Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Туристическият сектор трябва да бъде подкрепен, въпросът е как

Автор:
Томислав Дончев
Снимка: БТА

След няколкочасовата работа на днешния Коалиционен съвет имаме консенсус по отношение на мерките, които са предприети до момента -  антиепидемичните мерки, както и, с някои уговорки, по отношение на мерките за подкрепа на гражданите на икономиката. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет днес.

"Дискусиите и разговорите продължават. Имаме получени предложения от партньорите. Вероятно ще има и други предложения. Всяко от тях трябва да бъде прецизирано внимателно от няколко гледни точки. Първо, от гледна точка на социално-икономическия ефект и, на второ място - дали може да си го позволим, защото разговори между отговорни политически формации не могат да се превръщат и не бива да се превръщат в състезание кой иска да даде повече и да изглежда по-симпатичен в очите на гражданите. Мисля, че никой от колегите няма подобно намерение. Разбира се, разликата между нас и всички останали, които правят предложения, е че ние носим отговорност за изпълнението им. Както е казал Гьоте: "Предложения може да даваш само за работа, в която смяташ да участваш"

Проведени са "няколко много сериозни разговори, най-вече свързани с българския туризъм", допълни той:

"Ние сме на позиция, че българският туристически сектор трябва бъде подкрепен. Причината да нямаме произведено решение, за мен, е неяснотата кога, как и какъв летен сезон ще имаме. Ще поработим следващите дни, може би разработвайки няколко алтернативни хипотези. Едно е свръх оптимистичният вариант, където българският туризъм ще започне да работи месец юни, а съвсем различно е юли и съвсем различно е август. Да не коментираме и по-черни сценарии, които твърдят, че сезонът ще е невъзможен. Тук темата не е дали да се оказва подкрепа за този български сектор, а как да се оказва".

Има различни предложения и в близките дни се очаква да бъдат детайлизирани теми, свързани с мерките за отваряне на ресторанти и кафета, допълни той. 

От своя страна министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов припомни предложенията на партията си в законопроекта, който ще замени Закона за извънредното положение, в сферата на туризма:

„Икономическата криза ще има измерение не само върху доходите на хората и фирмите, но и върху демографията – тези, които не намерят възможност за препитание в България, ще се качат на първия самолет за някъде. А след година или две отново ще имаме проблем с работната ръка“.

По отношение на туризма някои от предложенията на ВМРО и НФСБ са приети, съобщи Каракачанов. И уточни, че идеята на ваучерите за почивки у нас не е да се подпомага един бизнес само заради самия бизнес туризъм, а за това парите на българските граждани, ползвайки туристически услуги, да подпомогнат българския туризъм, а не да изтекат навън. 

Какви са договореностите и споразуменията, които са постигнати на коалиционния съвет, изброи и лидерът на НФСБ Валери Симеонов:

„Ще се прилага използването на талони или ваучери с конкретно предназначение към туристическите услуги“.

Ясно е, че ваучерите ще да бъдат предоставяни само на хора, които са плащали социални осигуровки и които нямат никакви задължения към държавния бюджет, уточни Симеонов. Допълнително ще се уточнява кой ще има достъп до ваучерите, начинът на приложението им и сроковете, в които те ще бъдат предоставени.

„Също и най-важното  - от кой момент ще бъдат предоставените на българските граждани, тъй като това никой не може да го предвиди - то е свързано с развитието на епидемията, която за съжаление все още има възходящ ход.

Но всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро, дай Боже, още от първи юли да се отвори туристическият сезон и възможността за достъп до нашите чудесни черноморски курорти и планинските също“, каза Симеонов.

Министърът на земеделието Десислава Танева допълни:

"Позициите между нас и коалиционния партньор в областта на земеделието са в една посока, изключително близки и сходни. От началото на пандемията ние сме предприели, в комуникацията с тях, абсолютно всички възможни мерки за подкрепа на земеделския сектор. Как се отразява пандемията върху земеделието - преди всичко и най-вече като натиск върху пазарите, предвид затворени канали за реализация и натиска върху фермерите, върху цените на тяхното производство. Към момента се справяме успешно. В процедура сме за обществен дебат и комуникации по допълнителни мерки".

В отговор на журналистически въпрос за предложението за намаляване на ДДС за ресторантите на 9% и за туристическите обекти на 5%, министър Дончев заяви:

"Както спорното споразумение, така и в програмата на правителството е записано, че данъци няма да се променят в някаква посока - нито надолу, нито нагоре. Не виждам причина тази заявка от началото на мандата на това управление да бъде променяна".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ поискаха отлагане на втория мандат

Предлагаме нестандартно решение за излизане от политическата криза. Искаме да предложим пакет от законови решения, с която да направим законовата крачка за разчистване на политическата система от корумпирани лица. Това заяви председателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков, предаде БГНЕС. „Предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни..

публикувано на 15.07.24 в 16:17

Как новите ERP системи помагат на логистиката?

Как новите ERP системи помагат на логистиката? Колкото повече се развива дигиталният свят, толкова повече онлайн търговията се разраства и стоки от цял свят достигат до входните врати на всеки краен потребител. Но това налага някои нови изисквания пред бизнеса – особено в сферата на логистиката. Тя се превръща във все по-важен фактор, който движи..

публикувано на 15.07.24 в 15:00
Снимката е илюстративна

Ограничиха движението в двете посоки по АМ "Хемус"

Магистрала "Хемус" отново е затворена в участъка до село Слънчево, където пожарът пак се е разгорял. Екипи на пожарната са на мястото. Няма опасност за населените места. Ограничено е движението в двете посоки по автомагистрала "Хемус" в участъка пътен възел "Слънчево"- пътен възел "Повеляново" между 407-и км и 412-и км в област Варна поради..

публикувано на 15.07.24 в 14:49

Заради жегите утре отново раздават вода и мерят кръвно на три места във Варна

Разкритите от Община Варна мобилни медицински пунктове във връзка с обявения оранжев код и очакваните високи температури ще работят и утре, 16 юли. От 12:30 ч. до 15:30 ч. на три локации в града ще се измерва безплатно кръвното налягане и ще се предоставя минерална вода през цялото време или до изчерпване на количествата, съобщават от общинския..

публикувано на 15.07.24 в 14:39
Полицейска кола

Временно затвориха пътя преди Белослав, посока Варна

Временно е ограничено движението по пътя преди Белослав, в посока Варна, поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут Варна - с. Езерово - общински път - I-2 или през ферибота град Белослав,  Девня - Повеляново по път I-2 или автомагистрала "Хемус".  Движението се регулира..

обновено на 15.07.24 в 14:06

Областният управител: В кметствата да се взимат превантивни мерки заради опасността от пожари

17 предписания издаде областният управител на Варна във връзка с пожарната безопасност в региона. Те са издадени в заповед към кметовете от областта и са насочени към органите по пожарна безопасност, към Териториалните поделения на Държавните горски стопанства и Държавните ловни стопанства. От Областна управа припомнят важните превантивни мерки,..

публикувано на 15.07.24 в 13:50

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт, предаде БНР. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на..

публикувано на 15.07.24 в 13:30