Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

15 милиона лева губи независимият културен сектор до края на юли

| обновено на 16.05.20 в 14:35

Общините да подпомагат независимите артисти, за да се възстановят загубите в независимия културен сектор след наложените мерки във връзка с пандемията от КОВИД-19. За това призовават от гилдията. Молбата им е администрациите да се ангажират с осигуряването на сцени и обезпечаването им с техника.

При затруднената мобилност предвид ситуацията, грижата за независимите артисти трябва да е в много висока степен местна.Това каза в предаването за култура на Радио Варна "Гравитация нула" Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българска музикална асоциация, тя е част от инициативната група, която работи с Министерството на културата по разработване на антикризисни мерки в областта на независимия културен сектор.

Според нея добрата новина е, че вече има информация за програмите за подпомагане на творците, които ще се открият в Министерството на културата, а те са с неколкократно увеличени бюджети и по-удобни условия -  отпадане на изискването за съфинансиране, увеличаване на процента за административни разходи.

Другото ново е, че за финансова помощ могат да кандидатства всички организации от областта на културата и изкуството, за да оцелеят не през дейността си, а за да съхранят екипа си или сцената, която ползват. Структурна подкрепа досега не е съществувала в България, това е революционна промяна в положителна посока.

Мерките, които идват от Министерството на културата, са за подкрепа на творческите проекти, но общините са тези, които трябва да съблюдават за тяхната реализация на място, убедена е Кондакова. Тя подчерта, че главно от тях зависи как всички самоосигуряващи се творци, които не са на трудов договор, ще излязат от кризата.

До края на юли т.г. очакваните финансови загуби от страна на физическите лица в сектора са в размер на 4 735 713 лв., от страна на организациите са 10 827 718 лв. или общо 15 563 431 лв., сочат обобщените данни от анализ за състоянието на независимия културен сектор в страната. 

Подробностите чуйте в интервюто на Светлана Вълкова с Весела Кондакова: ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05