Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автоинструктори от Варна са готови за протест в Деня на труда

| обновено на 28.04.20 в 15:42

Автоинструктори от Варна подготвят протест на 1 май с искане да бъдат възстановени теоретичните и практически обучения  по кормуване, както и провеждането на изпити при спазване на мерките в извънредно положение. Протестът ще е и срещу неангажираността на държавата към техния бранш в сегашната ситуация. Това каза за радио Варна Атанас Балабанов, председател на Съюза на автоинструкторите в града и собственик на автошкола.

Днес се провежда среща между представители на бранша и Министерството на транспорта, на която се обсъжда варианта работата на автоинструкторите да бъде възобновена от 4 май. Ако това не се случи, ще излезем на протест на 1 май, уточни Балабанов.

От варненския съюз са изпратили пакет от мерки за работа в извънредно положение до министерството на транспорта и имат визия как точно могат да се провеждат теорията и практиката при обучението на курсистите.

Има създадени платформи в интернет, чрез които може да се провежда теоретичното обучение на курсистите онлайн, каза Балабанов. Теоретичният изпит, обаче, няма как да се провежда в интернет. За целта и сега съществуват т.нар. бели стаи, в които има обособени кабинки. При спазване на изискуемата дистанция и ползване на защитни средства може да се провежда и изпита по теория. В тях вместо 10 човека, могат да се изпитват трима или четирима.

Няма никакъв проблем да се провежда и кормуването, каза още Балабанов. В автомобила ще се качват само инструктора и курсиста, които ще носят маски и ръкавици. След всеки учебен час колата ще се дезинфекцира и ще се проветрява, преди да се качи следващият курсист.

„При нас рискът ще бъде по-малък, отколкото да карам такси - да отида на летище Варна или летище София, да хвана първия пътник и да го закарам до тях. При това без да знам той откъде идва – от Англия, Германия или Италия и дали е заразен или не.Смятам, че при нас рискът е много по-малък от заразяване, отколкото в таксиметровия бранш, без да имам нещо против тях.“, коментира Балабанов.

Автоинструктори предлагат практическият изпит по кормуване да се провежда само в присъствието на инспектор от Държавна автомобилна инспекция /ДАИ/, като не е необходимо в колата да присъства и обучаващия инструктор. При евентуално желание от страна на курсиста да оспори решение на инспектора, ще се ползва записът от камерите, които са в колата.

В момента няма работещ механизъм, който да осигурява някаква финансова подкрепа на фирмите за шофьорски курсове, каза още Атанас Балабанов.

„Говори се за някакви 175 милиона лева за безвъзмездно подпомагане на малкия и средния бизнес, но засега не е ясно как ще се случва тази помощ и дали изобщо тази мярка ще бъде достъпна за бранша на автоинструкторите. Механизмът 60/40 е неработещ за нашите фирми, тъй като нашият оборот е 0 лв. от момента на въвеждане на извънредното положение. От тогава ние имаме забрана да работим. Така че, ние няма как да плащаме 40%, защото няма откъде да ги вземем.“

Атанас Балабанов е съкратил 8 човека от фирмата си от общо 10 души.

Протестът на автопревозвачите във Варна е планиран за 1 май 2020г. от 10.00 часа в двора на Държавна автомобилна инспекция – Варна.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огромни разрушения в Елин Пелин, дрон с термокамера облита района на инцидента

Хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин, предаде БНР.  Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило два пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:21

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" днес и утре

Ден на отворените врати ще се проведе на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  О т 13 до 17 часа днес плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, за да бъде разгледан от варненци и гости, а на 27 юли, събота, ще бъде отворен за посещение от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три..

публикувано на 26.07.24 в 07:00

Адресите без ток на 26 юли

На 26.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Величково и с. Цонево - клиентите, електрозахранени от ТП 7 и МТП 23. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч...

публикувано на 26.07.24 в 06:16

Денят започва с облаци, но ще завърши със слънце

Утрото в петък ни посреща с прохладно и ветровито време. Днес денят ще започне с по-значителна облачност, на места все още ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Постепенно валежите ще спрат и до вечерта облачността ще се разкъса и намалее до ясно. Ще духа умерен вятър от север-северозапад, привечер ще..

публикувано на 26.07.24 в 06:02

Частично бедствено положение в Елин Пелин заради пожар в складове за фойерверки

Пожар е избухнал в складове на фирма за фойерверки  и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара. Последвали са взривове, съобщава БНР.  Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в някои от селата в..

публикувано на 25.07.24 в 21:49

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00