Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Укрепват последно строената джамия в Провадия

12
Джамия "Саръ Хюсеин", Провадия

Започна укрепване и обезопасяване на джамията „Саръ Хюсеин“ в Провадия, каза за радио Варна Сезай Чолаков, експерт по недвижима собственост към Районно мюфтийство-Варна. Останките й застрашават здравето и живота на местните жители и по настояване на кметството в Провадия трябва да се извърши укрепване. Първо ще бъде укрепено минарето, след това ще се изработи проект за възстановяването на цялата сграда. Средствата осигурява Главното мюфтийство, което е и собственик на сградата.

Джамията „Саръ Хюсеин“ е построена през 1703 година от Саръ Хюсеин Ефенди, който е бил пълководец. За времето си е била доста активна и посещавана. Това е последната джамия построена в Провадия. Сградата е уникална със своята архитектура, която е изцяло от дялан камък, посочи Сезай Чолаков. Отличава се с неправилна форма на прозорците, които имат леко заострени краища. Покривът е четири скатен от керемиди и е без купол, което я отличава от останалите джамии строени по това време. Изоставена е през 70-те години на 20 век, а впоследствие в нея възниква пожар. Съмненията са, че палежът е умишлен, но нищо не е доказано. Към самата джамия е имало и малка библиотека, в която е била съхранявана нейната история, но при пожара всичко е изгоряло. Малко по-късно джамията е била покрита, за да се извършват в нея богослужения, но много скоро и тази оцеляла част от сградата е била разрушена. През годините са правени няколко опита за възстановяването й, дори част от нея е била отремонтирана, но за кратко.Джамия

Само една джамия е действаща в момента в Провадия – джамията „Юсуф Бей“ или централната джамия. Построена е през 1622-1623 година от Юсуф Бей, който е бил общественик и е заемал високи държавни и обществени позиции. През 1655-1656 година е била ремонтирана от друг общественик Хаджи Ахмед. През 1975 година е обявена за културен паметник от местно значение. Изградена е изцяло от дялан камък с дебелина на стените около 110 см. и покрив без купол изцяло с керемиди. Вътрешното оборудване и интериор са изцяло от дърворезба. Вътрешната страна на покрива е на ромбоидни форми и ламперия. Минарето е около 20 метра високо. До скоро централната джамия не беше в добро състояние, но с подкрепата на кметството в турския град Бурса, и конкретно кмета Реджеп Алтепе, джамията беше изцяло реставрирана през 2014-2015 година. Няма информация да е имало период, в който джамията да не е била действаща откакто е построена, уточни Сезай Чолаков.Джамия

Най-старата джамия в Провадия е „Месих Паша“. И до днес съществува между битието и небитието, разказва още  Чолаков. Според някои източници Месих Паша е бил християнин от Византийската династия на палеолозите. Историци посочват, че е бил племенник на император Константин Х|. След превземането на Константинопол заедно с брат си е приел исляма. Заемали са важни военни и административни постове в Османската държава. Построяването на джамия в Провадия  е плод на благотворителната дейност на Месих Паша. Сградата е комплекс, който се състои от джамия, училище /мектеб/ и баня /хамам/. Най-вероятно комплексът е бил изграден по времето, по което Месих Паша е бил управител на град Силистра, което е в края на 1490-те години. До 1664-1665 година храмът е бил малък мюсюлмански храм /месджид/. Тогава е преустроено и изградено място за проповед на имама към вярващите и от тогава „Месих Паша“ става джамия. Някои данни сочат, че джамията е била разрушена по време на Руско-турската война, разказва Сезай Чолаков. Била е действаща до 1950 година. Покривът й е бил запазен до 1970 г. Тогава училището към храма вече не е съществувало. Днес от нея са останали само стените и минарето.Джамия
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излъчват онлайн празничен концерт за Трети март

Празничният концерт-спектакъл „Аз българин съм се родил“ по повод националния празник на България - Трети март, ще се излъчва онлайн, заради епидемична обстановка. В програмата ще участват подготвителната група при детски танцов ансамбъл „Зорница“, фолклорния танцов театър "Родина" при НЧ „Отец Паисий“, представителния танцов ансамбъл при СУ за ХНИ..

публикувано на 26.02.21 в 14:39

С последно поколение скенер диагностицират пациентите в УМБАЛ "Св. Марина"

С последно поколение скенер ще диагностицират пациентите в УМБАЛ "Св. Марина". Здравният министър даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф.  С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. УМБАЛ „Св. Марина“ изнесе на..

публикувано на 26.02.21 в 13:27
Костадин Ангелов

Костадин Ангелов във Варна: С добър темп на ваксиниране ще имаме пълен контрол над вируса до изборите

Ако запазим темпа на ваксинация от последната седмица, до месец и половина ще имаме пълен контрол над епидемият от COVID-19. Това каза здравният министър Костадин Ангелов във Варна, където днес даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в УМБА "Света Марина". Той коментира, че отварянето на зелените коридори зависи от новите доставки..

публикувано на 26.02.21 в 11:39

Приеха проектобюджета за туристическата реклама на Варна

Мащабна програма е подготвила Община Варна за отбелязване на 100-годишнината от обявяването на града за морски курорт. Цялата 2021 година ще мине под знака на вековния юбилей, беше изтъкнато на днешното заседание на ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“. Съветниците одобриха разчета на разходите по бюджета, финансирани от събрания туристически..

публикувано на 26.02.21 в 11:38

Вече се правят резервации за заведенията във Варна за март

Вече се правят резервации за заведения във Варна за предстоящите празници 3 и 8 март. Българите проявяват активност относно отварянето на заведенията от понеделник,  защото на всички ни липсва социалния живот. Това заяви във Варна Павлин Косев-председател на местната организация на БХРА. „Определено на всички нас ни липсва социалния..

обновено на 26.02.21 в 10:50

Във Варна наградиха социални работници

Областният управител Стоян Пасев и зам.-областният Илиян Карагьозов връчиха грамоти на служители в сферата на социалното подпомагане за всеотдайната им работа за провеждане на държавната политика в тази сфера.

публикувано на 26.02.21 в 10:24
Проф. Костадин Ангелов

Здравният министър Костадин Ангелов на посещение във Варна

Днес в УМБАЛ "Света Марина“ - Варна, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в лечебното заведение. С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб.

публикувано на 26.02.21 в 09:46