Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Евгени Станимиров: Образователният процес и научните изследвания трябва да бъдат обвързани с бизнеса

| обновено на 15.05.20 в 23:03
проф.д-р Евгени Станимиров
Снимка: Радио Варна

Бизнесът трябва да прозре, че всичко, което правим в университетите, е в негов интерес. Това каза в интервю за Радио Варна проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна.

Според него, за да са по-конкурентоспособни фирмите и предприятията у нас, те трябва да заложат на иновациите и да изградят ясна стратегия как да реализират по-ефективно своя продукт на пазара. По негови данни делът на иновативните микро и малки предприятия в България е три пъти по-малък от този на предприятията в Западна Европа. Като сигурен залог за успех на бизнеса, експертът определя именно инвестицията в обучението на младите хора, които да реализират потенциала си в страната. Той припомни, че Икономически университет- Варна неотдавна бе домакин на форума "Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания".  „Приветствани бяхме затова, че сме дръзнали, че сме имали смелостта да се включим в инициативата на европейски университети, която оформя т. нар. шампионска лига в образованието през следващата година.

Българската икономика ще бележи ръст през 2021 г.

Експертът коментира и каква ще бъде общата икономическа картина в страната и Европа в близко бъдеще и какви ще са послдедиците от кризата с КОВИД-19. Прогнозата му е, че България ще изпадне в рецесия за около година, но е оптимист, че икономиката ни ще бележи ръст през 2021 година. Според него това ще зависи от съживяването на бизнеса в Западна Европа, защото в България много от предприятията се явяват подизпълнители на големите компании.  „Само в автомобилния клъстер имаме около 130 компании и около 50 000 служители, което озназчва, че ако стартира работата в индустриите в Западна Европа, до 2 месеца след това нещата ще тръгната в позитива посока и за нас, изрази убеждението си икономистът.  Експертът не споделя мнението, че у нас ще се развие апокалиптичният сценарий, в който безработицата в края на годината ще достигне равнище от 10%, а Брутният вътрешен продукт ще се свивие със 7 на сто. „Българската икономика ще зависи основно от микро и малките предпериятя,  защото те съставляват над 99 % от всички субекти, което измеримо с работната сила представля - 85% от заетите.

Кризата ще даде перспективи за развитие на много бизнеси

„Когато говорим за криза, никога не бива да се разсъждава за кризата по принцип. В някои браншове тя ще даде силно негатовно отражение, но в други - перспективи за развитие.  Зависи бизнесите в кой бранш попадат, зависи каква е самата бизнес позиция в конкретния бранш“, каза още проф. Станимиров. Той обясни, че една и съща фирма, която работи на различни пазарни сегменти постига и различни резултати, като сравни големите хотели и къщите за гости. 30 - 35 % от големите хотели няма да отворят заради изискванията във връзка с пандемията, това просто няма да им бъде рентабилно, прогнозира проф. Станимиров.

Селският туризъм е спасителната сламка за сезона

Експертът е на мнение, че селският туризъм ще влезе в своя разцвет. По думите му поведението на потребителя коренно се е променило заради възникналата ситуация със заразата от КОВИД-19. Според него много хора вече ще предпочетат семейното уединение в къщите за гости.

Чуйте подробностите от разговора на Даниела Стойнова с  проф. д-р Евгени Станимиров в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05