Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За изкуството на илюстрацията

| обновено на 15.04.20 в 11:37

Април е месецът, в който отбелязваме международния ден на книгата. Говорим много за четенето, за любимите си писатели и текстове. Един не по-малко ценен елемент, който прави книгата любима, е илюстрацията.

Боян Янев e роден 1963 г. във Варна. През 1991 г. завършва НХА със специалност Илюстрация при акад. Румен Скорчев. Илюстратор е на десетки книги в издателства Галактика, Славена, Захари Стоянов и Сиела. Автор на над 20 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия и САЩ. Носител на наградата за млад автор от Международното биенале на графиката Варна 2001. Освен художник, Боян Янев е страстен последовател на АЙ КИ ДО, което практикува от дълги години. Живее и твори във Варна.  Художникът коментира остава ли илюстрацията в сянката на текста на литературнот произведение. Чуйте в звуковия файл интервю с него на Валерия Василева:

За словото в книгата много се говори и не толкова за другия елемент - илюстрацията. Имаш ли усещането, че рисунката е подценена?

Да, има такава сянка. Но това не е оплакване. По-скоро в критериите за изкуство илюстративността, разказността  се счита за не толкова авангардно изкуство.  Има една тенденция да се счита, че изкуството трябва да бъде прекалено изчистено и да звучи направо абстрактно.

Направо енигма да бъде - как го възприемаш ти?

Да. Това е някакво клише. Не е съвсем искрено. Това са сложни категории и те трудно могат да се обрисуват, защото все пак изразяването чрез рисуване е крайно дълбинно и всеки автор рисува така, както неговата душа иска.

Относно илюстрацията бих казал, че за да стане един млад човек илюстратор, трябва да се правят огромно количество рисунки - на живи същества, на хора с различна физика, възраст, позиция.

Така начинаещият илюстратор ще може да рисува фигура свободно, да композира върху листа.  Друго не по-малко чувство, развито в илюстратора е, да има усещане за епоха и костюм.  На мен това ми го даде киното. Винаги наблюдавам не само какво става във филма, но и как са облечени, коя епоха е.  Научих човешката история чрез костюма и дълбая в тази посока.

Тоест изисква се много учене, самоусъвършестване, самообразоване?

Това е лично търсене. Човек, ако чака на академията, нищо няма да се получи.

Дори и в академия процесът е явно повече личен, като чувам колко много работа стои преди изобщо да имаш пред себе си обект, преди да дойде книгата до теб?

О, за видовете илюстрации мога книга да напиша.  Всички книги са толкова интересни, толкова различни. Искам да спомена една авторка - Людмила Филипова. За нея правих цветни илюстрации с акрил. Доста творчески се карахме. Имаше доста напрегнати моменти, но беше доволна на финала. Взаимодействието между двама творци не е лесно.

Случвало ли ти се е да ти откраднат илюстрация?

Да. Случвало ми се е. И то най-хубавите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Ангелов: Празнината между изучаваните предмети и истинските житейски ситуации е голяма

Александър Ангелов е управител на Центъра за творческо обучение, който от над 10 години работи активно в областта на образователната трансформация и внедряването на технологиите в учебния процес. Именно дигитализацията в образованието беше сред акцентите в поредната среща на образователната общност във Варна. На нея беше представен и проект..

публикувано на 18.05.22 в 09:00

Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT): "Феновете са най-важни"

Интервю с Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT) 2013 година Dan McCafferty се раздели с NAZARETH. Гърлото на групата от нейното създаване повече нямаше да пее в нейни албуми и да прави концерти като неин фронтмен. По-късно на неговото място застъпи Linton Osborne, но той се задържа има-няма година. И докато феновете се чудеха, кой все пак..

публикувано на 17.05.22 в 17:10

Половината от българите солят храната още преди да са я опитали

България остава сред сред страните с най-висок сърдечно-съдов риск в Европа, според данните за м.г., които са подали европейските държави за заболеваемост и смъртност. Това каза за Радио Варна кардиологът д-р Ирена Русинова по повод С ветовния ден за борба с хипертонията - 17 май . Целта на навременната корекция на високото кръвно налягане е да..

публикувано на 17.05.22 в 09:08

Личните данни при онлайн търговията вече ще се приравняват с пари

Всеки от нас поне веднъж е ставал жертва на нелоялна търговска практика. Дали ще ни дадат негодна стока или пък продукт, който не отговаря на този, който сме поръчали при онлайн търговията и други подобни случаи. Единственият начин по който можем да се защитим е като сигнализираме в Комисията за защита на потребителите. Често след предприетите от..

публикувано на 16.05.22 в 08:58
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: Правителството има още три месеца

Управляващата коалиция и през изминалата седмица показа, че не работи. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” социологът Антоний Гълъбов.   По думите му коалицията не може да постигне съгласие, да взима решения и съответно да носи отговорност за тях. Гълъбов даде като пример двете експертни заседания, които трябваше да..

публикувано на 14.05.22 в 13:04

Fernando Ribeiro (MOONSPELL): "Войната е престъпление"

Интервю с Fernando Ribeiro ( MOONSPELL ) Концертният живот в „нашата мила, родна страна” започва лека-полека да си връща старата форма. Лятото, например, изглежда концертно-лудо, но и преди това феновете има с какво да задоволят жаждата си. Съвсем скоро, на 14 май, MOONSPELL, DARK TRANQUILLITY, ENSIFERUM, PYOGENESIS и родните..

публикувано на 13.05.22 в 11:12

Kerim "Krimh" Lechner (SEPTICFLESH): "Изграждането на собствен стил е много важно"

Интервю с Kerim "Krimh" Lechner (SEPTICFLESH) Само след няколко дни София ще бъде домакин на втория „Sofia Drum Fest”. Датата е 15 май. Това е събитие, на което чужди и български барабанисти представят своите умения и разкриват тайни от професионалната си кариера. Организатор е Боян „Bonzy” Георгиев, барабанистът на ODD CREW. А гостите тази година са..

публикувано на 12.05.22 в 14:19