Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мидите и попчетата - най засегнати от замърсяването с отпадни води

| обновено на 14.05.20 в 15:49

Прекрачен е прагът за възстановяване на екосистемата на Варненския залив и канала, след аварията на подводната тръба с отпадни води. Най-засегнати ще са дънните организми - като миди и попчета, а рибните пасажи е възможно да започнат да заобикалят Варненския залив. Има значение и за здравето на човека, за къпещите се в морската вода - отделените от планктона екстраметаболити може да предизвикат раздразнение и сърбеж по кожата. Това каза за Радио Варна директорът на Института по океанология проф. Снежана Мончева. Това замърсяване връща локалната екосистема в 80-те години, когато еутрофикацията (т.нар.„цъфтеж на водата“)  беше един от най-важните проблеми на морето ни, в резултат от дейността на химическата долина Девня и корабоплаването. Още от тогава е валидна препоръката да не се консумират каквито и да е организми от Варненското езеро и от залива, припомни специалистът и добави, че данните от станцията на Института, която е на входа на езерото винаги отчитат лошо или много лошо екологично състояние, отбеляза проф. Мончева.


Проф. Мончева как ще се отрази това голямо и продължаващо замърсяване на екосистемата на канала море-езеро и Варненския залив?
Възможни са три сценария на негативни въздействия върху екосистемата. Първият и най-вероятен е това огромно количество органично замърсяване да доведе до прекомерно увеличение на биомасата на фитопланктона (микроводорасли), което няма да може да бъде изконсумирано от следващите звена в хранителната верига. Тя пада на дъното, където предизвиква гниене и отнема кислорода и това води до смъртност на дънните организми (б.ред.предимно миди). Това има значение и за здравето на човека, за къпещите се в морската вода - отделените от планктона екстраметаболити може да предизвикат раздразнение и сърбеж по кожата. Това каза за Радио Варна директорът на Института по океанология проф. Снежана Мончева. 
Другите два сценария са все още хипотетични, поради липсата на достатъчно научни доказателства. Те са за появата на токсичен фитопланктон и за наличието на коронавирус в замърсената вода. Експерименти в други райони на Световния океан показват, че коронавирусът остава активен във вода, замърсена с битово-отпадни води. 
Означава ли това да не купуваме местен улов от пазарите? 
Този призив за неконсумиране на каквито и да е организми от Варненското езеро и от залива е от валиден още от 80-те години. Ние имаме станция на входа на езерото и данните от нея винаги остават за лошо или много лошо екологично състояние. Но тази авария ще върне екосистемата в 80-те години, когато еутрофикацията (б.ред. т.нар. „цъфтеж на водата“)  беше един от най-важните проблеми на морето ни.
Каква беше причината за повишените нива през 80-те?
Причината беше гордостта на България - химическата долина Девня, а и корабоплаването. Това бяха фактори, които доведоха до това да бъде прескочен прага, след който въобще може да се мисли за възстановяване на екосистемата на Варненското езеро. 
Прекрачен ли е сега?
Той отдавна е прекрачен. А сега неколкократно.
Каква е прогнозата ви?
Трудно е да прогнозираме, при справяне с аварията, колко време ще бъде нужно на варненски я залив да подобри показателите си и екологичното състояние. 
Как ще се отрази увеличаването на фитопланктона и намаляването на кислорода върху популацията на рибата и изобщо върху здравето на видовете?
Потърпевши ще бъдат дънните организми като попчетата и мидите. Но не бива да бъдем толкова големи песимисти, защото все пак Варненският залив е една ограничена територия, която няма да нанесе толкова големи щети на рибните запаси, които на всичкото отгоре са и подвижни организми.
Рибите, обаче като цели пасажи, ще започнат ли да заобикалят Варненския залив?
Свидетели сме на това как климатичните промени и свързаните с тях промени в теченията, диктуват пътя на пасажите, вкл. и по нашето крайбрежие. Така че, се надявам точно това да се случи. Но районът е твърде малък, за да чертаем такива черни сценарии занапред. 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С. Велева: Условие за промяната в БНР и БНТ е законовата дефиниция на тяхната обществена мисия

Финансирането на обществените радио и телевизия е ябълката на раздора в проектозакона за радиото и телевизията. Основната промяна, до която ще доведе приемането му, е свързана със законовата дефиниция на обществената мисия на БНР и БНТ, каза в предаването на Радио Варна „Позиция“ експертът по медийно право д-р Симона Велева. Кои са основните..

публикувано на 31.10.20 в 18:16

Председателят на БЛС: От месеци настоявахме личните лекари да могат да издават направления за антигенни тестове. Разбързаха се в последните 20 дни

Анонсираната от здравното министерство възможност от 1 ноември личните лекари да могат да издават направления за бързи тестове за коронавирус, за което тези се сключи анекс към Националния рамков договор, ще бъде отложена. Личните лекари ще започнат да издават направления за бързи тестове, само когато имат възможност да ги издават по електронен..

публикувано на 31.10.20 в 15:19
Иван Портних

Иван Портних: Изграждането на икономическата зона край Варна ще започне следващата година

Обещанието на кмета на Община Варна Иван Портних беше направено за предаването на Радио Варна "Позиция". Въпросите около индустриалната зона на Варна от последните години касаят сроковете на стартиране, като на няколко пъти беше обявено, че това ще се случи тази година: ( "Заедно със съседните общини Варна ще изгради нова икономическа зона западно от..

публикувано на 31.10.20 в 14:00

16-годишната Сияна Бенчева от Варна представя първата си стихосбирка

На 1 ноември (неделя) в 16:00 ч. в HashtagStudio на ул. "Хан Аспарух“ № 2 във Варна е представянето на "съЗВЕЗДИЕ“. Това е дебютната поетична книга на 16-годишната Сияна Бенчева.  Тя съдържа 44 стихотворения и авторски илюстрации е условно разпределена в два цикъла: "Словосъчетания" и "думи". „Удивително мъдро поетическо пространство, което..

публикувано на 30.10.20 в 16:41

И спешните екипи с PCR тест вместо карантина

За забавяне на екипите от Центъра за спешна медицинска помощ - Варна информира заместник-директорът д-р Иван Здравков. Причината според него е в организацията на работа.  От деветте филиала на центъра пациентите се извозват до инфекциозното отделение във Варна. Там, обаче се преглеждат и пациенти, които са ползвали личен транспорт. По думите на..

публикувано на 29.10.20 в 12:06

Може ли сбор от рецепти да привлича туристите

Колко от вас смятат, че за регионът на Варненското Черноморие най-популярните гозби са супа от коприва с яйце, пилешка яхния с дюли, както и десертът малайник, полят с маджун от захарна тръстика? Да, правилно сте прочели! Макар да звучи странно и непознато, именно това предвижда за Варна проектът „Национално меню“. Той е съвместна инициатива на..

обновено на 27.10.20 в 15:12

Експерт от Австралия обясни причините за инцидента на Аспарухов мост

Мантинелата на Аспарухов мост не е способна да удържи тежки моторни превозни средства, сочи доклад на инж. Методи Стилянов от Института по пътна безопасност.   Според него тежкото МПС, което падна миналия четвъртък е загубило контрол в близост до разширителната фуга в моста. При нея  се наблюдава неадекватна защита от предпазната двулъчева..

публикувано на 26.10.20 в 16:42