Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Пенка Петрова: Лекарството хлорохин има токсични странични ефекти

| обновено на 09.05.20 в 16:55
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво ново откриха българските учени за коронавируса Ковид 19 от началото на пандемията до днес? На крачка ли сме от разработването на ваксина? Как ще бъде прилагана тя и какво ще съдържа? Опасно ли е лекарството хлорохин, което се използва у нас за лечение на вируса и как да продължим живота си след отмяната на извънредното положение? Разговор с доц. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология при Българска академия на науките /БАН/, където се разработват ваксина и лекарство срещу Ковид 19.

Този коронавирус е по-различен от останалите, защото се оказа с няколко неприятни качества – дълъг инкубационен период и ниска смъртност, каза за Радио Варна доц. Петрова. Колкото и абсурдно да звучи, ако той имаше висока смъртност отдавна щеше да се е самоограничил като другите по-стари щамове на коронавируси. Но това, че 80% от населението го прекарва без симптоми или с много леки такива, води до неговото много широко разпространение. Смъртността изглежда много голяма в световен мащаб като се погледнат статистиките, но реално не е много по-висока от тази от вирусите на грипа. Но коронавирусът мутира и това прави малко по-сложно търсенето на ваксина.

Другото, което се доказа е, че човек може да се зарази с коронавирус само по въздушно-капков път от пряк контакт с друг човек, който е носител на вируса, категорична е доцентката. Вероятността заразата да се пренася от плотове и предмети не е доказана до сега.

Ваксината

Фактът, че 8 милиарда долара в САЩ са предвидени за борба с коронавируса показва, че е време човечеството да се снабди с антивирусна ваксина, коментира доц. Петрова.

Няма целево финансиране от българската държава към групите в БАН, които разработват ваксина и лекарство срещу коронавируса. Затова в момента българската ваксина се разработва по проект финансиран от Института „Пастьор“ в Париж. До сега нашите учени са получили само парични дарения от парламентарни групи и бизнеса. /бел.ред. - близо 170 000 лв./

Иновативната българска ваксина се създава в Института по микробиология при БАН с поне три нови идеи в нея, които ще бъдат български патент, каза доц. Петрова. Учените са на прага да открият лекарство, което да има антикоронавирусно действие на базата на хлорохинови производни. Друг колектив в БАН разработва серумна терапия, която е особено надеждна за лечение на тежки случаи на коронавирус със серум от преболедували.

Ваксината ще се прилага при здрави хора и ще придава имунитет на човека срещу коронавируса. Приложението й ще бъде или инжекционно или като спрей за гърло. Ваксината ще съдържа само ДНК, която кодира съответни белтъчни последователности от Ковид-19, които да послужат като антигени и да подготвят имунната система за реакция. В нея няма да се съдържа самият вирус.

Лекарството „Хлорохин“

Лекарството Хлорохин помага при лечението на коронавируса, но то има много токсични странични ефекти, коментира доц. Петрова. Хлорохинът се натрупва в организма и около два месеца след лечението не може да се метаболизира. Възможно е пациенти да получат чернодробни усложнения. Затова се търсят различни негови аналози и на това е посветена работата на Института по микробиология при БАН.

Следващи „вълни“ от заразяване

Очкванията патогенът да се самоограничи за 6 месеца не се сбъднаха, въпреки че пикът мина вече в цяла Европа, каза още доц. Петрова. Най-вероятно е нова вълна да има през следващия грипен сезон, но вече е доказано, че коронавирусът не е сезонно заболяване. Затова следващи вълни могат да се очакват, ако прекалено много разхлабим мерките за безопасност, допълни тя.

Най-безопасното лечение

Собствената имунна система може да се пребори с коронавируса и е най-безопасното лекарство, но при пациенти със съпътстващи заболявания това не може да се случи. Възможен е колективен имунитет, но той ще стане само след като бъде открита ваксина и хората, особено тези в рисковите групи, бъдат ваксинирани.

Как да продължим живота си

Редовно миене на ръцете, маски в затворени помещения и социална дистанция, това е начинът да продължим да живеем нормално, коментира още доц. Пенка Петрова.

Целият разговор чуйте в звуковия файл:


Доц. Пенка Петрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Китай пусна 10 000 есетри в р. Яндзъ

Общо 10 000 отгледани в плен китайски есетри бяха пуснати в средното течение на р. Яндзъ в събота, за да помогнат за възстановяването на дивата им популация. Освободените есетри са с общо тегло 13 130 кг и включват млади и възрастни екземпляри. Те са маркирани от властите, за да могат да проследят миграцията им, предава Радио Китай ...

публикувано на 11.04.21 в 17:05
Лойд Остин

Визита на американския министър на отбраната в Израел

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристига в Израел на първа американска визита на високо ниво от новата администрация на Съединените щати. Посещението на Остин идва само дни след, като Вашингтон предложи „много сериозни“ идеи за съживяване на ядреното споразумение с Иран, на което Израел твърдo се противопоставя...

публикувано на 11.04.21 в 16:25

Борисов: През май ще имаме колективен имунитет, цените на ваксините се вдигат

Според премиера Бойко Борисов още през май броят на ваксинираните в България ще надхвърли 3 милиона души и в страната ще бъде постигнат колективен имунитет. Във фейсбук включване Борисов обоснова тези надежди с очакваните доставки на 2,7 милиона ваксини от "Пфайзер/Бионтех" до средата на юни: „Всичко е договорено, да не дойде..

публикувано на 11.04.21 в 16:10

Министър Ангелов: Обмисля се разхлабването на още мерки

Обмисля се разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта. Това е заявил здравният министър Костадин Ангелов при посещението си на Мулдавския манастир "Света Петка" заедно с премиера Бойко Борисов , предават от пресслужбата на Министерския съвет. Спадът на заболеваемостта от COVID-19 създава..

публикувано на 11.04.21 в 14:01

Сигнал за разорани дюни на Смокиня е подаден до РИОСВ

В социалните мрежи отново са публикувани снимки  на багер и разорани дюни на къмпинг Смокиня. Подаден е сигнал на зеления телефон в РИОСВ, който е разпределен за проверка.   Голяма част от сивите дюни в природната забележителност до къмпинг „Смокиня“ са частни и се водят земеделска земя. Но дори и в частна нива, собственикът няма право да..

публикувано на 11.04.21 в 13:48

Районите на депутатите

Лидерите на основните политически партии посочиха от кой район искат да бъдат депутати. Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов ще влезе в новия парламент от 27 изборен район Старозагорски. Корнелия Нинова желае да остане избрана в листата на БСП за България..

публикувано на 11.04.21 в 13:41

Започват да пръскат срещу кърлежи

От 12 април със затопляне на времето започват първите обработки на зелените площи срещу кърлежи. Направена е организация и фирмите, ангажирани с дейността, ще извършват обработки на зелените площи, като третирането трябва да се изпълнява само при сухо време...

публикувано на 11.04.21 в 15:25