Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненско училище вече 20 години е носител на международната награда "Зелен флаг Екоучилища"

За 21а поредна година ОУ „Христо Ботев“ -  Варна отбелязва Международния ден на Земята – 22 април. През настоящата учебна година традицията е спазена, но по нетрадиционен начин - в условия на коронавирус и социална изолация, ботевчетата отбелязват празника във виртуална среда. Деца, учители и родители се включиха в поредица от онлайн и дистанционни инициативи по случай 20 години участие в голямото международно семейство на Екоучилищата.

Голяма част от възпитаниците в прогимназиален етап се включиха с интересни, впечатляващи, нестандартни, любопитни и увлекателни занимания, за които учениците работиха по много практически упражнения, които им бяха предложени както по повод Международния ден на Земята, така и в часовете за дистанционното обучение по природни науки. "Наблюдаваха живата природа през прозорците на домовете си – растения, животни, птици, насекоми. Правиха снимки на флората и фауната, откриваха и обобщаваха информация, която вписваха в „Дневник на наблюденията“. Участваха в обявен конкурс с различни категории - фотография, рисунка, гатанка, приказка, разказ, стихотворение, музикално произведение и други творби, свързани с природата и нетипичната ситуация около нас." - разказва преподавателят по природни науки и главен учител в училището, Росица Недева. - "Децата направиха хранилки за птици, които поставиха в дворовете си. Засадените от учениците цветя и тяхното покълване, растеж и развитие бяха фотографирани и описани старателно и с проявено търпение. Наблюдаваха растенията у дома и им направиха QR паспорт. Направиха мониторинг за използване и пестене на питейната вода у дома. Изготвиха и оформиха книжки със здравословни рецепти. Кухнята на мама се превърна в домашна лаборатория, където малките изследователи правиха домашни опити и засвидетелстваха с видеа и фотографии. Дъгата става тези дни символ на „Всичко ще е наред!“, затова седмокласниците направиха дъги от морска сол, оформени естетически." Още за инициативите и работата с децата онлайн - чуйте в интервюто на Валерия Василева.

Всички дейности по Международната програма „Зелен флаг Екоучилище“, се координират за България от БД „Син флаг“, за което изключително им благодарим." Информация за всички инициативи и поректите на децата можете да разгледата в сайта на ОУ „Христо Ботев“- Варна. След края на пандемията, всички  ученически творби, създадени по време на дистанционното обучение ще бъдат включени в изложба, представена пред ученици, родители, общественост и медии.

В условия на извънредно положение и детската вокална група "Раковина" при ОУ "Христо Ботев"- Варна не спира да работи и твори. Онлайн от домовете си момичетата от шести клас - "раковинките", както ги наричат, продължават да радват своите съученици и учители. Под ръководството на своя художествен ръководител Мария Кулева те записаха новата си песен „Променена реалност“, в която изразяват отношението си към днешната ситуация. От домовете си малките изпълнители призовават „Живота трябва днес да съхраним“ и ни напомнят колко важно е сега да бъдем единни и да спазваме наложените ограничения. Песента е по текст и музика на Мария Кулева, аранжимент на Минко Минков, бивш преподавател в училището. Записът е дело на вокална група "Раковина".

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ябълките подобряват паметта

Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е публикувано в списание "Stem Cell Reports". Експерти от Университета в Куинсланд и Германския център за невродегенеративни заболявания са провели проучване върху мишки. Те култивирали стволови клетки от мозъка на възрастни мишки и..

публикувано на 27.02.21 в 14:44

В очакване на Баба Марта

Варна отново ще посрещне един от най-обичаните български празници – Баба Марта, с двуметровите Пижо и Пенда, които бяха монтирани на входа на Морската градина. Композицията е дело на Венцислав Марков и Христина Цонкова, възпитаници на Националната художествена академия. Те са изработени от метал - желязо, арматура и ламарина, и са..

публикувано на 27.02.21 в 11:04

Март до 1 градус над нормата и по-малко валежи

Облаците ще се разкъсват на националния празник С близки до нормата температури или до градус над нея се очаква да бъде март тази година. В източната половина на страната обаче ще е относително по-хладно. Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 4 градуса. Във валежно..

публикувано на 27.02.21 в 08:12

Италианско изследване: Ултравиолетовите лъчи убиват заряда на вируса

Ултравиолетовите лъчи могат да угасят до 99,9 на сто от заряда на Sars-CoV-2. Това съобщи в.”Кориере дела сера”, цитирайки изследване на екип италиански учени по медицина и физика от Университета на Милано. То трябва да бъде публикувано тези дни. Екипът е стигнал до извода, че в различни капки, съдържащи вируса, неговият заряд се деактивира..

публикувано на 27.02.21 в 07:52

Да останеш на улицата

Изгонена от квартирата, сама, с багажа.  Това се случва на жена, която е живяла 15 години под наем в блок 23 във варненския квартал "Възраждане".  Случайно я забелязва Вартан Сетракян, който работи в известна куриерска фирма. Вчера сутринта й носи пратка, а по обяд тя е пред входа с целия си багаж.   Чуйте още какво се случва от разказа на Вартан пред..

публикувано на 26.02.21 в 12:19

Счетоводството, съчетано с бродиране "ражда" мартенички

Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници? Отговорът е много лесен - цифрите помагат да се шие, подобно на гоблените. Още повече, че това хоби помага на човек като Антоанета Сърбова да си почине от тежкия ден, прекаран сред документи и изчисления. Антоанета превръща всяко нещо, до което се докосне в интересно бижу, практичен..

публикувано на 26.02.21 в 06:53
Снимката е с илюстративна цел.

Цените на билетите за крайградските линии с промяна след 6 месеца

Шест месечен срок за анализ определиха съветниците от комисията "Транспорт" преди да бъдат променени евентуално цените за билети и карти за пътуване в крайградските зони. Те разгледаха предложението на кмета на село Тополи Благовест Георгиев за изравняване на цените на картите, които към момента са различни за градските и крайградските зони. Според него..

публикувано на 25.02.21 в 14:47