Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адвокати оборудваха зала за виртуално участие в съдебни заседания

Адвокатска колегия-Варна
Снимка: Адвокатска колегия-Варна

Специална зала за виртуално участие в съдебни заседания по граждански дела оборудваха от Адвокатската колегия във Варна.

Видеоконферентните връзки се осъществяват по строги правила за работа в дистанционен режим, въведени от съдилищата. Оборудваното помещение се намира в Регионалния център за правно консултиране на ул. „Пирот“ № 8 във Варна.

След образуването на делото и разпределянето му на съдия от дежурния състав, то се насрочва в открито съдебно заседание. Страните биват уведомявани по електронен път или по телефона. Изпращат им се инструкции за дистанционното провеждане на откритото съдебно заседание.

„От съда уведомяват и колегията, а ние осигуряваме достъп на страните и процесуалните им представители до оборудваните за целта пространства в Регионалния център. Изслушване на вещи лица по експертизи, както и разпити на свидетели се провеждат в съответната съдебна палата, там са съдебният състав и съдебният секретар“, посочи Калина Милославова, председател на Адвокатска колегия – Варна.

30 минути преди заседанието системен администратор създава т.нар. „виртуална стая“, като линкът й съдържа номера на делото и годината. Този линк се предоставя на точките за контакт.

„Процесуалните представители на страните се явяват 30 минути преди заседанието, за да получат линка и да се направи проба на връзката. Камерите на двата осигурени компютъра са насочени към всяка от страните с оглед възможност за постоянен визуален контакт със съдебния състав“, обясни председателят.

Легитимирането за участие в заседанието става с документ за самоличност.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Балчик

Програмата за разпореждане с общински имоти на Балчик е преизпълнена с 335 хиляди лева

Програмата за разпореждане с общински имоти на Балчик е преизпълнена с 335 хиляди лева.  Общо в местната хазна са постъпили  1 945 666 лв., става ясно от отчета за състоянието на общинската собственост и за резултатите от нейното управление през  2021 година. Най-много, над 900 хиляди лева, са събраните средства от наеми на земи от общинския..

публикувано на 26.01.22 в 17:53
 Стефан Янев

Стефан Янев: Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт в Украйна

Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на теротирията на Украйна, или друга държава, без тези решения да бъдат взети в тази зала - на Народноро събрание. Няма такова предвиждане. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев, информирайки депутатите за позицията на страната ни относно напрежението Русия-Украйна,..

публикувано на 26.01.22 в 17:37

Предлагат по-ниска цена на газа от февруари

След анализ, изготвен въз основа на представени от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклад на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 февруари 2022 г. да бъде в размер на 114,31 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец януари утвърдената от регулатора цена е..

публикувано на 26.01.22 в 16:44

Тристранката обсъжда Бюджет 2022 онлайн

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе дистанционно заседание на 27 януари.  Дневният ред на тристранката е изцяло фокусиран върху държавния бюджет за тази година. Първата точка е Проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Веднага след това социалните партньори ще разгледат Проекта на Закон за..

публикувано на 26.01.22 в 16:20

В пет училища във Варна учат изцяло дистанционно

В пет училища във Варна учениците преминаха изцяло на обучение в електронна среда заради високата заболеваемост от COVID-19. Това са Трета природо-математическа гимназия, Варненската търговска гимназия, ОУ "Георги Раковски", Национално училище по изкуствата ”Добри Христов" , СУ " Климент Охридски". В 12 учебни заведения обучението се осъществява на..

обновено на 26.01.22 в 16:15

Варна ще е домакин на Форум и индивидуални консултации относно ин витро с донорски яйцеклетки

Медицински център за репродуктивно здраве ще представи своята донорска програма за яйцеклетки в град Варна. Събитието ще се проведе на 29 януари, от 11 ч. в хотел на бул. "Княз Борис I" 111. Всички двойки, посетили деня на отворените врати, ще получат възможността за безплатни консултации с ръководителя по донорска програма, д-р Дарина Давидова...

обновено на 26.01.22 в 15:34

60 души са настанени в приюта за бездомни във Варна

60 души са настанени в приюта за бездомни хора в местността Баба Алено във Варна. Само за няколко дни заради ниските температури в дома са постъпили 10 човека. Tова съобщи Таня Василева, директор на дирекция "Социални дейности" в общината. Капацитетът на заведението е за 100 души.  Хората се настаняват, след като се тестват с антигенен тест, обясни..

публикувано на 26.01.22 в 15:17
Подкасти от БНР