Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купуването на продукти от родни производители сега, ще означава подем на българското земеделие в бъдеще

Българите трябва да подкрепят родното земеделско производство като изберат да купят продуктите си от български производители, а не от големите търговски хранителни вериги. Това коментира за радио Варна Борислав Борисов, председател на УС на Асоциацията на българските села.От Асоциацията подкрепят усилията, които министър Танева положи, за да защити местните производители, като бъдат осигурени специални щандове за родна продукция в  супермаркетите. От тук нататък зависи от самите нас от къде и каква стока ще купуваме и доколко осъзнаваме, че с всяка закупена стока от български земеделец ние помагаме за бъдещото развитие на целия отрасъл в страната ни, каза още Борисов.

„Липсва осъзнатост у потребителите, които в криза като сегашната вместо да подкрепят българското производство пак ходят и се трупат на опашки в чуждите търговски вериги, където изобщо няма да коментираме качеството на храните. Но да не забравяме един факт – основният приоритет на търговските вериги е печалбата. Нито се интересуват от здравето на потребителите, нито ги интересува просперитета на българските земеделци и стопанства.“, коментира Борисов.

Едно от най-ключовите неща при избора на храна е да се купува жива храна, каза още Борисов. Такава е храната купена от българските ферми, а не от търговските вериги.

Прясна и жива храна може да се купи само от Фермерските пазари. В момента те могат да задоволят търсенето на около 30 % от хората. И ако земеделците продават стоката си на тези пазари, а не я връщат, това ще означава за напред подем в българското фамилно земеделие и в развитието на селата, убеден е още Борисов.

Във всички големи градове трябва всеки ден да има Фермерски пазари с българска продукция, които да са обхванати в мрежа в цялата страна. „Тук вече държавата, ако реши да демонстрира ангажираност, може да окаже подкрепа и съвместно с общините да се направят места където това да се извършва удобно, а не да унижават българските земеделски производители като им казват да отидат на паркинга на чуждите вериги и така пак да закарат клиенти в тях.“, коментира Борислав Борисов.

Чуйте още в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин заради пожар в складове за фойерверки

Пожар е избухнал в складове на фирма за фойерверки  и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара. Последвали са взривове, съобщава БНР.  Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в някои от селата в..

публикувано на 25.07.24 в 21:49

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35