Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барокамерата - алтернатива за лечението на COVID-19?

В Многопрофилна болница за активно лечение – Варна, към Военномедицинска академия /Военноморска болница - Варна/ функционира многоместна барокамера, обслужвана от подготвен екип с голям опит в хипербарната терапия. Същата е използвана не само за терапия на множество заболявания, но и за лечение на водолазни инциденти. Тя е единствената сертифицирана барокамера, работеща по протоколи за тренировки на водолази от флота, за пострадали водолази и лечение на пациенти. Сертифицирана е също за провеждане на изследвания за барофункция и участие във водолазната експертиза.

В МБАЛ-Варна към ВМА, се намират единствените клиники в Източна България за токсикохимични отравяния и изгаряния, при които цикъла на лечение се затваря с хипербарната терапия. Такива са случаите например, с обгазяване и изгаряне при пожар. Предвижда се оборудване на барокамерата, което ще позволи използването й в по-широки възрастови граници, включително и за деца. Всички пациенти, които имат индикации и необходимост от лечение в барокамера, могат да бъдат обслужени. Тъй като НЗОК не покрива този тип лечение, сеансите в барокамера се заплащат по утвърден ценоразпис на болницата.

Един човек, който по стечение на обстоятелствата започва преди много години да се занимава с конструиране на барокамери, разказва още за възможните добри страни на лечение с хипербарна терапия на последствията от COVID - 19. Рачо Рачев тази година ще отбележи своя 70-сет годишен юбилей. Работи като железничар, но и като оператор на многоместната барокамера във Военномедицинска академия (Военноморска болница - Варна). Обучава нови екипи, защото е много важно всеки оператор да познава в детайли барокамерата, да бъде и психолог за пациентите, и спокойния глас, който те чуват, влизайки в съда.

Рачо Рачев нито се чувства на 70-сет години, нито пък изглежда така, казва самият той.

Инжeнер Рачо Рачев е единственият производител в България на многоместни барокамери по утвърдени европейски стандарти. Може ли да подобри състоянието след прекарана инфекция от коронавирус? Какви са ползите от хипербарна терапия за множеството заболявания, дори и сред деца в най-ранна възраст? Нина Милошевич потърси отговорите на тези и други въпроси. Интервюто може да чуете в прикачения звуков файл по-горе.

Хипербарната кислородна терапия е прост, безболезнен и неинвазивен начин за обогатяване на тялото с повече кислород, отколкото може да поеме чрез обикновеното дишане. Сеансите се провеждат в многоместна барокамера, в която човекът диша 100% кислород при повишено налягане чрез кислородна маска. Условията на налягане повишават способността на кръвта да пренася кислород, като позволява на всички тъкани на тялото да се наситят с него. Престоят в барокамерата се осъществява след задължителна предварителна консултация с лекар и при постоянен мониторинг на провеждането на процедурите от високо квалифициран екип.
Процедурите в барокамерата подобряват менталното и физическо състояние на организма. Терапията има релаксиращ, възстановяващ и подмладяващ ефект. Забележими резултати се наблюдават в рамките на цикъл от последователни процедури.

Положителни ефекти от Хипербарната кислородна терапия върху здравето:

  повишаване на имунитета;
  подобряване на физическото състояние - допринася за по-голяма издръжливост при натоварване. Това прави терапията особено подходяща за хора, които активно се занимават със спорт;
  подобряване на паметта, умствената и физическата работоспособност;
  забавяне на процеса на стареене, подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите;
  ускоряване на времето за възстановяване при умора, стрес, продължителна работа, часова разлика и др.

Хипербарната кислородна терапия е изключително подходяща за спортисти, като най-значимите положителни ефекти са:

  Успешно лечение на спортните травми, спомага за избягването на усложнения и хронифицирането на процеса;
  Повишава нивото на физическа работоспособност при спортистите;
  Ускорява възстановяването след физически натоварвания;
  Разширява резервните възможности на спортистите;
  Правилното планиране на терапията помага за поддържането на отлична физическа форма и постигането на високи спортни резултати.

  Хипербарната кислородна терапия е иновативен метод за лечение и профилактика на редица заболявания:

  Прилага се активно при белодробна емболия и абсцеси на белия дроб;
  При мозъчни инсулти, мозъчен оток, множествена склероза, сърдечна хирургия;
  Има доказан ефект с изключително подобрение при деца с аутизъм и с множествена склероза;
  Увеличава се ефекта от лъчетерапия при злокачествени заболявания;
  Оказва добро влияние при лечение при диабет, диабетно стъпало и неговите усложнения;
  Бързо възстановява след тежки натоварвания при състезания и тренировки;
  За лечение на тежки инфекции, най-гангрена и остри некротизиращи фасциити;
  За пластична и реконструктивна хирургия при изгаряния и трудно заздравяващи рани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10