Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Български екип адаптира маски за шнорхелинг в предпазни за медици

3
част екипа на Air Collective в България

Производство на специализирани маски, които се използват срещу COVID-19 започна екип от българи. Те са част от световната инициатива Air Collective. Тя обединява вече над 170 души от 25 държави. Новото приложение за предпазване на медиците се постига посредством нов вид накрайник на маската за шнорхелинг, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри, разказа за Радио Варна Божана Иванова (на снимката в средата), тя е доброволец в инициативата и директор на Фондация Резонатор. Маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за контрол за налягането от типа PEEP и допълнителен шлаух. Вече са дарени 150 адаптирани маски и имат заявки за нови 200.

Базовата маска за шнорхелинг е скъп консуматив

Високата степен за защита, която осигуряват и добрите отзиви за приложението им доведоха до многобройни заявки от здравни организации и медици. Себестойността на всяка маска е между 60 и 200 лв., в зависимост от това дали ще се използва от болничния персонал или от пациент, а себестойността на маската сама по себе си е окол 40 лв.

Адаптират до 40 маски на ден  

След последните развития на епидемията, която засегна над 200 медицински лица, заявките за дарения от нови болници рязко се увеличиха. Опитваме се да отговорим за всички, но са нужни повече средства, тъй като самите маски за шнорхелинг са скъп консуматив. Вече стигнаяхме до доста лекари и това, което най-много ги радва в нашата зашитна маска е, че не е необходимо да носят и защитни очила. Когати използват нмаска за еднократна употреба, те трябва да ползват и очила, които много лесно се запотяват. С нашата маска има разделител между носа и устата, така че се диша много лесно и  не се получава запотяване пред очите”, сподели още Божана Иванова.

До момента екипът е вложил над 10 000 лв. собствени средства

"За да успеем да отговорим на нуждите на медиците и да разширим производството, се нуждаем от финансова подкрепа за закупуването на материали и покриване на логистичните разходи по доставката им", казават от Air Collective-България. "Обединени сме от каузата да помогнем по най-добрия начин на който сме способни, стъпвайки на личниите си професионални компетенции", споделя Натанаил Стефанов, доброволец в инициативата (Частот УС на BESCO – Българската стартъп Асоциация / СофияТехПарк).

С пълно финансиране могат да подсигурят всички болници

С пълно финансиране, от Air Collective в България могат да бъдат подсигурени всички ключови болници в България само в рамките на няколко седмици, а след това да се пристъпи към подсигуряването и на по-малките болници, които често страдат от недостиг на средства. Адаптирани маски са дарени и тествани досега в няколко ключови болници, сред които УМБАЛ “Александровска” ЕАД в София, УМБАЛ “Проф, д-р Стоян Киркович” АД, гр.Стара Загора; СБАЛББ ПЕРНИК ЕООД, МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в гр.Сливен, МБАЛ Христо Ботев АД, гр. Враца. Така също и болници в  Дупница, Кюстендил, Благоевград.

Повече за инициативата може да откриете тук

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05