Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Швейцарският "Le Temps": Военен хирург спаси България от коронавирус

Венцислав Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

Военен хирург с мисии в Ирак и Афганистан спаси България от разпространението на коронавирус. Това пише швейцарският вестник "Le Temps", пише БГНЕС и публикува пълният текст на материала.

Вече над два месеца българите наблюдават с отворени очи един човек - генерал Венцислав Мутафчийски, който координира борбата срещу разпространението на COVID- 19 в страната.

Този военен лекар с бръсната глава беше почти неизвестен преди назначаването му за шеф на оперативния щаб, в който са включени доста експерти и политически лица, и който от края на февруари почти всеки ден дават брифинги на живо за здравословното състояние в страната. Според последните данни за около 1500 заразени с COVID- 19 и около 70 починали, може да се каже, че България се справя по-скоро добре или направо много добре. В европейската класация за смъртност на глава от населението страната се нарежда на четвърто място - един на 140 000 души. България е веднага след Словакия, Латвия и Малта. За сравнение - в Белгия се пада по 1 починал на 1800 души.

За много това е истинско чудо. България, която много често се представя за най-бедната страна в ЕС, има доста проблеми в здравеопазването поради масовото напускане на медицински персонал към по-богатите страни от ЕС. Когато питаме ген. Мутафчийски, той предпочита да говори, че става въпрос за "невероятен шанс": преди още вирусът да е дошъл, страната затвори всички учебни заведение и въведе специфични мерки в болниците заради грипа, който нанася много щети всяка година.

"След това трябваше просто да удължим тези строги мерки", казва той. Но това, което генералът не казва, е неговото лично участие в тази стратегия, приемайки доброволно ролята на лошия вестоносец. Дори и на лошото ченге. Той беше първият, който предупреди българите за настъпването на "епидемия с невиждана ярост". "И докато в София някой се вълнува дали фризьорските салони ще бъдат затворени, ние трябва да сме подготвени за загубата на човешки животи, включително и на наши близки". След това той редовно критикуваше безразсъдното поведение на своите сънародници, липсата на дисциплина и призоваваше за по-строги мерки и по строги наказания за тези, които не ги спазват. Той не се поколеба да разкритикува публично политиците, дори и лекарите, които минимизираха опасността. Този военен успя да убеди премиера Бойко Борисов да обяви извънредно положение на 13 март и да въведе строга карантина с главозамайващи наказания за нарушителите.

Многото българи, които работеха в Западна Европа, предпочетоха да се върнат в родината и веднага бяха поставени под карантина и редовно проверявани от силите на реда. Там където имаше огнища на зараза, местата бяха отцепени, без да се използва съвременното проследяване, но със старите методи българите успяха да предотвратят катастрофата. Междувременно Венцислав Мутафчийски се превърна в най-противоречивата личност в страната- обичан от едни, заклеймяван от други, като дори получи и смъртни заплахи. В България, като една бивша комунистическа страна, мъжете в униформа не винаги са уважавани. Но ген. Мутафчийски може би успя да промени това отношение.

55-годишният военен хирург и шеф на уважаваната ВМА е имал мисии в Ирак и Афганистан в рамките на НАТО. Той оперирал както военни, така и цивилни лица включително и деца в конфликтни зони. Бил е очевидец на много атентати и е участвал в завръщането на български военни в страната. Той може би е единственият хирург, който се е специализирал за лечение на ранени във война. Към всички тези качества трябва да се добави още едно, което изненада много хора. Попитан веднъж, колко роми са били заразени от вируса и дали няма да се предприемат по-специални мерки към това малцинство, което е обвинявано за всички страдания в България, той изригна: В кой век живеете?! Спомняте ли си кой в историята водеше статистика за етническа принадлежност?".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засадиха дръвчета в кв. "Младост"

По инициатива на няколко организации на поляната пред блок  23 в квартал „Младост” във Варна бяха засадени три дървета –две иглолистни и едно широколистно,дарениеот градински център.Гергана Петрова от клуба по акробатика в морската столица обясни ,че по този начин не само се облагородява околната среда, но и се възпитават децата в отношение към..

публикувано на 30.09.20 в 18:07
Снимката е илюстративна.

Жена загина след сблъсък на лека кола и автобус край Долни чифлик

Жена загина при катастрофа между училищен автобус и лека кола. Инцидентът е станал днес в ранния следобед по пътя Долни чифлик - село  Детелина, съобщават от МВР. При произшествието е загинала на място 48-годишната водачка на автомобила "Дачия". Автобусът, управляван от 62-годишен водач, е собственост на основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" с...

публикувано на 30.09.20 в 18:01

Започва кандидатстването за изграждане на детски кътове на работното място

От днес работодатели и институции от централната и местната власт могат да кандидатстват с проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за създаване на детски кътове на работното място. Основната цел на процедурата „Детски кътове“ е да бъдат създадени възможности за получаване на услуги за децата на служителите. До петима..

публикувано на 30.09.20 в 17:41

Разрешиха спортните състезания на закрито с публика

Министърът на здравеопазването издаде 3 заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на месец ноември, съобщиха от министерството. Позволява се провеждането на спортни състезания на закрито с публика, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра, при..

публикувано на 30.09.20 в 16:52

Марияна Николова: Над 22 хил. работни места в сектора са запазени благодарение на мярката 60/40

Последните данни за мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват, че чрез нея са запазени повече от 22 хил. работни места в бранша. Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 места в идващите месеци, или общо техният брой да надхвърли 30 000 позиции. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в..

публикувано на 30.09.20 в 16:31

Връчват почетни отличия в ТУ-Варна

В Машинно-технологичния факултет утре ще се състои  тържествено заседание на Академичния съвет за връчване на  почетни отличия . Събитието ще започне в 10 часа в зала 114. По предложение на катедра „Автоматизация на производството“  академик Минчо Хаджийски  е удостоен с титлата „доктор хонорис кауза на Технически университет – Варна“, а на  проф...

публикувано на 30.09.20 в 16:24

Ремонтират читалището в квартал Галата

Морски образователен център ще се създаде в Народно читалище „Васил Левски-Галата 1927”. Проектът е по европейската програма за морско дело и рибарство, 100 процента безвъзмездна финансова помощ. Общият бюджет е в размер на 382 хиляди лева, а срокът за завършване е до февруари следващата година. Целта е цялостен ремонт на читалището (..

публикувано на 30.09.20 в 15:49