Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен "Час по физическо" с БГ Бъди активен

| обновено на 23.04.20 в 08:50

Поредица от видео тренировки за деца има амбицията да раздвижи българските ученици, които сега учат от вкъщи. Програмата „Час по физическо“ е инициатива на пловдивското сдружение “БГ Бъди активен“, което има дългогодишен опит в провеждането на инициативи за насърчаване на физическата активност и спорта. 

Съдържанието на кратките серии е разработено от инструктори от зала за функционални тренировки в Пловдив и е съобразено с възможностите и нуждите на децата.

Вече са подготвени четири видео тренировки. Предстоят и такива “на живо”, които ще се излъчват във фейсбук страницата на организаторите. Взички тренировки ще са до 20 мин., за да могат да се вместват в учебната програма, каза за Радио Варна Ласка Ненова, основател на сдружението и мениджър на Европейската кампания за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE. Тя призова и родителите се включат в тренировката на децата. "Много от нас работят от вкъщи, седнала работа. Ние говорим с много хора, не само от България, а от цял свят и много от тях споделят, че работата от вкъщи дори ги натоварва повече, защото нямат тези почивки, кафе паузи, които обикновено имаме в офиса, както и разговораите с колеги. Така че, нашето предложение е - включете се! Това са 20 минути, които ще подкрепят вашето физическо и ментално здраве", подчерта Ненова.

Видео тренировките ще бъдат предоставени безплатно на всички училища, които имат желание да активизират дистанционно заниманията по физическо знание и спорт за учениците си.
Инициаторите вече регистрират интерес към поредицата от видео тренировки и споделят, че са получили положителни отзиви от преподаватели по Физическо възпитание и спорт от различни училища.

Изолацията не трябва да е причина да спрем да мотивираме децата да се движат повече. С кампанията „Час по физическо“ „БГ Бъди активен“ отправя призив за повече физическа активност у дома. Вече повече от 7 години сдружението ни работи чрез различни инициативи за повишаване на активното време при децата и подрастващите. Затова решихме да помогнем на училищата като им предоставим качествен безплатен ресурс, който да използват“, казва Ласка Ненова, основател на сдружението и мениджър на Европейската кампания за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE.

Съдържанието на кратките серии е разработено от инструктори от зала за функционални тренировки в Пловдив и е съобразено с възможностите и нуждите на децата. То включва упражнения за различните мускулни групи, като горна част (гръб, рамене, ръце), торс и ядро, т.е коремните мускули и долна част (крака). Упражненията са със среден интензитет, само някои с по-висок, като времето за почивка, отговаря на нужното за възстановяване и бързото започване на новата серия. Натоварването за всяко дете е различно, като зависи от индивидуалните качества и физически показатели и здравословно състояние. Препоръчително е упражненията да се изпълняват под наблюдението на родител.

Екипът на сдружение “БГ Бъди активен” вече седем години е посланик на каузата за популяризиране на масовата физическа активност и работи с организации, граждани и доброволци за осъществяване на различни инициативи за раздвижване на хора от различни възрастови групи. В последните години организацията е координатор за България на Европейската седмица на движението и спорта MOVE Week и на Европейския ден на спорта в училище – една от най-масовите инициативи, в които децата се запознават с различни спортни занимания. 

По данни на Световната здравна организация България е на пето място в Европа по обездвижване при децата. 200 хил. българчета са с наднормено тегло, а 67 хил. страдат от затлъстяване. Хипертонията, лошият холестерол и диабетът тип 2 се появяват все по-често при деца и подрастващи у нас. Проучванията показват, че тези болести се появяват при децата вследствие на наднорменото тегло и обездвижването. Според различни изследвания съществува голяма вероятност децата с наднормено тегло да задържат или увеличат теглото си в зряла възраст, което води до отключване на нови здравословни проблеми.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Борислава Христова: Винаги си мисля за Варна ( ВИДЕО )

Борислава Христова е най-добрата българска баскетболистка в момента. Нейната кариера започва от варненския тим "Черно море Одесос" и стига до елитните отбори в Европа. За последните два сезона Борислава игра в румънския "Сепси", където беше голямата звезда. От новия сезон обаче ще носи екипа на елитния "Жирона"-Испания. Боби беше гост на Държавното..

публикувано на 02.07.24 в 11:35

Нов футболист в Нефтохимик

Първото лятно попълнение в селекцията на представителния отбор на Нефтохимик за сезон 2024/2025 е Яни Николов. Роденият през 1995 година е роден в Бургас и играе на позицията полузащитник. Играл е още за отборите на Черноморец и Созопол във Втора лига (бившата „Б“ ПФГ). През миналият сезон се състезава за отбора на ОФК Карнобат.

публикувано на 02.07.24 в 09:02

Холандия ще защитава статистиката срещу Румъния

Румъния среща Нидерландия на осминафиналите на Евро 2024 днес. “Лалетата” не се представят убедително от старта на шамипоната.  Тимът на Куман победи Полша, но след това направи равен с Франция и загуби от Австрия. Румънците завършиха на първо място в група “Е след победа над Украйна, загуба от Белгия и равенство със Словакия. Общо взето еднакви..

публикувано на 02.07.24 в 08:11

Турция и Австрия гледат към 1/4 финалите

Отборите на Австрия и Турция тази вечер се изправят един срещу друг в Лайпциг. Това ще е последният мач от 1/8-финалите на ЕП по футбол. Срещата е от 22:00 ч.  Австрийците са най-приятната изненада до този момент на турнира.  Те спечелиха група D с 6 точки. Загубата от Франция не е реална, защото стана след техен автогол. Отборът играе подредено и..

публикувано на 02.07.24 в 08:06

Българките спечелиха последната си контрола

Националният отбор на България за жени U20 спечели последната си контрола преди Европейското първенство в Дивизия B, на което София е домакин. В среща, изиграна днес в столичната зала „Триадица“, баскетболистките на Преслав Пешев надвиха Швейцария с 58:47.  Двубоят започна много равностойно, като след десет минути игра гостите имаха леко предимство..

публикувано на 02.07.24 в 07:57

Португалия се измъкна срещу словенците

Португалия отстрани Словения с 3:0 след дузпи в истинска драма на ЕП по футбол. В редовното време 0:0. Общо взето слаб мач с много пропуски на португалците. Голямата звезда Роналдо отправи много удари към Ян Облак, но неуспешни. Той дори пропусна дузпа в 105-ата минута, но   последва реванш при изпълнението на наказателните удари и се разписа..

публикувано на 02.07.24 в 07:56

Франция пак игра слабо

Франция се класира за 1/4-финалите на ЕП по футбол. Те постигнаха победа с 1:0 над Белгия. Автогол на Ян Вертонген в 85-ата минута донесоха победата на „петлите“. Франция не е Франция и продължава да не показва играта, която всички искат.  На 1/4-финалите Франция ще срещне победителя от сблъсъка между Португалия и Словения.

публикувано на 01.07.24 в 21:19