Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За изкуството на илюстрацията

| обновено на 15.04.20 в 11:37

Април е месецът, в който отбелязваме международния ден на книгата. Говорим много за четенето, за любимите си писатели и текстове. Един не по-малко ценен елемент, който прави книгата любима, е илюстрацията.

Боян Янев e роден 1963 г. във Варна. През 1991 г. завършва НХА със специалност Илюстрация при акад. Румен Скорчев. Илюстратор е на десетки книги в издателства Галактика, Славена, Захари Стоянов и Сиела. Автор на над 20 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия и САЩ. Носител на наградата за млад автор от Международното биенале на графиката Варна 2001. Освен художник, Боян Янев е страстен последовател на АЙ КИ ДО, което практикува от дълги години. Живее и твори във Варна.  Художникът коментира остава ли илюстрацията в сянката на текста на литературнот произведение. Чуйте в звуковия файл интервю с него на Валерия Василева:

За словото в книгата много се говори и не толкова за другия елемент - илюстрацията. Имаш ли усещането, че рисунката е подценена?

Да, има такава сянка. Но това не е оплакване. По-скоро в критериите за изкуство илюстративността, разказността  се счита за не толкова авангардно изкуство.  Има една тенденция да се счита, че изкуството трябва да бъде прекалено изчистено и да звучи направо абстрактно.

Направо енигма да бъде - как го възприемаш ти?

Да. Това е някакво клише. Не е съвсем искрено. Това са сложни категории и те трудно могат да се обрисуват, защото все пак изразяването чрез рисуване е крайно дълбинно и всеки автор рисува така, както неговата душа иска.

Относно илюстрацията бих казал, че за да стане един млад човек илюстратор, трябва да се правят огромно количество рисунки - на живи същества, на хора с различна физика, възраст, позиция.

Така начинаещият илюстратор ще може да рисува фигура свободно, да композира върху листа.  Друго не по-малко чувство, развито в илюстратора е, да има усещане за епоха и костюм.  На мен това ми го даде киното. Винаги наблюдавам не само какво става във филма, но и как са облечени, коя епоха е.  Научих човешката история чрез костюма и дълбая в тази посока.

Тоест изисква се много учене, самоусъвършестване, самообразоване?

Това е лично търсене. Човек, ако чака на академията, нищо няма да се получи.

Дори и в академия процесът е явно повече личен, като чувам колко много работа стои преди изобщо да имаш пред себе си обект, преди да дойде книгата до теб?

О, за видовете илюстрации мога книга да напиша.  Всички книги са толкова интересни, толкова различни. Искам да спомена една авторка - Людмила Филипова. За нея правих цветни илюстрации с акрил. Доста творчески се карахме. Имаше доста напрегнати моменти, но беше доволна на финала. Взаимодействието между двама творци не е лесно.

Случвало ли ти се е да ти откраднат илюстрация?

Да. Случвало ми се е. И то най-хубавите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15