Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Залесяват в горите един милион дървета до есента

гора

102 хиляди дръвчета бяха засадени в над 70 общини в цяла България, тази пролет, чрез инициативата (Гората.бг) (www.gorata.bg). С това засадените от инициативата дръвчета станаха 903 000, а целта от 1 милион нови дървета ще бъде постигната още тази есен, обещават от най-голямата доброволческа организация в България, която засажда гори и дървета.

Инициативата засажда бъдеще и прави добро от 8 години, но тази година е различна. За първи път не се провежда нито едно масово събитие с доброволци, защото точно, когато събитията следва да стартират, идва извънредното положение и заплахата от вирусна пандемия. Все пак от инициативата не се отказват и намират начин да продължат да засаждат дървета.

„Когато намеренията са добри, желанието силно, винаги има начин и цялата вселена ти помага. – казва Никола Рахнев създател на инициативата. „Не можеш да спреш гората да се разлиства. И не можеш да спреш доброто да се развива.“ – с усмивка допълва той.

Още от разговора му с репортера ни Ваня Славова:



От организацията изпращат писмо, с което предлагат на всички 268 общини в България да получат безвъзмездно дръвчета от над 12 дървесни вида – липи, явори, дъбове, кестени, кедри, смърч и др. За радост на организаторите над 80 общини се включват, като повечето засаждат хиляди дървета сега, тази пролет, а други избират да ги получат есента, в очакване на по-спокойна обстановка.

„Това е трето издание на кампанията ни, с която подпомагаме общини и хиляди населени места в тях, вече сме дарили близо 300 000 дървета, за да бъдат засадени там, където има най-силна нужда в и близо до населените места. Прекрасно е, че заедно можем да направим света, в който живеем по-добър, по-зелен, по-чист и по-красив.“ – споделят от Гората.бг. В предишни издания са се включвали и повече общини, но организаторите са радостни, че с оглед на сложната обстановка и тази пролет от общините споделят мечтите за един по-добър свят. Благодарят на тези от тях взели участие, както на МЗХГ и множество горски стопанства за подкрепата.

От Гората.бг даряват дървета и на училища, детски градини, църкви, болници, домове и др. В емблематичните си кампании в подкрепа за пчелите и пчеларите, в които са дарили над 250 000 медоносни дръвчета, тази есен включват и 60 000 плодни – ябълки, череши, дюли, джанки и др. А една от най-хубавите им инициативи расте и в момента – повечето от дарените миналата есен на 94 200 български деца комплекти за отглеждане на дърво, вече са прекрасни млади дръвчета, пълни с мечти, точно както и инициативата Гората.бг.

След няколко дни от Гората.бг стартират и мащабна кампания „Здравето е в нашите ръце“, която има за цел превенция срещу Covid-19, чрез даряване на десетки хиляди литри течен сапун, дезинфектанти и стотици хиляди ръкавици на нуждаещи се институции и лица, както и чрез информационна кампания и пример от множество хора и известни личности.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

АПИ: Шофирайте с повишено внимание по пътя Девня-Варна край село Слънчево

Временно движението по автомагистрала "Хемус" и път I-2 Девня – Варна в района на село Слънчево се осъществява с повишено внимание, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Причина за ограничението е задимяване от пожар, допълват от АПИ.  Припомняме, че от 6 часа тази сутрин магистрала "Хемус", в района на село Слънчево, на около 20 км западно..

публикувано на 16.07.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Препоръчват на варненци да купуват абонаментни карти заради неработещите валидатори

Абонаментни карти за предпочитан период да закупуват варненци заради масово неработещите валидатори, препоръчват от общинското предприятие ТАСРУД, което отговаря за автоматизираната система, каза неговият директор Георги Киряков. Той посочи, че кредитът в предплатените карти може да бъде използван до изчерпване, но временно няма да бъдат продавани нови..

публикувано на 16.07.24 в 08:40

Социални работници на протест с искане за по-високи заплати

Работещи в Агенцията за социално подпомагане ще протестират пред сградата на Социалното министерство в столицата днес.  Протестът е организиран от Синдикат "Подкрепа". Социалните работници искат незабавно увеличение на заплатите. В момента в системата се назначават работещи с 1050 лева брутна заплата, което е около 850 лева чисто. Днес протестът ще..

публикувано на 16.07.24 в 08:37

Европейският парламент се събира на първо заседание

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този етап..

публикувано на 16.07.24 в 08:21

И днес раздават вода и мерят безплатно кръвното налягане във Варна

Във връзка с обявения оранжев код и очакваните високи температури и днес м обилните медицински пунктове ще работят във Варна.  От 12:30 ч. до 15:30 ч. на три локации в града ще се измерва безплатно кръвното налягане и ще се предоставя минерална вода, до изчерпване на количествата.  Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската..

публикувано на 16.07.24 в 06:52

Отвориха магистрала "Хемус" и стария път за София

От 6 часа тази сутрин магистрала "Хемус", в района на село Слънчево, на около 20 км западно от Варна, е отворена.  Движението се осъществява нормално, във всички пътни платна. Това съобщиха за Радио Варна от Областно пътно управление-Варна.  Припомняме, че заради горящи тревни площи и намалена видимост вчера по обед  движението по автомагистралата беше..

публикувано на 16.07.24 в 06:36

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна в торник, 16.07.2024 г.: На  16.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на : гр. Варна – ул...

публикувано на 16.07.24 в 06:05