Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Пенка Петрова: Лекарството хлорохин има токсични странични ефекти

| обновено на 09.05.20 в 16:55
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво ново откриха българските учени за коронавируса Ковид 19 от началото на пандемията до днес? На крачка ли сме от разработването на ваксина? Как ще бъде прилагана тя и какво ще съдържа? Опасно ли е лекарството хлорохин, което се използва у нас за лечение на вируса и как да продължим живота си след отмяната на извънредното положение? Разговор с доц. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология при Българска академия на науките /БАН/, където се разработват ваксина и лекарство срещу Ковид 19.

Този коронавирус е по-различен от останалите, защото се оказа с няколко неприятни качества – дълъг инкубационен период и ниска смъртност, каза за Радио Варна доц. Петрова. Колкото и абсурдно да звучи, ако той имаше висока смъртност отдавна щеше да се е самоограничил като другите по-стари щамове на коронавируси. Но това, че 80% от населението го прекарва без симптоми или с много леки такива, води до неговото много широко разпространение. Смъртността изглежда много голяма в световен мащаб като се погледнат статистиките, но реално не е много по-висока от тази от вирусите на грипа. Но коронавирусът мутира и това прави малко по-сложно търсенето на ваксина.

Другото, което се доказа е, че човек може да се зарази с коронавирус само по въздушно-капков път от пряк контакт с друг човек, който е носител на вируса, категорична е доцентката. Вероятността заразата да се пренася от плотове и предмети не е доказана до сега.

Ваксината

Фактът, че 8 милиарда долара в САЩ са предвидени за борба с коронавируса показва, че е време човечеството да се снабди с антивирусна ваксина, коментира доц. Петрова.

Няма целево финансиране от българската държава към групите в БАН, които разработват ваксина и лекарство срещу коронавируса. Затова в момента българската ваксина се разработва по проект финансиран от Института „Пастьор“ в Париж. До сега нашите учени са получили само парични дарения от парламентарни групи и бизнеса. /бел.ред. - близо 170 000 лв./

Иновативната българска ваксина се създава в Института по микробиология при БАН с поне три нови идеи в нея, които ще бъдат български патент, каза доц. Петрова. Учените са на прага да открият лекарство, което да има антикоронавирусно действие на базата на хлорохинови производни. Друг колектив в БАН разработва серумна терапия, която е особено надеждна за лечение на тежки случаи на коронавирус със серум от преболедували.

Ваксината ще се прилага при здрави хора и ще придава имунитет на човека срещу коронавируса. Приложението й ще бъде или инжекционно или като спрей за гърло. Ваксината ще съдържа само ДНК, която кодира съответни белтъчни последователности от Ковид-19, които да послужат като антигени и да подготвят имунната система за реакция. В нея няма да се съдържа самият вирус.

Лекарството „Хлорохин“

Лекарството Хлорохин помага при лечението на коронавируса, но то има много токсични странични ефекти, коментира доц. Петрова. Хлорохинът се натрупва в организма и около два месеца след лечението не може да се метаболизира. Възможно е пациенти да получат чернодробни усложнения. Затова се търсят различни негови аналози и на това е посветена работата на Института по микробиология при БАН.

Следващи „вълни“ от заразяване

Очкванията патогенът да се самоограничи за 6 месеца не се сбъднаха, въпреки че пикът мина вече в цяла Европа, каза още доц. Петрова. Най-вероятно е нова вълна да има през следващия грипен сезон, но вече е доказано, че коронавирусът не е сезонно заболяване. Затова следващи вълни могат да се очакват, ако прекалено много разхлабим мерките за безопасност, допълни тя.

Най-безопасното лечение

Собствената имунна система може да се пребори с коронавируса и е най-безопасното лекарство, но при пациенти със съпътстващи заболявания това не може да се случи. Възможен е колективен имунитет, но той ще стане само след като бъде открита ваксина и хората, особено тези в рисковите групи, бъдат ваксинирани.

Как да продължим живота си

Редовно миене на ръцете, маски в затворени помещения и социална дистанция, това е начинът да продължим да живеем нормално, коментира още доц. Пенка Петрова.

Целият разговор чуйте в звуковия файл:


Доц. Пенка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09
Община Варна

ОбС-Варна гласува 140 000 лв. за финансово подпомагане на варненци

Малко над 140 000 лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци. Местният парламент гласува средствата на днешното си, девето по ред, заседание. 60 200 лева е общата сума за социални помощи. 195 варненци ще получат между 100 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. Съветниците одобриха..

публикувано на 28.03.24 в 17:37

ОбС-Балчик утвърди имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик

Имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик днес бяха утвърдени от Общинския съвет в Балчик след продължителна процедура поради липса на желаещи. "Част от кандидатите са били съдебни заседатели и през предходния мандат, което означава, че вече са запознати с работата и отговорностите на съдебния..

публикувано на 28.03.24 в 17:17

95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражби на кабели

Конкретни мерки срещу посегателствата върху уличното осветление нареди кметът Благомир Коцев по време на работна среща с представителите на фирмите за ремонт и поддръжка и на ресорните дирекции. Фирмите да локализират и да докладват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на кражби. Захранването да бъде възстановено след..

публикувано на 28.03.24 в 17:04
Милена Стойчева

Милен Стойчева: ЕК подкрепя проект за иновационна долина във Варна

Европейската комисия ще подкрепи проекта за създаване на екосистема от дълбокотехнологични долини, включително тази във Варна. Това съобщи във Варна министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева, договорът ще бъде подписан до месец. Ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров, чиято е идеята  за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:57