Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Някога, някога... тук беше "Галатея" (фотогалерия)

"Някога, някога, толкова някога, когато" във Варна имаше панорамен ресторант "Галатея"...
Може би така вече, поне понякога, ще започват разказите за времето - не толкова отдавна, разбира се, когато ресторантът, залепен за някогашния фар "Галата", се смяташе за един от символите на Варна.

Построен през 1968 г., панорамният ресторант "Галатея", кръстен по името на морската нимфа Галатея, в която бил влюбен циклопът Полифем (еднооко чудовище), според древногръцката митология, имаше около 30 години живот. През пролетта на 1997 г. долната тераса на панорамния ресторант падна в морето. Бетонът, излят върху малката площ, липсата на канализация в съчетание със свлачищния район, доведе до многократно активиране на свличанията. Няколко месеца по-късно - през февруари 1998 г., заедно с горната тераса на ресторанта, в морето започна да се свлича и фара.

Според историята, това е вторият най-стар фар по крайбрежието ни. Първият фар с това име е построен седем години след този в Шабла. Работел е с газ, а светлината му била еквивалентна на 1000 свещи. В началото на XX век се оказал недостатъчен за навигационното обслужване на трафика във Варненския залив и бил преустроен. Това станало по инициатива на Карел Шкорпил през 1908 г., а малко след това обслужването на фаровете било поето от българската държава. През 1912 г. на 100-тина метра от този фар бил построен втори. Именно до него беше разположен и панорамният ресторант "Галатея".

След пропадането на ресторанта и фара, беше изграден и настоящият. Официално той работи от 2001 г.

Днес разкошната някога гледка от някогашния ресторант отдавна се е превърнала с пустош и руини, стъпалата са натрошени, парапети няма, а доказателството, че тук се намира едно от т.нар. "варненски пости" са и част от графитите.
Ето как фотографът на Радио Варна - Румен Сарандев, видя днес някогашният ресторант "Галатея".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха млади учители и студенти във Варна

Награди 15 млади учители за мотивиран старт в учителската професия. Отличия получиха и 13 студенти от варненски висши училища, класирани на І, ІІ или ІІІ място на студентски олимпиади, международни и национални състезания и конкурси, съобщават от общинския пресцентър. Отличията си те получиха от кмета на Варна Благомир Коцев и председателя на Общинския..

обновено на 05.12.23 в 16:45

Поставиха сърце за пластмасови капачки на "Аз вярвам и помагам" пред Областна управа във Варна

Поставиха метално сърце, в което ще се събират пластмасови капачки с благотворителна цел пред сградата на Областна администрация.  През тази година благотворителната кампания „Аз Вярвам и Помагам“ има желание да събере 500 хиляди лева за изпълнението на 3 добри каузи: - Първият в България изцяло оборудван мобилен пункт за кръводаряване..

публикувано на 05.12.23 в 14:34
Виктор Драганов

Ще стане ли малкият Виктор като Лео Меси

Всяко дете има мечти и всяко дете се радва на новия ден, в който може да играе с връстници, да учи и да се забавлява. Когато си малък – светът е голям и пълен с възможности. Такъв е светът и за Виктор Драганов от Варна, но освен всичко, което правят другите деца, Виктор трябва да бори всеки ден генетичното заболяване, с което се е родил –..

публикувано на 05.12.23 в 13:47

Църквата в балчишкото село Храброво отваря всяка неделя за миряните в района

Всяка неделя от 10.00 до 12.30 часа църквата „Св. св. Петър и Павел“ в село Храброво ще бъде отворена за миряните в района, съобщи новият кметски наместник Димитър Димитров. По време на празници служби ще води отец Яков, с чието съдействие е отворена църквата, уточни той. Припомняме, че храмът в балчишкото село бе осветен преди близо десет години от..

публикувано на 05.12.23 в 11:06

Шаранът за Никулден във Варна - 10 лева за килограм

В навечерието на Никулден рибната борса ври и кипи от хора, подготвящи се за празника. Традиционната риба  - шаран, върви по 10 лева за килограм.  Най-висока цена държи калканът - от 35 до 40 лева за килограм. По-евтин е черноморският паламуд, който може да се намери за 12 лева за кило. Скумрията е по 8 лева, сьомговата пъстърва  - 18 лева.  По думите..

публикувано на 05.12.23 в 10:56

Безплатно тестване за контактен дерматит в УМБАЛ „Света Марина“-Варна

До края на тази седмица се провежда станалата традиционната десета Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година темата на кампанията е „Контакта алергия на кожата при пациенти с и без атопичен дерматит“. Повече от 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите..

публикувано на 05.12.23 в 10:39

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19