Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават изтичащите договори на спортните клубове във Варна до края на годината

Кристиян Димитров - директор на дирекция "Спорт" в Община Варна
Снимка: Румен Генов - Радио Варна

Постоянната комисия "Младежки дейности и спорт" имаше онлайн заседание днес. Удовлетворено ли беше искането за финансово подпомагане на различни спортни клубове във Варна и какви решения бяха взети?

Отговорите на тези въпроси потърси от Кристиян Димитров - директор на дирекция "Спорт" в Община Варна, спортният редактор на Радио Варна Румен Генов.

По време на заседанието стана ясно, че Община Варна е предприела действия за удължаване на договорите на спортните клубове, а за тази цел е назначена специална комисия. С това решение до края на 2020 г. ще бъдат продължени изтичащите договори на клубовете, за да може да им се гарантира получаването на финансиране.

Ако предложението бъде одобрено от местния парламент, клубовете ще могат да ползват базите безплатно до началото на 2021 г. „Това е много сериозна помощ от Общината за клубовете, за да могат да продължат дейността си и да получат финансиране от Министерството на младежта и спорта“, коментира Димитров.

"Ние финансово по наредба ще ги подпомогнем", поясни Димитров.

 „Става дума за около 100 клуба, които, въпреки че няколко месеца не развиват дейност, отново ще получат финансова подкрепа“, добави директорът на дирекция “Спорт”.

Съветниците възложиха на кметската администрация да изготви справка относно финансовата рамка на програма „Спорт“ 2020 и промените в нея в резултат на извънредното положение.

Предложението за финансова помощ от 500 лв. за всеки месец от извънредното положение на всеки спортен клуб във Варна, който е готов да издаде ваучери за безплатни тренировки срещу получената подкрепа, няма как да бъде удовлетворено, обясни Димитров. "Няма нищо конкретно. Как ще се определят тези стойности? Няма яснота и каква е сумата. Предложението трябва да е мотивирано. Това е история с предизвестен край, но общинските съветници са тези, които взимат решенията", допълни директорът на дирекция "Спорт" в Община Варна.

Мнозинството от членовете на комисията гласуваха с „въздържал се“ с мотива, че предложението не е коректно зададено.

Предложение, обсъдено по време на заседанието днес, е това за стопанисване на тенис кортовете на спортна база "Чайка". Ще се търси вариант за купуване на балон, за да стане тази база целогодишна, с цел да бъде по-рентабилна и да може сериозно да присъства в масовия спорт, уточни Димитров.

Какви спортни събития ще бъдат отменени заради пандемията, ще има ли планирани нови мероприятия и какви са другите решения, взети по време на заседанието на спортната комисия днес? Чуйте в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киуан е на финал

Рами Киуан осигури поредния финал за България на Европейското първенство в Белград. Фурорът на националите ни в сръбската столица продължава, след като носителят на квота за Игрите в Париж ще боксира за златото при 75-килограмовите. Това е първи финал в кариерата на Рами при мъжете. Българинът се справи с 4:1 съдийски гласа със здрави Ремо..

публикувано на 26.04.24 в 07:56

Юношите ни с втора победа

Юношеският национален отбор на България до 16 г. постигна втора поредна победа в Турнира за развитие на УЕФА, който се провежда в Молдова. След успеха си срещу домакините на старта на надпреварата селекцията на Тодор Симов надигра и Армения с 3:0. Точни за “лъвчетата” бяха Димитър Челебиев с удар от дистанция, Мартин Пейчев от дузпа и Александър..

публикувано на 26.04.24 в 07:49

Отпуснаха 200 хиляди лева на БК "Черно море - Тича"

Общинският съвет във Варна отпусна 200 хиляди лева на Баскетболния клуб "Черно море-Тича". Решението беше взето по време на редовното заседание с подкрепата на 28 общински съветници. Средствата ще бъдат вложени в подпомагане на всички възрастови гарнитури на отбора, включително и на клуба по баскетбол на колички "Черно море - Тича".  Над 200 са..

публикувано на 25.04.24 в 18:13

Леонид Караваев за спорта иайдо и новата си книга

Леонид Караваев се занимава от дълги години с бойни спортове. Той е руснак, но от много години живее и работи във Варна. По-важното е, че пренася тук един много рядък спорт- иайдо. Много малко хора се занимават с него и познават тази дисциплина. Тя е доста специфична, но интерес към нея има. Леонид е апитан на българския национален отбор, а..

публикувано на 25.04.24 в 11:50

Лудогорец на крачка от финала за купата

Отборът на Лудогорец победи с 4:0 Хебър в първи полуфинал за Купата на България. Рик Джонатан отбеляза две попадения. Диниш Алмейда вкара трети гол в началото на втората част, а десетина минути преди края Спас Делев добави четвърто попадение.

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Вики Томова отпадна рано

Виктория Томова отпадна драматично в първия кръг на силния турнир на клей WTA 1000 в испанската столица Мадрид с награден фонд 7.7 милиона евро.Първата ракета на България отстъпи със 7:5, 5:7, 4:6 на №42 в световната ранглиста Синю Уан от Китай. Срещата продължи 2 часа и 51 минути.Томова пропусна десет мачбола във втория сет и трябва много да..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

В Спартак /Варна/ тренират с настроение

Футболистите на Спартак /Варна/  се подготвят под ръководството на Росен Кирилов за домакинството си на Монтана от 30-ия кръг на Втора лига фокусирани да запазят първото място в класирането. Спартаковци преследват 20-а победа за сезона и шеста поредна. Спортно-техническият щаб и футболистите ще опитат да запазят 100-процентовата ефективност на..

публикувано на 25.04.24 в 10:21