Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учител от Варна: Наесен да не се окажем без учители

| обновено на 04.05.20 в 08:00

Не е необходимо учениците от 7 и 12 клас да се връщат в училище по време на извънредно положение, а и след това, коментира за радио Варна Петко Петков, директор на СУ „Св.Климент Охридски“ във Варна. Въпреки трудното стартиране на дистанционното обучение, работата в онлайн среда дава своите резултати. Започна и оценяването на учениците, така че не е проблем учебната година да се приключи и по начина, по който върви в момента, каза още той.


„Имаме един пример от 2003 г. до 2007 г. включително, в който учениците в 12 клас завършваха като избираха един предмет, който да им бъде вписан  за втори зрелостен изпит. Към настоящия момент те вече са си подали заявленията за явяване на държавите зрелостни изпити и са си избрали. Ако ситуацията се задълбочи, има вариант, не казвам, че е най-разумният и най-удачният, но все пак има вариант тази оценка да бъде вписана в дипломите им съответно средно аритметичното от четирите години гимназиален етап.

За учениците от 7 клас нещата стоят по малко по-различен начин, защото неприсъственото обучение при тях дава резултати, но за самия изпит в онлайн среда нямаме никаква практика и мисля, че там без присъствен изпит няма да се случи.“, коментира Петко Петков.

Основното притеснение е на друго място според него. Всички сме наясно, че възрастовата граница на учителите вече е 50+ и доста от тях са в така наречената рискова група. Според проучване на Синдиката на българските учители вече е започнало подаването на заявления за пенсиониране и това лято учителите, които ще се пенсионират ще са много. „Учениците ще останат, да не се окажем, обаче, без учители!", опасява се Петков.ВИЖТЕ ОЩЕ

Колоездене за здраве в Балчик по случай Деня на европейското сътрудничество

Повече от 100 ученици се включиха в спортния празник, чрез който в Балчик се отбеляза Денят на европейското сътрудничество. В продължение на няколко часа децата от местните училища караха велосипеди, осигурени от общината, по крайбрежната алея. Разнообразни подаръци бяха раздадени от Техническия секретариат на офиса на програма ИНТЕРРЕГ VА в румънския..

публикувано на 27.09.22 в 14:30

Михаил и Румен Мързакови от Варна - по пътя към големия шахмат

Две талантливи момчета от Варна - Румен и Михаил Мързакови, печелят почти всички шахматни турнири, в които участват.  Мечтата на по-големия брат - Михаил,  е да стане световен шампион по шах като Михаил Тал. Двамата имат огромна колекция от купи и медали. Купите са 35, а медалите постоянно се увеличават.  Майката на малките големи асове в шахмата..

обновено на 27.09.22 в 13:01

Пешеходните пространства на Варна - ще продължат ли да се разширяват?

На 22 септември сдруженията Таляна и VarnaSpaces / Пространствата на Варна в партньорство с Община Варна организираха серия от културни и образователни събития на открито, обединени в Ден без автомобили - част от ежегодната инициатива на Европейската комисия Европейска седмица на мобилността . Фокусът на събитията е върху..

публикувано на 26.09.22 в 23:03

Лесна работа: С едно наум

След като затворихме сезона на летните пътувания, споделям с вас някои бележки, които може и да са от полза. Извлечени са от собствен опит по време на престой в хотели. Не говорете за хората в тяхно присъствие в трето лице, все едно, че са стара саксия на стълбищната площадка. Нищо, че е хотел и вие предполагате, че обсъждате чужденци,..

публикувано на 26.09.22 в 16:13

До края на месеца безплатен достъп до общинските спортни бази във Варна

Безплатен достъп на граждани до общинските спортни бази ще бъде предоставен в периода 23-30 септември 2022 г. Инициативата се провежда във връзка с Европейската седмица на спорта, съобщиха от ОП „Спорт - Варна“. Графикът е следния: Общински спортно-развлекателен комплекс „Младост“: Футболно игрище: 23.09.2022г. от 12.00 до 16.00ч...

публикувано на 26.09.22 в 08:20

Българските скаути с инициатива за борба с климатичните промени

Организация на българските скаути кани младежи на възраст от 15 до 29 години да се включат в конкурс с мото „Земята се нуждае от нашата помощ“ - за най-добри малки инициативи в изпълнение на дейности за борба с климатичните промени и смекчаване на последствията от тях, както и за популяризиране на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН.  Намерете..

публикувано на 24.09.22 в 09:11
Чудобой 2021

Чудобой в града – състезание за малки и големи във Варна

Градска версия на дългогодишното състезание Чудобой, което се провежда в района на Чудните скали, предстои през почивните дни във Варна – на 24 и 25 септември. Това обяви за Радио Варна Аспарух Вълчев от организаторите. Идеята е да достигне до повече хора, които обичат спорта и забавленията, но нямат възможност да пътуват извън града. Проявата е..

обновено на 23.09.22 в 10:15