Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от Варна с искане участък от Крайбрежната алея да остане затворен за автомобили

Отвореното писмо на експертите, публикувано във Фейсбук
Снимка: Фейсбук/ Maksim Martinov Nedkov

Група експерти от Варна искат да убедят градската администрация участъкът от Крайбрежната алея западно от втора буна да остане трайно затворен за автомобили. Те организират във Фейсбук подкрепата на всеки желаещ до утре в 8 часа сутринта. Така името му ще бъде включено сред заявилите, уточняват инициаторите.

Отвореното писмо е с получател - кмета на Община Варна Иван Портних, а молбата е официално подписана от арх. Максим Недков, арх. Венцислава Недялкова, Димитрий Галихин, инж. Ивайло Добрев, арх. Калина Калчева, Мария Иванова, арх. Невена Вълчева и арх. Явор Панев.

"Оцеляваме като изключително успешна временната мярка пешеходният участък на крайморската алея "Капитан Георги Георгиев" да бъде удължена от Рибарския плаж до новоизградения под ската паркинг. С настоящото отворено писмо отправяме искане споменатият участък западно от Втора буна да остане затворен за автомобилно движение и след отмяна на извънредното положение... По този начин градът ни ще се нареди до Брюксел, Милано, Берлин, Талин и много други градове, използвали временната криза за преосмисляне на градските пространства", посочват в писмото си експертите.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Гвоздейков: Имаме амбиция да променим визията за управление на Български пощи

Възможностите за партньорство при реализацията на инвестиционните политики в „Български пощи“ ЕАД и в жп сектора бяха обсъдени на среща днес между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Кириакос Какурис, съобщиха от МТС. „Имаме амбиция да променим визията за управление на..

публикувано на 28.02.24 в 18:43

От 20 март земеделците могат да кандидатстват по държавната помощ заради войната в Украйна

От 20 март до 9 април 2024 г. земеделските стопани могат да кандидатстват по схемите за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури,..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Началникът на "Рибарски пристанища" за исканата оставка: Няма основание за този конфликт

Рибарско сдружение „Черноморски изгрев“ настоява в своя позиция началникът на отдел „Рибарски пристанища“ в община Варна Лъчезар Братоев да бъде отстранен от длъжност.  Рибари настояват за оставка на началника на отдел "Рибарски пристанища" във Варна Лъчезар Братоев каза, че не вижда основание за този конфликт. Според него поводът за реакцията..

обновено на 28.02.24 в 17:08

Заради случай на починал "Медицински надзор" проверява Центърa за спешна помощ в Добрич и Балчик

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ се самосезира и започва извънредна проверка в Центъра за спешна медицинска помощ – Добрич, Филиала за спешна помощ в Балчик и Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) Балчик. Това се съобщава на сайта на Агенцията във връзка с изнесена в медиите информация със заглавия:..

публикувано на 28.02.24 в 15:40

Международен институт дава възможност за иновативно лечение на онкологични заболявания

Девет държави, сред които България, участват в проект за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии-SEELIST. Той ще даде възможност за лечение на онкологични заболявания чрез облъчване с фотонно лъчение и ускорени снопове заредени частици. Това съобщи професор Леандър Литов , известен с изследванията си в областта на квантовата..

публикувано на 28.02.24 в 15:25

Кандидатстудентска борса предстои във Варна

Кандидатстудентска борса – Варна 2024 се организира на 15 март, петък, от 10 до 16 часа в Юнашкия салон във Варна.   Във форума ще участват всичките шест висши училища в града - Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров", Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов", Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", Технически..

публикувано на 28.02.24 в 14:10

Кметът на Българево изпрати сигнали до две министерства за лошото състояние на буните на Болата

Сигнал до министерствата на регионалното развитие и околната среда и водите, кмета на Община Каварна, Басейновата дирекция „Черноморски район“ и други институции по повод бездействието на областния управител на Добрич изпрати кметът на село Българево Георги Георгиев.   Сигналът е по повод силно компрометираното състояние на брегозащитните съоръжения на..

публикувано на 28.02.24 в 13:30