Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Балабанов: Одобрените днес мерки са в полза на варненци и варненския бизнес

Общинските съветници във Варна одобриха по време на присъствено заседание, предавано онлайн днес,12-те мерки, предложени от кмета на общината Иван Портних  за подпомагане на гражданите и бизнеса в условията на извънредно положение. "Радвам се, че с много малки изключения, всички колеги подкрепиха мерките. Те са в полза на варненци и на варненския бизнес", коментира председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов.

Сред мерките е  увеличаването на срока на валидност на абонаментните карти за пътуване в обществения транспорт до края на извънредното положение, както и до един месец след това. Родителите ще  бъдат освободени от месечни такси в общинските детски ясли и градини  до края на извънредното положение, синята зона остава безплатна за същия период.

Председателят на Общинския съвет във Варна съобщи, че само загубите на дружеството "Градски транспорт" досега са 2 милиона лева, но Общината не може да позволи хората да бъдат лишени от обществен превоз. Той коментира дали ще се наложи замразяване на някои инфраструктурни проекти на общината заради кризата.

"Натискът в бюджета е многостранен - имаме натиск при понижената събираемост на приходната част и повишаването на разходната част и то в пера, които са изцяло нови, извънредни и не заложени изначално в бюджета. По отношение на "Градски транспорт" - логично е там да се трупат най-големи загуби", допълни Балабанов.



Съветниците днес гласуваха също здравни помощи в размер на близо 190 000 лв. 40 двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати със средства от общинския инвитро фонд на обща стойност 116 000 лв. Други 73 150 лв. бяха одобрени за лечението на 184 варненци.

С решение на местния парламент 172 души ще получат еднократна социална помощ от Община Варна. 12 от тях са от взривения бл. 302 в ж.к. “Владислав Варненчик”, които ще бъдат подпомогнати с по 500 лв. Опуснатите социални помощи са на обща стойност 46 500 лв. Съветниците гласуваха предварително изпълнение на решенията, за да може след Великден хората да получат средствата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на община Аврен за проблема с водата в Приселци: В селото има 70 басейна

Бързо решаване на проблема с безводието поискаха жителите на село Приселци на среща с кмета на община Аврен Емануил Манолов и с Веселин Русев-управител на ВИК-Варна.  Протестиращи в Приселци: Капка по капка дебнем кога ще има вода Манолов посочи, че се търси решение, но освен сушата тази година главно прекомерната консумация на вода от..

публикувано на 19.07.24 в 20:35

Максимално съкращават сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, министерството на финансите разработва методиката за това. Земеделски стопани и обикновени хора, ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще до оборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:19

Dire Straits, Gypsy Kings и Stereo MC's идват през август във Варна

"Varna Breeze by ЕXIT" ще се проведе в дните от 14 до 18 август. Световноизвестните групи Dire Straits, Chambao, Gipsy Kings и Stereo MC’s са част от изпълнителите в четиридневния форум. Събитието ще е безплатно за всички посетители на 15 август, когато градът отбелязва своя празник. Това обявиха кметът на Варна Благомир Коцев и ексклузивният..

публикувано на 19.07.24 в 17:25

Три дни пожар в бившето строително сметище край Балчик се възобновява

Огънят тръгва от сряда вечерта в района, източно от претоварната станция за битови отпадъци. За това време огнеборци от Балчик и Албена, общинска и фирмена техника успяват да овладеят пламъците, но днес около 14.00 часа огънят набира нова сила.  Ако вятърът промени посоката си от брега към морето, е възможно да бъдат засегнати вилните зони . Това..

публикувано на 19.07.24 в 17:22

ВиК-Варна с информация за асфалтирането на улици на Траката

Продължават дейностите по изграждане на битова канализация в местност Траката. Към момента е завършено възстановяването на настилката на улици ул. „25-та“, ул. „26-та“ и ул. „28-ма“. След пълното приключване на работата по европейския проект на улици „25-та“ и „26-та“ пътните участъци ще бъдат възстановени в първоначален вид. Възстановени ще бъдат и..

публикувано на 19.07.24 в 16:59
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

публикувано на 19.07.24 в 16:57

Иновативно мислим, развиваме ценни качества и вървим уверено към бъдещето!

Основно училище „Черноризец Храбър“ – гр. Варна е посветено на усъвършенстването на образователните практики, за да отговори на изискванията на 21 век. "Развиване на дигиталната компетентност за образованието на 21 век" звучи модерно, изпълнено с ентусиазъм и неочакваност. Десет учители от нашият екип се включиха в..

обновено на 19.07.24 в 16:31