Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Залесяват в горите един милион дървета до есента

гора

102 хиляди дръвчета бяха засадени в над 70 общини в цяла България, тази пролет, чрез инициативата (Гората.бг) (www.gorata.bg). С това засадените от инициативата дръвчета станаха 903 000, а целта от 1 милион нови дървета ще бъде постигната още тази есен, обещават от най-голямата доброволческа организация в България, която засажда гори и дървета.

Инициативата засажда бъдеще и прави добро от 8 години, но тази година е различна. За първи път не се провежда нито едно масово събитие с доброволци, защото точно, когато събитията следва да стартират, идва извънредното положение и заплахата от вирусна пандемия. Все пак от инициативата не се отказват и намират начин да продължат да засаждат дървета.

„Когато намеренията са добри, желанието силно, винаги има начин и цялата вселена ти помага. – казва Никола Рахнев създател на инициативата. „Не можеш да спреш гората да се разлиства. И не можеш да спреш доброто да се развива.“ – с усмивка допълва той.

Още от разговора му с репортера ни Ваня Славова:



От организацията изпращат писмо, с което предлагат на всички 268 общини в България да получат безвъзмездно дръвчета от над 12 дървесни вида – липи, явори, дъбове, кестени, кедри, смърч и др. За радост на организаторите над 80 общини се включват, като повечето засаждат хиляди дървета сега, тази пролет, а други избират да ги получат есента, в очакване на по-спокойна обстановка.

„Това е трето издание на кампанията ни, с която подпомагаме общини и хиляди населени места в тях, вече сме дарили близо 300 000 дървета, за да бъдат засадени там, където има най-силна нужда в и близо до населените места. Прекрасно е, че заедно можем да направим света, в който живеем по-добър, по-зелен, по-чист и по-красив.“ – споделят от Гората.бг. В предишни издания са се включвали и повече общини, но организаторите са радостни, че с оглед на сложната обстановка и тази пролет от общините споделят мечтите за един по-добър свят. Благодарят на тези от тях взели участие, както на МЗХГ и множество горски стопанства за подкрепата.

От Гората.бг даряват дървета и на училища, детски градини, църкви, болници, домове и др. В емблематичните си кампании в подкрепа за пчелите и пчеларите, в които са дарили над 250 000 медоносни дръвчета, тази есен включват и 60 000 плодни – ябълки, череши, дюли, джанки и др. А една от най-хубавите им инициативи расте и в момента – повечето от дарените миналата есен на 94 200 български деца комплекти за отглеждане на дърво, вече са прекрасни млади дръвчета, пълни с мечти, точно както и инициативата Гората.бг.

След няколко дни от Гората.бг стартират и мащабна кампания „Здравето е в нашите ръце“, която има за цел превенция срещу Covid-19, чрез даряване на десетки хиляди литри течен сапун, дезинфектанти и стотици хиляди ръкавици на нуждаещи се институции и лица, както и чрез информационна кампания и пример от множество хора и известни личности.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич счупи 114-годишен температурен рекорд

Добрич подобри температурен рекорд от 1910 година. Днес живакът стигна близо 30 градуса (29.5), а преди повече от век на този ден е било 28 градуса. В Русе термометрите измериха близо 32 градуса.  През денонощието облачността в Източна България ще е променлива с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа умерен,..

публикувано на 16.04.24 в 18:56

Дават на прокуратурата ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт във Варна

Сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети в системата на градския транспорт от страна на Биляна Якова ще подаде Община Варна в близките дни. Тече процес на окомплектоване на данни и документи, които доказват това по безспорен начин. Нейните медийни изяви могат да се окачествят като опит да изпревари производството срещу самата..

публикувано на 16.04.24 в 17:08

Откриват новата автогара във Варна в края на май

Новата автогара във Варна ще бъде открита в края на месец май, това съобщи за Радио Варна нейният управител Веселин Михайлов. Първоначално се очакваше ремонтът да приключи за великденските празници.  Забавянето е по обективни причини, каза Михайлов без да дава повече подробности. Подписани са анекси към договорите с фирмите-изпълнители на ремонтните..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Министърът на земеделието подаде оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи,..

публикувано на 16.04.24 в 16:11

Увеличават персонала на Комплекса за социални услуги във Варна

Увеличаване на числеността на персонала на Комплекса за социални услуги за деца и семейства гласува Временната комисия „Структури и общинска администрация“ към местния парламент във Варна. С пълно единодушие съветниците дадоха съгласието си да се увеличи с един броят на служителите в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания,..

публикувано на 16.04.24 в 16:03

Градският транспорт във Варна с близо 6 млн. лв. задължения, търсят се възможности за заем

Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на общинския превозвач „Градски транспорт“. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на дружеството, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, съобщиха от кметската администрация.  Общият недостиг на средства на „Градски..

публикувано на 16.04.24 в 15:18

Премахват опасни клони на дърво в "Приморски", без коли в участъка днес

Премахват опасни клони от дърво в район "Приморски" до тото пункт срещу жилищна кооперация на ул. "Черна"2. От общината умоляват шофьорите да преместят автомобилите си и да не паркират в интервала от 14:00 ч. до 17:30ч.

публикувано на 16.04.24 в 14:34