Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща по проблемите с водоснабдяването се проведе в Добрич

Среща по проблемите с водоснабдяването в община Добричка
Снимка: архив

Среща по проблемите на водоснабдяването в населените места на територията на община Добричка се проведе между местната власт и представители на ВиК Добрич. На нея присъства и областният управител на Добрич и председател на Асоциацията по водоснабдяване и канализация Красимир Кирилов.

Община Добричка се простира на площ от 1296 кв. км., а населението е от около 23 000 души. Общата дължина на водопроводната система в общината е 765 км и се състои от етернитови тръби, които се нуждаят от подмяна заради тежката им амортизация през годините, довела до рекордните 90% загуба на вода. От години един от основните проблеми на населените места в общината е липсата на вода, честите аварии, както и ниското налягане. През последните месеци ситуацията става все по-тревожна, а търпението на хората е пред изчерпване.

Десетки села от община Добричка почти ежедневно нямат вода, а вечер налягането е много ниско и по високите части на населените места изобщо не достига. Авариите понякога не се отстраняват с месеци. Разкопават се главни улици, в случай на проблеми с водопреносната мрежа, след което асфалтовата настилка не се възстановява. В редица села кметовете и кметските наместници твърдят, че им е наложен воден режим, който обаче не е официално оповестен от водното дружество. Предположенията са, че помпите се спират, с цел пестене на електроенергия за и без това задлъжнялото с над 30 милиона лева ВиК. Кметът на община Добричка Соня Георгиева представи накратко актуалната обстановка към момента.

Председателят на борда на директорите на ВиК Добрич Тодор Гикински заяви, че кризисна ситуация не съществува, както и че проблемите на водоснабдяването по селата ще бъдат решени в най-кратки срокове.Активно се работи по помпените станции, които не са били поглеждани през последните 30 години, сформиран е нов екип от професионалисти и затова той не приема обвиненията за липса на адекватна реакция, допълни Гикински. По отношение на изключването на помпите той обясни, че да се разчита по селата само на дълбоките сондажи, е престъпление.

До изготвянето на конкретен план по време на срещата така и не се стигна, но местната власт и ВиК дружеството се споразумаха да работят в екип, за да облекчат ситуацията и напрежението в селата да спадне. В заключение кметът на община Добричка Соня Георгиева се обърна с молба към областния управител на Добрич Красимир Кирилов да съдейства за отпускането на финансиране от МРРБ за изпълнението на три проекта, свързани с водоснабдяването в общината.

Подробностите по темата чуйте от репортажа на Мая Щърбанова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

И утре ограничават движението на камиони в областта

От 13 до 21 часа и утре, 17 юли, заради високите температури над 35 градуса,  ще бъде ограничено движението на камиони над 20 т по пътни участъци на територията на редица области у нас , сред които и Варна. Ограничение заради жегите е въведено и днес, 16 юли.  Спират движението на камиони във Варна и областта заради високите..

публикувано на 16.07.24 в 15:32

Започна приемът на документи за безплатен обяд в обществената трапезария

В районните "Одесос" и "Приморски" започна приемът на документи за получаване на храна от обществената трапезария. От безплатната услуга, предоставена от Община Варна, имат право да се възползват хората, които се затрудняват самостоятелно да задоволяват основни жизнени потребности. Капацитетът на услугата е 300 души с постоянен адрес на територията на..

публикувано на 16.07.24 в 15:25

Заради жегите: ВиК призова варненци да ползват разумно питейната вода

„Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД призовава населението на Варненска област да използва разумно и само по предназначение питейната вода.  Поради трайното засушаване, високите температури и липсата на валежи през летните месеци има значителен спад в нивото на подпочвените води, които захранват водоизточниците в голяма част от населените места..

публикувано на 16.07.24 в 15:04
Роберта Мецола

Роберта Мецола е преизбрана за председател на ЕП

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат от 2,5 години начело на Европейския парламент с 562 гласа при необходими 312, предаде БНР. Гласуваха общо 699 от 720 евродепутати. 76 бюлетини бяха обявени за невалидни, което означава, че действителните гласове са били 623. Съответно необходимото абсолютно мнозинство бе от 312 гласа. Конкурентката ѝ..

публикувано на 16.07.24 в 14:51
архив

Сформират оперативен щаб за пожарите у нас

Служебният премиер Димитър Главчев ще издаде заповед за сформиране на оперативен щаб за борба с пожарите в България. Предстои ситуацията в Стара Загора да бъде овладяна, заяви Главчев, който пристигна в засегнатия район, предаде БНР. По думите му огнените стихии са овладени. От шестте огнища, които горяха в Старозагорско, активно вече е само едно...

публикувано на 16.07.24 в 13:59

Почти всеки втори лекар във Варна е в предпенсионна или пенсионна възраст

Почти всеки втори лекар във Варна е в предпенсионна или пенсионна възраст.  Тенденцията на застаряване остава. Към края на 2023 най-много от практикуващите специалисти са на възраст от 55 до 65 години - 639 души или 27% от всички упражняващи професията, сочи изследване на Териториално статистическо бюро - Североизток. След пенсионирането си (над..

публикувано на 16.07.24 в 13:42

Банка ДСК обясни на притеснени клиенти, че работи по техническа грешка с дублиране при плащания с карти

Екипът на банка "ДСК" публикува официално съобщение, в което обяснява на своите клиенти, че при проблем с дублиране на плащания ще възстанови всички надвзети пари  в най-кратък срок.  Оттам публикуваха официално съобщение до своите потребители : "Уважаеми клиенти, В случай че забелязвате дублирано отчитане на Ваши операции с карти и в следствие..

публикувано на 16.07.24 в 13:10