетова светлина ефективно се прилага при някои видове екзема.

Фототерапията насърчава потъмняване и удебеляване на кожата и по този начин намалява вредното въздействие на ултарвиолетовите лъчи на слънцето и проникването им в кожата. Благодарение на това свойство, фототерапията е в помощ при кожни проблеми, свързани с реакции на свръхчувствителност към слънчевата светлина.
Фототерапията се използва успешно за лечение на някои видове акне.

Интересен факт е, че фототерапията като метод за лечение при кожни проблеми се използва още от древните египтяни. Съществуват данни за това, че те прилагат комбинация от сок от растението Седмолист (Ammi majus) и слънчева светлина за лечение на витилиго.

Днес фототерапията се предлага в повечето модерни дерматологични клиники и естетични центрове. 






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличават се смесените бракове във Варна, най-много сватби между украинки и българи

От началото на годината до края на август са сключени 748 брака,112 от тях са смесени.  Най-много са сватбите между българи и украинки, но има младоженци и от Испания, Германия, Турция, дори от Австралия. Голям е интересът към сватбите на дати, в които числата на датите и месеците съвпадат, както и в точен час, предварително изчислен от астролози..

публикувано на 09.09.24 в 16:45

Археологически разкопки на късноантичната крепост в кв. "Хоризонт" в Балчик, търсят се работници

Исторически музей - Балчик и СУ "Св. Климент Охридски" от днес започват разкопки на Късноантичната и  ранносредновековна  крепост в кв. "Хоризонт" в Белия град. Те ще продължат до края на септември. Търсят се хора за работа на обекта, съобщи директорът на музея Радостина Енчева.   (За допълнителна информация тел: 0895554037). Археологическо то..

публикувано на 09.09.24 в 16:10

Лесна работа: Разходка с куче - продължение

В миналото издание на рубриката „Лесна работа“ чухте как започва разходката с домашния ми любимец. Той непринудено и от сърце произвежда няколко събития и се втурва с отдаденост да разравя купчинка пръст. Възмутен старец настоява да разбере какво копае животинката. Отговорно го информирам, че кучето търси трюфели. Ще ставаме богати. Пределно..

публикувано на 09.09.24 в 14:30
Астрономическа обсерватория Николай Коперник във Варна

Националният ни младежки отбор по астрономия се готви за олимпиадата в Непал

Националният младши отбор на България се подготвя във Варна за участие в предстояща международна олимпиада. Отборът включва петима ученици на възраст 14-15 години, които са се класирали от цялата страна   – двама от Математическата гимназия във Варна и трима от училища от София.  Техни преподаватели са старши учителят Ева Божурова от..

публикувано на 09.09.24 в 10:57

9 септември.1944: Очевидец разказва как съветските войски влизат в Радио Варна

Днес се навършват 80 години от преврата на 9 септември 1944 г., когато офицери, минали на страната на Отечествения фронт превземат Министерството на войната, Централна поща, Телефонната палата, Централна гара и други ключови обекти в София. Министрите от правителството на Константин Муравиев са арестувани, а Кимон Георгиев обявява по..

публикувано на 09.09.24 в 09:42
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 09.09.24 в 09:30

Рождество Богородично

На 8 септември Православната църква отбелязва празника Рождество на пресвета Богородица , известен в народната традиция като Малка Богородица. На Малка Богородица се чества рождението на Христовата майка. Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа ...

публикувано на 08.09.24 в 09:49