Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конспиративните теории за връзката между 5G и коронавируса

Кадри от записи за видеонаблюдение в холандски бизнес парк показваткак мъж с черна качулка изсипва съдържанието на бял контейнер в основата на клетъчна радио кула. Докато мъжът бяга към колата си, в подножите но стълба избухва пламък.

Подобни сцени се повтарят десетки пъти през последните седмици в Европа, където властите се опитват да противодействат на конспиративните теории, свързващи новите мобилни 5G мрежи с пандемията от коронавируса. Противниците на технологията запалиха в различни европейски стълбове с монтирани на тях предаватели на 5G мрежата, пише „Сабах“.

Популярните вярвания и теории на конспирацията, че безжичните комуникации представляват заплаха, съществуват отдавна, но глобалното разпространение на вируса, което съвпадна с масовото въвеждане на безжичната технология от пето поколение, допринесе за засилването на тези твърдения. За част от някои разказва в публикация днес агенция БГТЕС.

Властите в Европа и САЩ наблюдават внимателно ситуацията, загрижени, че атаките ще подкопаят жизненоважни телекомуникационни връзки в момент, когато те са изключително необходими за справяне с пандемията.

„Изключително съм възмутен, че хората предприемат действия срещу инфраструктурата, на която трябва да разчитаме, за да можем да реагираме при тази спешна за здравето ситуация“, заяви в началото на април Стивън Поуис, медицински директор на Националната здравна служба в Англия.

Във Великобритания този месец бяха регистрирани около 50 пожара на стълбове и други съоръжения, което доведе до три ареста. Телекомуникационните инженери са били малтретирани по време на работа 80 пъти, твърдят от търговската група Mobile UK. Снимки и видеоклипове, документиращи атаките, често са смесвани с неверни коментари за COVID-19.

Около 16 стълба бяха подпалени в Холандия, а съобщения за нападения са регистрирани и в Ирландия, Кипър и Белгия.

Постове, заплашващи с атаки телефонните стълбове, получават лайкове във Facebook. В пост на анти-вакси група от 12 април е споделена снимка на изгорял стълб с клетки за мобилна комуникация и коментар: „Никой не иска рак & covid19. Спрете да се опитвате да го направите или всеки стълб и магазин за мобилни телефони ще свършат като този“

Тенденцията във Великобритания се засили, когато сред целите попадна кула за пренос на мобилни данни в Бирмингам, разположена в близост до полевата болница, лекуваща пациенти с коронавирус.

„Достатъчно тъжно е, че семействата не могат да бъдат до леглата на критично болните си близки“, каза Ник Джефри - главен изпълнителен директор на мобилния оператор „Vodafone UK“.

„Още по-обезпокоително е, че дори и малкото утешение на телефонен или видео разговор може да им бъде отказано поради егоистичните действия на няколко заблудени привърженици на теория на конспирацията“, смята той.

Фалшива информация около 5G и коронавируса е била споделяна стотици хиляди пъти в социалните медии. Те варират от твърденията, че коронавирусът е прикритие за внедряването на 5G до такива, според които новите 5G -мрежи са създали вируса.

„Да се твърди, че 5G по някакъв начин е отговорен за епидемията от COVID-19 е просто невярно“, д-р Джонатан Самет - декан на школа по обществено здраве в Колорадо, който ръководи комитет на Световната здравна организация за изследване на връзката между излъчването на клетъчните телефони и рака.

„Просто не виждам никакъв правдоподобен начин да ги свържа“, категоричен е той.

Сюзън Бринчман - директор на Центъра за предотвратяване на електросмог, нестопанска организация, бореща се срещу „електромагнитното замърсяване на околната среда“, смята, че хората имат право да бъдат загрижени за 5G и връзката с COVID-19.

„Цялата 5G инфраструктура трябва да бъде демонтирана и изключена“, написа тя в свое становище.

Но няма доказателства, че безжичните комуникации - независимо дали 5G или по-ранни версии, вредят на имунната система, заяви Миртил Симко - научен директор на SciProof International в Швеция, който е прекарал десетилетия в изследване на въпроса.

Сегашната вълна от 5G теории датира от януари, когато белгийски лекар направи връзка между технологията и COVID-19. Преди това циркулираха по-стари версии, свързани основно с твърдението, че излъчването на мобилния телефон причинява рак.

Подобни постове бяха разпространени във форумите на Reddit, страниците във Facebook и YouTube каналите. Дори при ежедневна употреба на безжична комуникация сред възрастните, Националният институт за ракови заболявания не е констатирал увеличение на мозъчните тумори. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряха от движение течащи камиони на сметопочистващата фирма

Спряха от движение камиони на сметопочистващата фирма, от които е забелязано изтичане на течности от отпадъците, замърсяващи улиците, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Проверката установява, че каросериите им са със счупени и спукани дъна, посочва той. Три от спрените автомобили отново са върнати след като са били поправени...

публикувано на 28.08.24 в 13:10

Археолози откриха оловен печат от 9.-10. век в Плиска

Уникален оловен печат oт 9. –10. век откриха археолози във външния град на първата българска столица Плиска, съобщава БНР.  На задната му страна има изображение на Богородица с порасналия вече Младенец. Досега не е намирано подобно изображение. На лицевата страна на печата е изобразен хълмът на Голгота и кръст с надпис „Господи, помагай на Петър“...

публикувано на 28.08.24 в 08:33

Всяка сутрин снимки "преди и след" пращат на районния кмет oт почистването в "Аспарухово"

Всяка сутрин служители на кметството в "Аспарухово" отчитат дейността си, свързана с почистването на обществените пространства, пред районния кмет Ивайло Маринов със снимки "преди и след". В 7,15 часа Маринов е информиран колко човека са на терен и с каква техника разполагат за местата, които е посочил като приоритетни за работа. Обмен на информация имат..

обновено на 27.08.24 в 17:04

МОН иска да забрани е-дневниците от догодина, министърът оттегли проекта след часове

Проект за промени в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2016 г. за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование , качена за обществено обсъждане на 21 август, предвижда забрана за ползването на електронни дневници на "Школо", "АдминПлюс" и още няколко фирми. С тях работят над..

обновено на 27.08.24 в 15:22

Състезание по основи на исляма във Варна

Едно необикновено състезание имаше във Варна. Около 30 деца от града и областта премериха своите познания по основи на исляма. Всяка година през юли и август Главното мюфтийство организира коран курсове за деца. Сред участничките в състезанието беше 14-годишната Димаз, която ще учи в Професионалната техническа гимназия през новата учебна..

публикувано на 27.08.24 в 14:54

Зеленчукопроизводител: Въпреки сушите тази година, реколтата е добра

Диян Димитров е земеделски производител от село Ново Оряхово. Започнал е да се занимава с това преди 18 години. Обработва открити земеделски площи. Има и оранжерии. Казва, че тази година е много доволен от реколтата. Отглежда почти всички зеленчуци и плодове. Предлага продукцията си в центъра на селото на пътя за Шкорпиловци. Пред сергията му..

публикувано на 27.08.24 в 10:46

Достъпът до училищните дворове е свободен и в извънучебно време, припомнят от администрацията

Спортните площадки и дворовете в общинските училища са отворени за ползване от граждани и в извънучебно време, през празничните и почивните дни. В периода от 1 юни до 30 септември училищните пространства могат да бъдат посещавани до 23:00 часа. В учебно време – в периода от 1 октомври до 31 май, дворовете са отворени до 22:00 часа , но могат да се..

публикувано на 27.08.24 в 08:31