Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сomputer vision syndrome вече и при децата

| обновено на 18.05.20 в 12:34
Снимка: Pixabay

Все по-широко разпространен става т.нар. сomputer vision syndrome, вкл. при деца. Симптомите за него са замъглено зрение, дискомфорт в очите, главоболие, но също и болки в гърба и раменете, когато децата боравят дълго с мишката. С една дума това непрекъснато стоене пред монитора влияе отрицателно на детските очи. Това сподели в интервю за Радио Варна офталмологът доц.д-р Виолета Чернодринска, автор на книгата „Най-честите очни заболявания при децата”. Специалистът препоръчва разстоянието, от което децата гледат монитора да е поне 50 см. и 10-минутни почивки, различни от игра на телефон или гледане на телевизия. Лаптоп или стационарен компютър са по-добрият вариант, отколкото таблет или телефон, защото децата ги приближават към очите си, каза още доц.Чернодринска.

Правилото "20-20-20"

Тя цитира за пример и правилото „20-20-20“ на Американската академия по очни болести. За да се даде шанс на окото да почине правилото е на всеки 20 минути гледане на монитор, 20 секунди почивка с 20 мигания.

Учат, но и играят пред монитор

Проблемът е, че децата не само стоят по-дълго време пред мониторите, а и времето, в което трябва да почиват да тичат навън, да се забавляват с другите деца и да карат колело, те изкарват свободното си време, гледайки телефона или таблета, отново играейки различни игри. Добре е родителите да обяснят в почивките да гледат някъде надалеч и да мигат по-често, защото рядкото мигане образува синдрома на сухото око.

В тази ситуация на учене чрез електронни устройства доц.Чернодринска препоръча на родителите, ако преценят да използват изкуствени сълзи за предпазване на очите на по-големите деца. Те не са лекарствен препарат, а биха намалили симптомите, които се появяват впоследствие, каза специалистът. Тя отправи апел към родителите да водят децата си на профилактичен преглед на очите.

Офталмологът доц.д-р Виолета Чернодринска е доскорошен началник на Детско Очно отделение УМБАЛ Александровска-София (2014 г.-2019 г.), със специализации във Франция, Великобритания и Япония. Доц. Чернодринска е автор на книгата „Най-честите очни заболявания при децата” и е в ръководството на Българското дружество по детска офталмология и невроофталмология.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Нейков

Иван Нейков: Преизчисляването на пенсиите е добра новина

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда бюджета на държавното обществено осигуряване и предложението за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври. Служебното правителство предлага увеличението да е с 12,5 процента, като минималната пенсия да стане 340 лева. Пенсионерите с най-ниски пенсии ще получат добавки до линията на..

публикувано на 26.07.21 в 08:23

Не изхвърляйте старите вещи, дарете ги на музея!

Отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей-Варна (РИМ – Варна) спечели финансиране по проект за модернизиране на оборудването си. Сумата е 15 хиляди лева и е придобита в рамките на конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства 2021 г., чийто оператор е Министерството на..

обновено на 23.07.21 в 10:48

Фондация подпомага студенти-сираци от ВВМУ „Никола Й.Вапцаров”

През 2014 година Милка Пашункова – съпруга на покойния капитан далечно плаване Иван Пашунков, който е известен във Варна с приноса си в морското дело, основава фондация на неговото име.   Основната цел на организацията е да помага финансово на студенти-сираци от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”. Самият к.д.п. Пашунков е останал сирак още като..

публикувано на 22.07.21 в 08:02

Бъбрене по женски - тази вечер на Южния плаж във Варна

Да си побъбрим по женски на плажа, коя жена не иска така да завърши поне един от работните й дни през седмицата. Без ангажименти, без условности, без големи очаквания – просто време за отмора и сладки приказки на фона на безкрайното море и залязващото слънце. Е, мили дами, поканата е към всички вас за тази вечер от 19.30 часа на Южния..

публикувано на 21.07.21 в 09:55

Теодор Ставров: Добри примери има много, но не чуваме за тях

Теодор Ставров е млад мъж, който не е безразличен към това, което се случва около него. По време на пандемията много от нас изпитаха остра липса на позитивизъм и добри новини, а животът не е спирал да ни ги дава. Теодор решава, че е време да се говори повече за добрите примери в България и от света, защото ги има, много са, но и много често не..

публикувано на 20.07.21 в 07:05
Доника Кирова, Импресия с ангели

"Дребни сладки" на художничката Доника Кирова - за втория план на нещата

Дребни сладки ни поднася художничката Доника Кирова. На 15 юли в Ателието на ул. "Архимандрит Филарет" 10 във Варна тя откри поредната си самостоятелна изложба живопис под мотото „Дребни сладки”. В експозицията се разграничават три тематични серии: „ Алегории” (маслени бои върху панели от дървесина), „Храна и пластове”..

публикувано на 19.07.21 в 09:20

Родинови - семейството, което развива чили културата у нас

От оглеждането на люти чушки за по-здравословно хранене на семейството до култивирането на много люта българска чушка, която да конкурира най-лютите в света. Този път са извървели през последните десет години семейство Родинови от варненското село Страшимирово. Така от хоби на главата на семейството Христо, днес те развиват семейно земеделие, заедно със..

публикувано на 18.07.21 в 06:35