Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Даскалът по музика и изкуството отвъд учебниците

| обновено на 26.04.20 в 14:38
16
Добрин Пелтеков - Даскалът по музика
Снимка: Фейсбук/ Даскалът по музика

Той не е просто учител. Той е Даскалът по музика. И е даскал не само на своите ученици, но и на всички останали, които обичат музиката и искат да я разберат, почувстват, заобичат, а защо не и да я превърнат в част от живота си. Благодарение на технологиите. И бързата връзка, която може да ни предостави интернет пространството.

Започва да работи като преподавател по музика едва преди няколко години, но тя, музиката, е неразривна част от съществуването му. Започва с желанието да направи сайт, в който да публикува полезна информация като допълнение към учебния материал на учениците от пети до седми клас. Така се ражда сайтът му "Даскалът по музика". Както и връзката му с децата, която е отвъд преподаването в класната стая. Защо? Ще разберете сега!


Добрин Пелтеков преподава музика в ОУ "Св. Патриарх Евтимий" във Велико Търново. След началото на сайта му, учителят вече има активни не една или две социални мрежи, с едничката цел да е по-близо до своите възпитаници. Няколко години по-късно училището вече има Музикална телевизия, ученическа група - "Хаштаг", куп организирани срещи с известни личности, образователни концерти и записани интервюта с не един или двама изпълнители. Всичко това се документира стриктно в сайта, Фейсбук страницата, Инстаграм профила... както на Даскала по музика, така и на МУТВ - училищната телевизия, която си има и журналисти, и оператори, и редактори. А главният редактор и монтажист, разбира се, е Добрин Пелтеков.


Какво е да се срещнеш очи в очи с Ицо Хазарта и да му зададеш лично въпросите, които те вълнуват? Но преди това, съветва Пелтеков, трябва да се подготвите добре. А как бихте се почувствали, ако на първия чин в класната стая седнат музикантите от Остава, а след това застанат пред дъската и организират специален концерт, само за вашия клас? Ами ако се запознаеш със странните музикални инструменти, на които свирят "Оратница", които са дошли специално заради Даскала и заради вас в салона на училището, за да се включат в образователния концерт?


Със сигурност децата от великотърновското училище са истински късметлии. И те го осъзнават! Активно се включват във всяка от идеите на своя преподавател и го подкрепят по начина, по който и той го прави. Заедно създават и училищната музикална група "Хаштаг". Вече имат своите участия и редица кавър версии, изпълненията на някои от които могат да се намерят лесно в интернет. Имат и авторска песен, която още не е записана. Преди десетина дни младежите от "Хаштаг" записаха в домашна обстановка видео към песента "Dance Monkey" на "TONES AND I", за да бъдат, макар и виртуално, заедно в извънредното положение.


Кой е Даскалът по музика, как се справя с карантината и защо технологиите са важни, и то не само в дни на извънредно положение? Как се намират сили и енергия за всяка една от идеите му и как се приемат те от децата? И как и от къде може всеки от нас да научи интересни факти за Музиката? Чуйте от интервюто с Добрин Пелтеков, което той даде за музикалното издание на предаването "Улица "Събота" по Радио Варна:


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лилианна Николаева: Рекламният текст е успешен, ако идеята зад него докосва хората

"Копирайт" е термин, произлизащ от английския език ( copy – ръкопис, текстов материал; write – пиша ). Копирайтър се нарича този човек, който отговаря за текстовата част на рекламата във всичките ѝ форми – печатна, външна, радио, телевизионна и в интернет. Маркетингът и рекламата засягат всяка минута от ежедневието на съвременния човек, в интернет и..

публикувано на 23.09.23 в 15:40

Иван Юруков: Театърът ни дава възможност да си спомним къде сме и накъде отиваме

Театърът е това място, което ни дава възможност да си спомним къде сме и накъде отиваме. Това подчерта в интервю за предаването "Гравитация нула" по Радио Варна актьорът Иван Юруков, който се превъплъщава в ролята на д-р Соколов в "Под игото". Премиерните спектакли бяха на 19 и 21 септември в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна...

публикувано на 22.09.23 в 09:05

Магистър фармацевт: Трябва да се спре износът на животоспасяващи лекарства у нас

Обявяването на имейл за подаване на сигнали за липсващи лекарства до народните предствители от Комисията по здравеопазване към Народното събрание, е много добро решение, коментира за Радио Варна магистър фармацевтът Рада Пехливанова. Тя обаче е скептична, че всички народни представители от комисията ще четат сигналите и ще реагират..

обновено на 21.09.23 в 11:52
Димитър Събев

Икономистът Димитър Събев: Земеделските протести са политически мотивирани

На фона на набралия скорост протест на аграрния сектор, иницииран от зърнопроизводителите „задача номер едно е да се устои на опита за дестабилизация на властта. Непосредствено след това трябва да започне работа върху дългосрочна политика, която ще превърне българското селско стопанство в нещо повече от зърно“. Това посочва икономистът Димитър Събев..

обновено на 20.09.23 в 14:50

Въпреки войната, експортните мита и транспорта, слънчогледът от Украйна влиза у нас на пазарни цени

Въпреки войната, експортните мита и транспортните разходи, слънчогледът от Украйна влиза в България на пазарни цени. Това каза за Радио Варна, след започналите протести на зърнопроизводители и животновъди заради вноса на украинско зърно и селскостопанска продукция, Юлиан Стефанов - финансов директор на една от големите компании за преработка на..

публикувано на 20.09.23 в 09:05

Сия Папазова на 80: Много е хубаво да си жив на този свят! Да си жив и да те има!

Театралният критик и един от създателите на Детско-юношеския театър "Златното ключе" във Варна Сия Папазова, автор на книги, бивш драматург в театрите в Стара Загора и Варна, ярка творческа фигура в историята на Варненския драматичен театър, навърши 80 години. Десетки нейни приятели, представители на институции, на културни институти от целия град,..

публикувано на 19.09.23 в 09:05

Цветана Манева: На любимата ми публика във Варна - само благодарност!

Най-високото отличие на Варна - "Почетен гражданин", получи актрисата Цветана Манева на официална церемония в морската столица. Н аградата беше дадена за значимия ѝ принос към театралния живот на морския град, за дългогодишната ѝ дейност като артистичен директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и за блестящите ѝ роли в киното и..

обновено на 18.09.23 в 21:16