Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сomputer vision syndrome вече и при децата

| обновено на 18.05.20 в 12:34
Снимка: Pixabay

Все по-широко разпространен става т.нар. сomputer vision syndrome, вкл. при деца. Симптомите за него са замъглено зрение, дискомфорт в очите, главоболие, но също и болки в гърба и раменете, когато децата боравят дълго с мишката. С една дума това непрекъснато стоене пред монитора влияе отрицателно на детските очи. Това сподели в интервю за Радио Варна офталмологът доц.д-р Виолета Чернодринска, автор на книгата „Най-честите очни заболявания при децата”. Специалистът препоръчва разстоянието, от което децата гледат монитора да е поне 50 см. и 10-минутни почивки, различни от игра на телефон или гледане на телевизия. Лаптоп или стационарен компютър са по-добрият вариант, отколкото таблет или телефон, защото децата ги приближават към очите си, каза още доц.Чернодринска.

Правилото "20-20-20"

Тя цитира за пример и правилото „20-20-20“ на Американската академия по очни болести. За да се даде шанс на окото да почине правилото е на всеки 20 минути гледане на монитор, 20 секунди почивка с 20 мигания.

Учат, но и играят пред монитор

Проблемът е, че децата не само стоят по-дълго време пред мониторите, а и времето, в което трябва да почиват да тичат навън, да се забавляват с другите деца и да карат колело, те изкарват свободното си време, гледайки телефона или таблета, отново играейки различни игри. Добре е родителите да обяснят в почивките да гледат някъде надалеч и да мигат по-често, защото рядкото мигане образува синдрома на сухото око.

В тази ситуация на учене чрез електронни устройства доц.Чернодринска препоръча на родителите, ако преценят да използват изкуствени сълзи за предпазване на очите на по-големите деца. Те не са лекарствен препарат, а биха намалили симптомите, които се появяват впоследствие, каза специалистът. Тя отправи апел към родителите да водят децата си на профилактичен преглед на очите.

Офталмологът доц.д-р Виолета Чернодринска е доскорошен началник на Детско Очно отделение УМБАЛ Александровска-София (2014 г.-2019 г.), със специализации във Франция, Великобритания и Япония. Доц. Чернодринска е автор на книгата „Най-честите очни заболявания при децата” и е в ръководството на Българското дружество по детска офталмология и невроофталмология.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05