Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учител от Варна: Наесен да не се окажем без учители

| обновено на 04.05.20 в 08:00

Не е необходимо учениците от 7 и 12 клас да се връщат в училище по време на извънредно положение, а и след това, коментира за радио Варна Петко Петков, директор на СУ „Св.Климент Охридски“ във Варна. Въпреки трудното стартиране на дистанционното обучение, работата в онлайн среда дава своите резултати. Започна и оценяването на учениците, така че не е проблем учебната година да се приключи и по начина, по който върви в момента, каза още той.


„Имаме един пример от 2003 г. до 2007 г. включително, в който учениците в 12 клас завършваха като избираха един предмет, който да им бъде вписан  за втори зрелостен изпит. Към настоящия момент те вече са си подали заявленията за явяване на държавите зрелостни изпити и са си избрали. Ако ситуацията се задълбочи, има вариант, не казвам, че е най-разумният и най-удачният, но все пак има вариант тази оценка да бъде вписана в дипломите им съответно средно аритметичното от четирите години гимназиален етап.

За учениците от 7 клас нещата стоят по малко по-различен начин, защото неприсъственото обучение при тях дава резултати, но за самия изпит в онлайн среда нямаме никаква практика и мисля, че там без присъствен изпит няма да се случи.“, коментира Петко Петков.

Основното притеснение е на друго място според него. Всички сме наясно, че възрастовата граница на учителите вече е 50+ и доста от тях са в така наречената рискова група. Според проучване на Синдиката на българските учители вече е започнало подаването на заявления за пенсиониране и това лято учителите, които ще се пенсионират ще са много. „Учениците ще останат, да не се окажем, обаче, без учители!", опасява се Петков.БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Да потанцуваме с живота

Днес минавах край една галерия. На дъската за обяви беше написано следното: "Животът може да не е купонът, който сме си представяли, че ще бъде, но какво пречи да потанцуваме, докато сме тук?". Много ми хареса и по пътя се питах всъщност какво точно пречи. Разни хора, разни идеали, разни отговори. На един му пречи всичко, абсолютно всичко. Тортата..

публикувано на 04.12.23 в 17:30
архив

Палят светлините на градската елха навръх Никулден

Тържественото запалване на светлините на градската елха и празничен коледен концерт за деца ще се проведе навръх Никулден. Традиционно събитието ще бъде на 6 декември, сряда, от 18.00 часа на площад „Независимост“. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. В концерта ще вземат участие детски вокални и танцови състави от..

публикувано на 04.12.23 в 15:51
Д-р Теодор Лазаров

И догодина ваксинират безплатно срещу човешкия папилома вирус

През следващата година изтича поредният етап от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Започнала преди десет години, програмата на здравното министерство, разшири обхвата си с момичета на възраст от 10 до 13 години. Целта е предпазване от човешкия папилома вирус чрез ваксинация преди началото на..

публикувано на 04.12.23 в 15:10
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита паметта на Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причастят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.23 в 09:35

Благотворителен коледен базар в сърцето на Варна

Благотворителният коледен базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за трета поредна година, за да изпълни декември с коледно настроение. Българската стрийт фууд асоциация - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да посетят Благотворителния коледен базар от 8 до 27..

публикувано на 03.12.23 в 16:50

Роботизираната хирургия - бъдещето при операциите

Роботизираната хирургия е все по-предпочитана при операции. Както от хирузи, така и от пациенти. Предимствата са, че това е съвременен метод, който се базира на последните достижения в медицинската наука и практика. Той е залегнал в световните практики и през последните 15 години е широко застъпен. През последните пет години роботизираната..

публикувано на 02.12.23 в 13:31

Над 1000 посетители разгледаха и изпробваха симулаторите в Морско училище

 Над 1000 души от Североизточна България и Бургас посетиха Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна по време на Деня на отворените врати, за да разгледат базата и навигационните симулатори в учебното заведение. Габриела Славковска бе един от посетителите. Тя се готви да стане курсант. Още от сега тренира и учи. Смята, че няма мъжки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:08