Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Променена реалност“ в Деня на земята

| обновено на 22.04.20 в 16:45

22 април – Международен ден на Земята отбелязват за 21 път във варненското училище ОУ „Христо Ботев“. И за учителите, и за учениците този ден е  значим  защото за 21 път без прекъсване го празнуват с гордост.  Всяка година на тази дата представят свършеното по Международната програма „Зелен флаг Екоучилище“. През 2020  отбелязват и  20 години Екоучилище „Христо Ботев“ - Варна.

"Не ни попречи сложната обстановка. Децата се трудиха с голямо желание и постигнаха впечатляващи резултати", обясни главният учител Росица Недева. "Голяма част от възпитаниците в прогимназиален етап  се включиха с интересни, впечатляващи, нестандартни, любопитни и увлекателни занимания, за които работиха по много практически упражнения, които им бяха предложени както по повод Международния ден на Земята, така и в часовете за дистанционното обучение по природни науки."

В  условия на извънредно положение и вокална група „Раковина“ при ОУ „ Христо Ботев“- Варна не спира да работи и твори. От домовете си, под ръководството на своя художествен ръководител Мария Кулева, те записаха новата си песен „Променена реалност“, в която изразяват отношението си към днешната ситуация на пандемия. Автор на текста и музиката е Мария Кулева, аранжиментът е на Минко Минков.

Главният учител Росица Недева ни изпрати и някои от произведенията на учениците - като този стих на Адриян от 5 "б" клас:

Малката скитница – вода

Водната капка умора не знае,

на всеки готова е тя без да се мае,

въртейки се в кръг до забрава,

докрай да се раздава!

През зимата пухкавия сняг радва децата,

макар че ледът създава проблеми на колата.

На пролет, когато снегът се стопи,

поточе клокочи сред гъсти гори

и кани към него да се присъедини

"размекналите се" техни ледени сестри.

И всички заедно  се спускат с пълна газ,

утолявайки жаждата на всички нас,

те стигат слънчевата водна шир,

откъдето към небето най-щурите политат

с облачетата пухкави да се преплитат.

Дъждът за всички идва като благодат

- животни, хора, птици и треви го чакат,

особено в големите горещини,

да се изсипе от облачното небе

за да даде нови сили да расте

на всяко зрънце и дръвче.

Много хора по света,

събират дъждовната вода,

защото са лишени от тези природни блага

- реки, море и езера,

както в нашата любима страна!

ЗАТОВА, МИЛИ ДЕЦА, ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИМ ДА Я

ЦЕНИМ И ПЕСТИМ!

Адриян 5б





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Запълват дупката от пропадналия вследствие на ВиК авария участък в Морската градина

В Морската градина се извършват ремонти дейности на пропадналия участък от алея. Установено е, че причината е спукана канализационна тръба. Според специалисти от „ВиК – Варна“ е вероятно дълбоките корени на дърветата да са пробили стария тръбопровод и течът от него да е провокирал пропадането, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че още вчера..

публикувано на 09.07.24 в 18:25
Делян Пеевски

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР. "От медиите видяхме, че няма..

публикувано на 09.07.24 в 18:18

Горещото време и силният вятър предизвикаха пожари в община Девня

Горещото време и силният вятър предизвикаха пожари в община Девня. Сигналът за първия пожар, възникнал в кв. „Химик“ – в Девня, е подаден към оперативния дежурен на Областна администрация – Варна в 16,17 часа. Огънят обхванал стърнище от житна нива е бил загасен. Пожарът е потушен за по-малко от час . На телефон 112 в 16,27 минути е постъпил втори..

публикувано на 09.07.24 в 18:04

Проучване на КЗД: Всеки трети варненец в определен момент от живота си се е чувствал дискриминиран

Всеки трети варненец в определен момент от живота си се е чувствал дискриминиран. 38% от анкетираните в изследване на Комисията за защита от дискриминация са декларирали, че са усетили форма на дискриминация поне веднъж и по различен признак - пол, етнос и др. Това каза проф. Надежда Йонкова, главен секретар на КЗД, като направи уговорката, че проучването..

публикувано на 09.07.24 в 16:32

30 хиляди за филм за реклама на Варна

Положително становище за заснемането на филм за Варна дадоха съветниците от постоянната комисия "Туризъм търговия и рекламна дейност". Финансовата стойност на продукцията е в размер на 30 хиляди лева. Филмът е с продуцент Владина Цекова, автор на поредицата "Без багаж"-единственото българско предаване, откупено от ВВС, което се разпространбява по..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

Онкоболницата във Варна иска отлагане на промените в заплащането на медикаменти от НЗОК

Отлагане на влизането в сила на променената методика за заплащане на лекарствата за лечение на онкологично болните пациенти, влязла в сила от 1 юли, по която НЗОК ще заплаща приложените химиотерапевтици, поискаха от ръководството на Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания "Д-р Марко Марков" във Варна.  От здравното..

публикувано на 09.07.24 в 16:00

Акция в Максуда, иззеха 16 600 къса цигари

16 600 къса цигари без акцизен бандерол иззеха от адрес в Максуда при п олицейската операция по противодействие на контрабандна акцизна стока, съобщават от полицията. Към 08.30 часа,. 58-годишен варненец, осъждан за кражби, бил спрян за проверка в района на т.нар. Максуда. В хода на инспекцията, у него полицаите намерили и иззели 1 000 къса цигари..

публикувано на 09.07.24 в 15:16