Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергьовден - празникът на Каварна

Кремиковският манастир „Св. Георги Победоносец”
Снимка: доц. Валентина Шарланова

На 6 май, Гергьовден, Каварна отбелязва своя празник.

Тази година денят ще бъде по-различен, а жителите ще го отпразнуват у дома, по свой начин, разказвайки за предишните години, в които е имало развлечения за всички от всичко – от мало до голямо. За децата - люлки, лакомства, стрелбища, въртележки, колички, а за по-големите - търговци от близо и далеч предлагали различни стоки, билетчета с късметчета, дресировки на животни, кушии с коне, физкултурни атракции, както и неповторимите бира и скара на раздумка с роднини и приятели.

Празникът, тачен и запазен през годините, има и си остава и до днес с името на патрона на града Св. Георги Победоносец, чието име носи и храмът в центъра на града от 184 години. Днес, на храмовия празник в църквата „Св. Вмчк Георги“, ще бъде отслужена празнична литургия и всеки присъстващ християнин ще получи за подарък картичка на църквата.

Автор на картичката е Христо Тренев от Trenev Drt Studio. Роден е в София в семейство на художници и е завършил Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ , а по-късно - и Националната художествена академия в София. Художник на свободна практика, който работи основно с помощта на дигиталните технологии. Изображението на църквата „Св. вмчк. Георги" също е нарисувано дигитално. Дизайнер на самата картичка е Глория Ангелова. Тиражирането на хартиените копия на картичката подкрепиха приятели на храма.

„За първи път тази площадът ще остане празен на 6 май, на Гергьовден. За първи път няма да посрещне гости на пл. “Защитната на Каварна“. За първи път няма да се извие празнично хоро за здраве и надежда за сбъдване на мечти“, пише в Поздравителния си адрес към съгражданите си кметът Елена Балтаджиева, като добавя, че вярва в трудния път, който да извървим заедно, да преодолеем предизвикателствата на времето и да се гордеем, че сме хора с история, които искат да променят дните на нашия град.

Днес е празник и на едно най-популярните имена в страната ни – Георги. Мъжете с това име в община Каварна са 322-ма, като в град Каварна те са 255, а в населените места – 67. Най-възрастният сред тях е Георги на 89 години, а най-малкият е едва на един месец. И двамата са от Каварна.

Жените с името Гергана са 49, от тях 40 в Каварна и 9 - в селата. Най-голямата Гергана е на 71 години от Каварна, а най-малката с това име е на 7 месеца от с. Българево.

82 мъже празнуват своя имен ден с производните имена Галин, Ганчо, Генчо и др., а броят на жените с производни имена е 261 – Галя, Галина, Гана, Ганка, Гинка, Гергина и др. Днес личен празник има и кметът на най-голямото село в каварненската община - Георги Георгиев.

Честито да е името на всички.

Честит празник, Каварна, на личен ден, Гергьовден!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

75 пожара в сухи треви във Варна и областта от април

От април във Варна и областта са възникнали 75 пожара в сухи треви, а по три са в гори и посеви, съобщи главен инспектор Антон Ангелов от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна.  По-честите причини са небрежност при боравене с открит огън, технически неизправности и изхвърлени незагасени цигари, допълни..

публикувано на 25.06.24 в 09:36

Жители на Пчелина: Движим се в порочен кръг от година и половина, като в бедствено положение сме

Като в затвор в собствените си домове се чувстват жителите на местността Пчелина. С този проблем към екипа на Радио Варна се обърнаха д-р Десислав Тасков и 12-годишният Антонио Рангелов. Вече година и половина там продължават ремонтните дейности по големия ВиК проект на Варна, продължава и строежът на огромни кооперации, а с това - и проблемите на всички,..

публикувано на 25.06.24 в 09:30
Костадин Костадинов

"Възраждане": Готови сме да разговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за формиране на кабинет.  Вчера държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Днес са насрочени срещи с още две..

публикувано на 25.06.24 в 09:03

Продължават консултациите, президентът се среща с "Възраждане" и БСП

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за формиране на кабинет.  Вчера държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Днес са насрочени срещи с още две..

публикувано на 25.06.24 в 08:38

Адресите без ток на 25 юни

На 25.06.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - карето, заключено между ул. Девня, ул. Дунав, ул. Цариброд и ул. Софроний Врачански, електрозахранени от ТП 66. На 25.06.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради..

публикувано на 25.06.24 в 06:03

Слънчево и топло време във вторник

Утрото във вторник ни посреща със сутрешна прохлада и лек вятър по морето. Днес ще преобладава слънчево време, около и след обяд с временни увеличения на облачността, не са изключени слаби превалявания на изолирани места в крайните западни части на района. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, следобед от изток. Преобладаващи..

публикувано на 25.06.24 в 05:55

Тежка катастрофа на пътя за "Виница", загина моторист (обновена)

47-годишен моторист загина при тежка катастрофа с лек автомобил тази вечер на пътя за "Виница". Сигнал за инцидента е подаден малко след 19 часа, потвърдиха от полицията. По думите на очевидци шофьорът на колата е направил неразрешен ляв завой на спирка "Лотос". Колата удря мотора, на който се е возило и 10-годишното дете на мотоциклетиста. Детето е..

обновено на 24.06.24 в 21:17