Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненско училище вече 20 години е носител на международната награда "Зелен флаг Екоучилища"

За 21а поредна година ОУ „Христо Ботев“ -  Варна отбелязва Международния ден на Земята – 22 април. През настоящата учебна година традицията е спазена, но по нетрадиционен начин - в условия на коронавирус и социална изолация, ботевчетата отбелязват празника във виртуална среда. Деца, учители и родители се включиха в поредица от онлайн и дистанционни инициативи по случай 20 години участие в голямото международно семейство на Екоучилищата.

Голяма част от възпитаниците в прогимназиален етап се включиха с интересни, впечатляващи, нестандартни, любопитни и увлекателни занимания, за които учениците работиха по много практически упражнения, които им бяха предложени както по повод Международния ден на Земята, така и в часовете за дистанционното обучение по природни науки. "Наблюдаваха живата природа през прозорците на домовете си – растения, животни, птици, насекоми. Правиха снимки на флората и фауната, откриваха и обобщаваха информация, която вписваха в „Дневник на наблюденията“. Участваха в обявен конкурс с различни категории - фотография, рисунка, гатанка, приказка, разказ, стихотворение, музикално произведение и други творби, свързани с природата и нетипичната ситуация около нас." - разказва преподавателят по природни науки и главен учител в училището, Росица Недева. - "Децата направиха хранилки за птици, които поставиха в дворовете си. Засадените от учениците цветя и тяхното покълване, растеж и развитие бяха фотографирани и описани старателно и с проявено търпение. Наблюдаваха растенията у дома и им направиха QR паспорт. Направиха мониторинг за използване и пестене на питейната вода у дома. Изготвиха и оформиха книжки със здравословни рецепти. Кухнята на мама се превърна в домашна лаборатория, където малките изследователи правиха домашни опити и засвидетелстваха с видеа и фотографии. Дъгата става тези дни символ на „Всичко ще е наред!“, затова седмокласниците направиха дъги от морска сол, оформени естетически." Още за инициативите и работата с децата онлайн - чуйте в интервюто на Валерия Василева.

Всички дейности по Международната програма „Зелен флаг Екоучилище“, се координират за България от БД „Син флаг“, за което изключително им благодарим." Информация за всички инициативи и поректите на децата можете да разгледата в сайта на ОУ „Христо Ботев“- Варна. След края на пандемията, всички  ученически творби, създадени по време на дистанционното обучение ще бъдат включени в изложба, представена пред ученици, родители, общественост и медии.

В условия на извънредно положение и детската вокална група "Раковина" при ОУ "Христо Ботев"- Варна не спира да работи и твори. Онлайн от домовете си момичетата от шести клас - "раковинките", както ги наричат, продължават да радват своите съученици и учители. Под ръководството на своя художествен ръководител Мария Кулева те записаха новата си песен „Променена реалност“, в която изразяват отношението си към днешната ситуация. От домовете си малките изпълнители призовават „Живота трябва днес да съхраним“ и ни напомнят колко важно е сега да бъдем единни и да спазваме наложените ограничения. Песента е по текст и музика на Мария Кулева, аранжимент на Минко Минков, бивш преподавател в училището. Записът е дело на вокална група "Раковина".

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пет прости начина да повишим нивото на серотонин

Питали ли сте се някога защо се чувствате щастливи след тренировка или релаксиращ масаж? Причината за това е една – серотонинът. Този невротрансмитер, известен като „хормона на щастието“ участва в много важни процеси в организма: от регулиране на настроението до насърчаване на храносмилането. Ниските нива на серотонин могат да доведат до появата на..

публикувано на 24.01.21 в 15:34

Брашъров дублон е продаден на търг за 9,36 милиона долара

Златна монета, изсечена от известен майстор в Ню Йорк през 1787 г., беше продадена за 9,36 милиона долара на търг в Далас, съобщи Асошиейтед прес. Сумата е най-високата, плащана на търг за златна монета, заявиха от "Херитидж окшънс". Монетата е Брашъров дублон. Купувачът е пожелал анонимност. Тод Имхоф от тръжната къща обясни, че Брашъровите дублони са..

публикувано на 24.01.21 в 09:31

Забравихме войната на капитаните

Пантеонът на загиналите български воини в Сръбско-българската война през 1885 година край Сливница тъне в разруха, съобщава БГНЕС. Построен чрез фондация „13 века България” с дарителски средства от признателния български народ, както гласи и плочата на монумента, за да..

публикувано на 24.01.21 в 07:10

Почина Лари Кинг

Легендарният телевизионен водещ Лари Кинг почина на 87 години, бе съобщено в официалния акаунт на журналиста в Туитър. Кинг е починал в медицинския център Сидарс-Синай в Лос Анджелис. ТВ водещият беше световноизвестен с предаването си Larry King Live ( "На живо с Лари Кинг"). Той е една от най-известните американски медийни личности, интервюирал..

публикувано на 23.01.21 в 15:44

Участник в лотария спечели 1 милиард долара

Печеливш билет от лотарията „Мега милиони” за 1 милиард долара е продаден в американския щат Мичиган, съобщи ТАСС. „Номиналният джакпот в размер на 1 млрд. долара (чисти 739,6 млн. долара) се пада на щастлив притежател на билет от Мичиган” - пише на сайта на лотарията. Организаторите на лотарията отбелязват, че джакпотът е втори по големина в историята й...

публикувано на 23.01.21 в 11:37

До три пъти скача първоначалната такса на такситата

Цените на таксиметровите услуги се увеличават заради промени в нормативната база. Днес транспортният министър подписа Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 34 за извършване на таксиметров превоз на пътници, която е изпратена за обнародване в "Държавен вестник". От ведомството съобщават, че..

публикувано на 22.01.21 в 18:12

Разширяват възможностите на роботизираната хирургия в МУ–Варна и УМБАЛ „Св. Марина

За първи път в Първа клиника по хирургия на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна се извърши уникална за страната операция – робот-асистирана дясна хемиколектомия , по време на която се използва специално багрило – индоцианин зелено, приложимо при системата за флуоресцентна визуализация „da Vinci Fluorescence Imaging Vision“, съобщават от пресслужбата на УМБАЛ..

публикувано на 22.01.21 в 17:30