Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сапун, дезинфектант и ръкавици даряват от сайта Гората.бг на общините в страната

Кампания „Здравето е в нашите ръце“ в подкрепа на усилията на цялото общество в борбата срещу коронавируса започва сайтът Гората.бг. Това каза за Радио Варна Никола Рахнев, създател на сайта. Ще бъдат дарени 50 тона течен сапун, дезинфектанти и 250 000 ръкавици за ръце за еднократна употреба

Даренията са предназначени за нуждаещи се институции като социални домове, болници, поликлиники, а също и семейства. За целта е необходимо всяка община да попълни и подаде формуляр, който е публикуван на интернет страницата Гората.бг., където да посочи от какво се нуждае. След доставка от нас, необходимите продукти ще бъдат разпределени до съответните институции или семейства от администрациите, уточни Рахнев.

Предстои  организирането и на информационна кампания, в която ще бъдат призовани да се включат известни личности и всички хора, които желаят да бъдат посланици на мерките, които трябва да предприемем срещу заразяване.

„Един от начините, по който заразата с коронавируса се разпространява най-много, са замърсените ръце. Затова е важно да бъдем отговорни, информирани и разумни. Ако знаем, че бихме предпазили много хора, макар да сме млади, здрави и в добро физическо състояние, наша отговорност и наш дълг е хората, които са изградили света, в който живеем - възрастните хора, да им помогнем и да ги предпазим. Наша отговорност и наш дълг е към медицинския персонал, който за съжаление е на първа линия и вече е все по-уязвим и все повече стават заразените лекари, да пазим както тях, така и себе си и околните. Много е важно да прекратим ненужните към момента директни контакти.“, каза Никола Рахнев.

Едно от нещата, които екипът апелира да бъде направено от общините, е да осигурят начин на автобусните спирки да има възможност хората да дезинфекцират ръцете си. Това би било голяма превенция, защото всяко добро, което може, трябва да бъде направено, допълни Никола Рахнев.

Целият разговор чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Китай пусна 10 000 есетри в р. Яндзъ

Общо 10 000 отгледани в плен китайски есетри бяха пуснати в средното течение на р. Яндзъ в събота, за да помогнат за възстановяването на дивата им популация. Освободените есетри са с общо тегло 13 130 кг и включват млади и възрастни екземпляри. Те са маркирани от властите, за да могат да проследят миграцията им, предава Радио Китай ...

публикувано на 11.04.21 в 17:05
Лойд Остин

Визита на американския министър на отбраната в Израел

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристига в Израел на първа американска визита на високо ниво от новата администрация на Съединените щати. Посещението на Остин идва само дни след, като Вашингтон предложи „много сериозни“ идеи за съживяване на ядреното споразумение с Иран, на което Израел твърдo се противопоставя...

публикувано на 11.04.21 в 16:25

Борисов: През май ще имаме колективен имунитет, цените на ваксините се вдигат

Според премиера Бойко Борисов още през май броят на ваксинираните в България ще надхвърли 3 милиона души и в страната ще бъде постигнат колективен имунитет. Във фейсбук включване Борисов обоснова тези надежди с очакваните доставки на 2,7 милиона ваксини от "Пфайзер/Бионтех" до средата на юни: „Всичко е договорено, да не дойде..

публикувано на 11.04.21 в 16:10

Министър Ангелов: Обмисля се разхлабването на още мерки

Обмисля се разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта. Това е заявил здравният министър Костадин Ангелов при посещението си на Мулдавския манастир "Света Петка" заедно с премиера Бойко Борисов , предават от пресслужбата на Министерския съвет. Спадът на заболеваемостта от COVID-19 създава..

публикувано на 11.04.21 в 14:01

Сигнал за разорани дюни на Смокиня е подаден до РИОСВ

В социалните мрежи отново са публикувани снимки  на багер и разорани дюни на къмпинг Смокиня. Подаден е сигнал на зеления телефон в РИОСВ, който е разпределен за проверка.   Голяма част от сивите дюни в природната забележителност до къмпинг „Смокиня“ са частни и се водят земеделска земя. Но дори и в частна нива, собственикът няма право да..

публикувано на 11.04.21 в 13:48

Районите на депутатите

Лидерите на основните политически партии посочиха от кой район искат да бъдат депутати. Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов ще влезе в новия парламент от 27 изборен район Старозагорски. Корнелия Нинова желае да остане избрана в листата на БСП за България..

публикувано на 11.04.21 в 13:41

Започват да пръскат срещу кърлежи

От 12 април със затопляне на времето започват първите обработки на зелените площи срещу кърлежи. Направена е организация и фирмите, ангажирани с дейността, ще извършват обработки на зелените площи, като третирането трябва да се изпълнява само при сухо време...

публикувано на 11.04.21 в 15:25